Mjuk saffranskaka med citron

Recept på en mjuk kaka, typ sockerkaka, med saffran, aprikoser och citron. Och en skvätt konjak om det finns till hands. Enklare än att baka lussekatter, men lika gul och saffransgod.

Goda saffranskakor eller lussebullar vill vi ha i adventstider. Till första advent bakade jag en mjuk kaka med saffran, citron och aprikoser. Den som hellre vill baka lussekatter kan kika på mitt äldre inlägg som ni hittar här. Nu kommer receptet på min mjuka saffranskaka. Börja med att tärna aprikoserna och låt dem marinera en stund i citron och konjak.

Till en kaka:

 • 150 g torkade aprikoser
 • rivet skal av 1 citron
 • 2 msk pressad citron
 • 1 msk konjak (har du ingen konjak eller kanske någon citruslikör så ta lite mer citron istället)
 • 1 msk flytande honung (jag tog jordgubbshonung, men annan går bra)
 • 1/2 pkt saffran (ett knappt kryddmått)
 • 1 krm vaniljpulver
 • 200 g smör (helst rumsvarmt)
 • 2 1/2 dl rörsocker eller strösocker
 • 2 ägg
 • 1 dl mjölk
 • 4 dl vetemjöl (240 g)
 • 2 tsk bakpulver

Skär aprikoserna smått och blanda dem i en skål med rivet citronskal, pressad citron, konjak, honung, saffran och vanilj. Rör om och låt det stå minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker. Till en början kan det vara trögt och jag brukar använda en gaffel för att sedan ta en ballongvisp eller elvispen förstås, som jag aldrig hittar. Vispa smöret mjukt och lite luftigt. Rör ner ett ägg i taget och tillsätt mjölken och sist mjölet blandat med bakpulvret. Blanda ner aprikosblandningen och fördela smeten i en smord och bröad form.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt den svalna några minuter och stjälp sedan upp den. Den är förstås löjligt god när den är varm och nybakad, men faktiskt så håller den stilen både en och två dagar senare (om något finns kvar förstås).

 1. Hade min kaka inne i ugnen långt över 1 timma, men den var inte klar i mitten. Men den var väldigt god ändå fast den var lite kletig. Gör ett nytt försök närmare julafton.

  1. Hade du en kransform? Det hade jag. Det kanske inte står i texten, men det syns på bilden. I en rund form tar kakan längre tid. Jag har inte provat så jag kan inte säga exakt.

 2. G skriver:

  Såg så lovande ut men blev tyvärr inte alls bra, kompakt

  1. Det var tråkigt att höra. Min kaka blev inte kompakt. Kanske det berodde på att mina ägg var ganska stora. Det kan ju bli skillnad av det. Jag vägde även mitt mjöl vilket är bättre än att bara mäta upp mängd. En sådan här typ av kaka, med ganska mycket smör som man rör först blir kompaktare än en luftig sockerkaka där man vispar ägg och socker först, och som innehåller bara lite fett. En sockerkaksbotten till tårta t ex innehåller inget fett alls och blir lätt och luftig.

 3. Namn skriver:

  ser deilig ut!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..