Baka små vörtbröd

Recept på vörtbröd. Små härligt kryddiga portionsbröd till jul.

Vörtbröd vill de flesta ha på sitt julbord. Jag bakar det helst själv och i år har jag gjort små vörtbröd i portionsstorlek. Jag gjorde ingen riktigt vört utan fuskar med en flaska porter och så de speciella kryddorna. Gör först en väldigt lös deg som får stå att jäsa några timmar så den blir riktigt bubblig. Sedan tillsätts salt, kryddorna och resten av mjölet och andra jäsningen är på plåten.

Till 18 små vörtbröd:

 • 25 g jäst
 • 1 flaska porter, 33 cl
 • 1 dl mörk brödsirap
 • 1 msk honung
 • 3 dl fint rågmjöl, 165 g
 • 1 dl vetemjöl special
 • 2 krm mald kardemumma
 • 2 krm malda nejlikor
 • 1 tsk mald pomerans
 • 1 tsk mald ingefära
 • 2 tsk salt
 • 4 1/2 dl vetemjöl special, 270 g

Ljumma portern till 37°. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i portern. Blanda ner sirap och honung samt rågmjöl och endast 1 dl vetemjöl. Arbeta degen (den är mer som en smet) några minuter, täck med bakduk och ställ den sedan att jäsa 2-3 timmar på varm plats.

När den lösa degen jäst och blivit alldeles bubblig blanda ner alla kryddorna och salt. Blanda ner vetemjölet lite i taget. Degen är inte särskilt fast utan något klibbig. Tag upp den på mjölet bakbord och dela den i 18 lika stora bitar. Forma små bollar och om du vill gör du den fina spolformen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Gör några snitt på varje bröd med en vass kniv. Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..