Choklad-och punschglass – recept

Recept på choklad och punschglass. Gör en glassmet. Smaksätt den ena med choklad och den andra med punsch. Blanda samman dem när de är frysta.

Gör din egen glass och smaksätt med dina egna favoritsmaker. Godaste glassen gör du själv – men du behöver en glassmaskin som både rör om och fryser glassen. Glassmeten består av grädde, mjölk, äggulor och så någon smaksättning. Den här smeten delade jag i två och gjorde en choklad och en punsch. Jag blandade dem i samma skål när de fryst så glassen blev marmorerad i två smaker som passar väldigt bra ihop. Choklad och apelsin är också god smakkombination, men här är det som sagt choklad och punsch. Det här receptet blir lite drygt 1 liter färdig glass. Recept på apelsin finns längre ner i detta inlägg.

Glass:

 • 3 dl vispgrädde
 • 7 dl mjölk
 • 6 äggulor
 • 2 dl strösocker

Till chokladglassen:

 • 50 g mörk choklad, 70 %
 • 2 msk choklad-eller kaffelikör

Till punschglassen:

 • 3 msk punsch

Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp, men var vaksam så det inte kokar över. Efter en stund lugnar det sig och det kan sjuda utan att det kokar över. Låt det sjuda utan lock 15-20 minuter.

Blanda äggulor och socker i en stor bunke. Vispa tills det blir ljusgult och pösigt. När mjölkblandningen kokat färdigt, häll den i bunken med äggulevispet. Blanda om och häll tillbaks alltihop i kastrullen. Värm på låg värme, vispa hela tiden med en ballongvisp, tills smeten tjocknar och den första kokbubblan syns.

Häll upp den varma smeten i två skålar – lika mycket i båda. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i den ena varma glassmeten. Blanda också ner kaffe -eller chokladlikör. Blanda ner punsch i den andra glassmeten. Låt dem kallna och kyl dem gärna över natten i kylskåp.

Kör dem en i taget i glassmaskin till fryst konsistens. Blanda dem försiktigt i samma plastbytta när de är lite mjukt frysta. Sätt på lock och förvara i frysen.

Glass-m-choklad

Foto: Charlotte Jenkinson

 

I mitt tidigare blogginlägg är det recept på Glace au four. Men glassen var köpt till de hembakade browniebottnarna. Det här är det då utlovade receptet på egen glass.

På begäran kommer här receptet på apelsinsmaken som kan blandas med halva satsen grundsmet till glass.

Det behövs:

 • 1 apelsin, rivet skal samt pressad saft
 • 2 msk strösocker
 • eventuellt 2 msk apelsinlikör

Blanda pressad apelsin, finrivet apelsinskal och socker i en liten kastrull. Låt det sjuda tills 1/2 dl återstår. Låt det svalna. För att få bort skalen, om man inte vill ha dem med i glassen, kan lagen silas genom en finmaskig sil. Men rivet skal ger mycket smak och är det tillräckligt finrivet och sedan kokt så är det ytterst små fnugg som sedan kommer finnas i glassen. Blanda apelsinlagen med den kokta glassmeten och tillsätt eventuellt apelsinlikör. Låt allt kallna ordentligt och kör i glassmaskin.

 

 1. Emma skriver:

  Åh äntligen ett recept på punschglass ^^ men måste dock fråga. är det meningen att man ska kyla glassen i ett kylskåp? tihi
  tack så himla mycket för detta recept 🙂

  1. Man kyler som man vill. Jag brukar sätta skålen eller kastrullen med det som är varmt i diskhon full med kallt vatten. Har man inglasad balkong, och det är kallt ute, så kan den stå där. I kylskåpet ställer man bara saker som först kallnat.

 2. Sonja skriver:

  Hej Charlotte!
  En liten undran angående glasstillverkning. Varför måste ”smeten” kokas? Jag har gjort glass efter ett recept där gulor och socker vispas, sedan vispas grädde o mjölk i, för att därefter gå i glassmaskinen ca 25-30 min. Den blev jättegod!
  Tacksam om du vill göra mig lite mera ”uppplyst”!
  Vänliga hälsningar från Sonja

  1. Hej Sonja,
   När man kokar mjölken och grädde så reduceras den och blir mer koncentrerad och sötare. Tänk bara på hur söt kondenserad mjölk är. Glassen blir mjuk och krämig. Man kan visst göra god glass som ditt recept men den blir lite mer frostig, vilket inte behöver vara fel. Det är olika vad man gillar. Till den glassliknande desserten parfait – som görs på grädde, ägg och socker + någon smaksättning så kokas ingenting (förutom att man vispar ägg och socker i hett vattenbad) och inte behövs någon glassmaskin heller. Jag kan göra ett parfaitrecept här i bloggen så småningom. Mvh Charlotte

 3. Paul skriver:

  Det här receptet ska jag prova – är säker på att det är hur gott som helst! Däremot skulle jag istället för punsch önska smaksätta med apelsin. Vore jättetacksam om jag kunde få receptet på denna smaksättning också!
  Tack för alla dina fantastiska blogginlägg!
  Med vänlig hälsning, Paul

  1. Tack så jättemycket för det trevliga kommentaren. Jag har nu uppdaterat inlägget med recept på apelsinglass 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..