Fläderblomssaft

Lägg sommar på flaska och gör ljuvlig fläderblomssaft. Ute i skärgården är fläderblommorna just nu som bäst, medan det längre in i landet säkert har blommat över. Fläder doftar underbart och förr tillskrevs den mer eller mindre magiska egenskaper. Lite magisk känns den allt och saften är förtrollande god. Jag gör fläderblomssaft varje år, förutom förra sommaren då jag bodde i England några månader. Men hinner man inte med att göra saften mitt i sommaren kan man faktiskt frysa in blommorna och göra saft när det tidsmässigt passar bättre. Jag har gjort fläderblomssaft mitt i vintern och det är fantastiskt trevligt – som att få ett vykort med doft av sommar.

Det finns olika sorters fläder och det är viktigt att använda den äkta flädern som är en stor buske eller träd, ca 8-10 m högt och de vita blomställningarna ska vara platta. Ståndarknapparna är gula och doften söt. Den så kallade druvflädern, som är giftig,  har runda blomklasar med en gulgrön färg. Sedan finns även sommarfläder som är en meterhög ört och visserligen platta blomställningar, men där är ståndarknapparna röda. Det är egentligen inte så svårt att skilja dem åt som man kanske tror.

Fläderblomssaft är lätt att göra, men den ska stå kallt i några dygn i en skål, så förbered plats i kylen. Jag har använt samma recept i flera år och det ser ut så här:

Fläderblomssaft

  • 20 blomklasar
  • 2 citroner, tunt skivade
  • 50 g citronsyra
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1 1/2 – 2 kg socker

Nu när jag sist gjorde saft så hade jag istället 3 citroner och 30 g citronsyra och den mindre mängden socker. Den blev mycket god.

 

Varva fläderblommor med tunt skivade citroner och citronsyra i en stor skål. Koka upp vatten och socker och häll över blommorna. Täck med plast och när det kallnat ställ skålen i kylen 3-4 dygn. Sila genom en fin silduk och häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Jag förvarar min saft i kylen och då håller den flera veckor – om den ens räcker så länge.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..