Torsktunga – recept på en delikatess från Norge

Recept på stekt torsktunga. Receptet kommer från Nyksunds Gjestehus i Nyksund i Nornorge. Torsken är skrei, de stora torskarna som varje vår vandrar söderut från Barnets hav för att leka.

Stekt torsktunga är en inte ovanlig rätt i Norge. Det är när vandringstorsken ”skrei” kommer ner från Barents hav för att leka som de stora mängderna torsk fiskas i Nordnorge. Från januari till april fiskas åtskilliga ton torsk, eller skrei som den bör kallas och precis allt tas till vara. Från torskhuvudena skärs kinderna och tungan ut och säljs separat, lever och rom handhas för sig, man skär ut filéer och många fiskar torkas också liksom alla huvuden. Det rens som blir kvar som t ex skinn och ben går till fodertillverkning och hamnar så småningom i laxodlingarna.

Jag fick smaka torsktunga stekt på klassiskt vis och jag har inte provlagat det själv, men jag har ett ungefärligt recept. Det var gott, med en mild fin fisksmak och annorlunda konsistens. Både stadig och mjuk på samma gång. Tungorna skärs ut strax bakom skäggtömmen och är liksom tungroten samt spetsen på tungan. Undersidan är det tunna ljusa skinnet som får vara kvar. Vi börjar här med en bild på en präktig skrei (torsk).

Skrei

Foto: Charlotte Jenkinson

Så här lagade man torsktunga på Nyksund Gjestehus i Nyksund.

Små torsktungor väger ca 15 g och stora runt 35 g. De små anses bäst eftersom de kan stekas hela medan man måste skära ut köttet från de stora. Till förrätt går det åt 3-4 st per person.

Torka av tungorna och lägg dem med ganska mycket salt – 4 st fick drygt 1 tsk salt – i en skål. Låt dem ligga ca 15 minuter. Skölj dem sedan och torka av dem igen. Vänd dem i vetemjöl. Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i en klick smör och när det slutat fräsa lägg i de mjölade tungorna med tungsidan ner först. Stekpannan ska stå på lite över medelvärme. Stek tungorna 3-5 minuter på varje sida. Det kan tyckas vara länge och jag blev faktiskt förvånad, men det ska vara länge och därför är det viktigt att pannan inte är för het.

Tag upp dem ur stekpannan och rör ner crème fraiche( ca 1/2 dl/pers och fiskfond som om den är utspädd också är 1/2 dl per person). Koka tills den tjocknat något. För att de stekta tungorna skulle få en riktigt krispig yta så stekte kocken dem hastigt igen i en ny stekpanna med enbart olja. Denna gång hett och bara ca 30 sek på varje sida,

Tungorna serverades med kokt potatis, snabbpickles på grovriven morot som legat i lätt sötat ättikslag, och så gräddsåsen och en skiva citron. Inget märkligt men härligt gott och kanonmysigt att njuta när snöandet tilltog ute i den lilla hamnen. Så här såg rätten ut:

Stekt torsktunga

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Avslutar med några bilder från Norge och Nyksund som jag tagit.

Skrei

Foto: Charlotte Jenkinson

Nyksund, Norge

Foto: Charlotte Jenkinson

Nyksund

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..