Laga tjocka revbensspjäll snabbt

Så här gör du en superenkel höstgryta med tjocka revbensspjäll. Den går dessutom ganska fort att laga. Tjocka revbensspjäll är nästan alltid sågade så de går att skära i bitar. Lägg bitarna i en gryta med soja, socker och lite kryddor. Simsalabim! På 40 minuter så kokar detta ihop till en härlig gryta. Receptet har jag fått för många år sedan av min vän Anne, men jag har fixat lite med det – som de flesta gör med recept för att få dem precis som man själv gillar bäst.

Till 4 pers:

  • 1 kilo tjocka revbensspjäll
  • 1 1/2 dl soja (helst kinesisk men det går med japansk)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1-2 msk riven färsk ingefära (2-3 tsk torkad malen)
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 butternutpumpa, ca 400 g

Skär revbensspjället i bitar som är ganska stora, ca 5 x 2 cm. Blanda soja, socker, vatten, ingefära och peppar i en gryta. Blanda om så att sockret löser sig. Lägg i köttbitarna och koka upp. Skölj och strimla purjolöken och lägg i det mesta av den i grytan. Låt den sjuda under lock ca 15 min.

Under tiden kan du dela, kärna ur och skala butternutpumpan. Den kan man skala med vanlig potatisskalare, men det går lättast om du först skär tjocka skivor och därefter skalar varje skiva. Skär de skalade skivorna i tärningar.

När revbensspjällsbitarna sjudit 15 minuter, blanda i pumpabitarna och låt dem sjuda med under lock ca 5 minuter. Tag bort locket och låt grytan sjuda ytterligare ca 15 minuter. Klart!

Servera revbensspjället med kokt ris, lite finstrimlad purjo och chili. Jag tog små galet goda chilis från Ridderheims som heter Sweety drop chili. De är inte så starka och vill man ha mer drag kan jag tänka mig Sambal oelek eller Sambal badjak.

Den här grytan går lätt att variera. En kinesisk soja ger mer svärta och tjockare sås. Den japanska är ljusare och tunnare. Jag hade japansk. Den som vill finhackar en färsk chili som får koka med. Jag hade ingen färsk ingefära hemma så då tog jag malen torkad och det ger lite mindre smak men fungerar det också. Pumpa är inget måste. Man behöver inte lägga något extra i köttgrytan utan kan servera den med någon grönsak som tillbehör – jag kan tänka mig lättkokta sojabönor eller andra bönor som ger färg och smak.

Vi åt den här en tidig helgmiddag på landet innan jag gick ut och krattade och eldade.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..