Skrei – så lagar du godaste torsken

Recept på skrei (stor torsk). Hur du steker fisk på bästa sätt. Tillbehören här är polenta, salviakräm och lätt slungade tomater.

I Norge kallas den skrei, de vältrimmade torskarna som simmar ner från Barents hav för att leka utanför nordnorska kusten. Mellan januari och april  fiskas de stora torskarna och då de simmat långt blir de muskulösare och köttet är fast och fint. Detta säsongsfiske har funnits i Norge sedan långt tillbaka och tur nog är det ett hållbart fiske som har grönt ljus från WWF och fisket är certifierat av MSC. Så nu på våren är det bara att passa på att köpa skrei och äta med gott samvete. Ordet skrei betyder skrida eller vandra. I svenska fiskdiskar heter det oftast bara torsk, men ibland står det skrei. Men fråga bara så vet de om det är skrei – fisken från Barents hav.

Jag köpte en bit skreirygg och skar i portionsbitar på ca 150 g. Till det lagade jag polenta och tomater samt använde en väldigt god salviakräm från Matric. Börja med polentan eftersom den ska stelna.

Till 4 personer:

 • 4 bitar skreirygg, à ca 150 g
 • 1 tsk salt, gärna havssalt
 • 4 tsk salviakräm
 • 1/2 msk olivolja
 • 1 tsk smör

Polenta:

 • 7 dl vatten
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 1/2 dl polenta
 • 1 dl crème fraiche
 • 50 g färsk riven parmesan
 • 1 krm nymald svartpeppar

Tomater:

 • 250 g småtomater
 • 1 msk olivolja
 • 1 msk balsamvinäger

Börja med polentan. Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Rör ner polentan och låt den sjuda några minuter. Blanda ner crème fraiche och parmesan. Kör med stavmixer så det blir luftigt och slätt. Krydda med peppar. Häll upp alltsammans i en lätt oljad form, t ex en pajform, och ställ den att kallna och stelna. Det går faktiskt att servera direkt som ett mos, men det stelnar ganska snabbt på tallriken och blir inte så snyggt. Men om den nu stelnar i en form så skärs polentan, som nu är som en pudding, i bitar. Stek dem hastigt i panna med lite olivolja strax före servering.

Fisken.  Salta fiskbitarna, lägg en klick salviakräm på varje bit. Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i en klick smör och när den slutat fräsa är det dags att lägga i fisken. Stek fisken på hög värme (strax under högsta värme) någon minut på varje sida så den får lite färg. Dra ner värmen till låg och låt fisken ligga kvar i pannan ca 5 minuter. Under tiden stek bitar av polentan i olivolja, så den blir varm och får lite färg. Lägg upp på varma tallrikar. Fräs hastigt delade tomater i olivolja i en stekpanna på hög värme. Häll på balsamvinäger och låt det puttra bara några sekunder.

Lägg den stekta fisken på polentan och servera de varma tomaterna runtom. Vrid eventuellt över lite svartpeppar och servera lite extra salviakräm till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..