Glace au four på chokladbotten – recept på ”stekt glass”

Recept på Glace au Four eller Baked Alaska. Det är en dessert med glass på en kakbotten. Det hela täcks med marängsmet och gräddas snabbt i ugnen. Stekt glass helt enkelt.

Glace au four eller som den kallas på engelska, Baked Alaska, är en klassisk glassdessert där fryst glass läggs på sockerkaksbotten, täcks med maräng och sedan bakas i het ugn. Man kan göra den stor som en tårta men den passar också att göra i portioner. Det har jag gjort här och först bakade jag platta brownies – chokladbottnar – och när de svalnat hade jag två olika sorters chokladglass, ca 2 kulor på varje brownie. Om man vill kan man faktiskt förbereda kakorna med glassen på och sedan ha i frysen tills det blir dags att täcka med marängsmet och baka i ugnen. Jag gjorde inte glassen själv den här gången, men här finns ett recept på en choklad-och punschglass.

För att variera kan man först lägga en kula sorbet som man sedan täcker med glass och sist marängsmeten. Browniebottnarna (eller om man har sockerkaksbotten) kan man smaksätta med någon sprit om man tycker om det, t ex konjak, rom eller någon fruktsaft. Ta dock inte för söta drycker eftersom desserten är ganska söt i sig. Mina browniebottnar tyckte jag blev lite för torra när jag tog 100 g mjöl , därför skrev jag 80 – 100 g mjöl i ingredienserna. Ska man dränka in bottnarna med något är det bra med den större mängden mjöl, men den mindre mängden om de ska vara som de är. De här portionerna är ganska rejäla, man kan självklart göra mindre och servera fler personer. Om man ska vara helt korrekt så ska marängsmeten vara italiensk, men det är alldeles för jobbigt, så jag gör den enkla snabbvarianten som passar ett vanligt hushåll.

Till 6 personer:

Browniebottnar:

 • 50 g smör
 • 75 g mörk choklad, ca 72 %
 • 2 ägg
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 80-100 g vetemjöl
 • 6 portionsformar ca 9 cm i diameter

Fyllning:

 • 7-9 dl glass, gärna olika sorter

Maräng:

 • 3 stora äggvitor
 • 3/4 dl strösocker
 • några droppar ättika eller pressad citron

Börja med browniebottnarna. Sätt ugnen på 175°. Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Så fort det smält ställ det åt sidan så det svalnar lite grann. Vispa ägg och socker poröst i en skål. Blanda ner chokladsmöret och sikta ner vaniljsockret och mjölet och blanda till en slät smet. Med sikta menas att man skakar ner mjöl genom en finmaskig sil eller riktig sikt så det inte blir klumpar. Smeten innehåller inte bakpulver. Fördela smeten i formarna och grädda dem i mitten av ugnen ca 20 min. Låt dem svalna och lossa dem från formarna.

Strax före servering. Sätt ugnen på 250°. Skär bort det allra yttersta torra på kakornas ovansida eller lägg kakorna uppochned på en plåt eller galler med bakplåtspapper. Vill du nu ha någon vätska på så ringla eller droppa det nu på kakbottnarna. Vispa äggvitorna i en ren och torr skål ca 2 min på låg hastighet. Öka hastigheten och tillsätt sockret en del i taget. Vispa till ett blankt och hårt skum. Blanda ner ättika eller citron. Har du en sprits så lägg marängsmeten i en spritspåsen med slät eller tandad tyll.

Lägg en kula glass eller sorbet på mitten av varje brownie. Täck kulan med annan glassmak. Täck därefter glassen med marängsmet. Ställ in alla glassbakelserna i nedre halvan av ugnen och baka glassen 2 minuter. Ställ om ugnen till grill, men titta hela tiden. När marängen fått lagom med färg ta ut och servera på momangen. I min ugn tog detta inte en hel minut, så var uppmärksam.

Baked-Alaska-1

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Baked-Alaska

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Jag minns den fina barnvisan om den lilla råttan vars fru steker glass. Kanske var det glace au four hon gjorde?

Var bor du lilla råtta?

I en hatt.

Vad gör du klockan åtta?

Jagar katt.

Hur många ungar har du?

Sjuttiotvå.

Hur mår din gamle far du?

Si och så.

 

Vad gör din fru Lovisa?

Steker glass.

Vad vill du ha att spisa?

Korv och jazz.

Vad vill du ha att dricka?

Smultronbål.

Vad har du i din ficka?

Fyra hål.

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..