Baka cheesecake utan ugn

Recept på härlig cheese cake som du bakar utan ugn. Servera den med jordgubbar eller andra bär.

Enkelt och snabbt gör du en god och fräsch tårta/paj/kaka eller vad den nu kan kallas. I Sverige använder vi det engelska namnet ”cheesecake” eftersom vår svenska ostkaka är en helt annat slags rätt. En cheesecake är frisk och inte så söt och serveras ganska ofta med skivad kiwi. Men så här års blir det jordgubbar på och senare i sommar blåbär, hallon, krusbärssylt, körsbär, björnbär eller hjortron. Jag har i morgon en glad student och jag tror nog jag gör en sådan här kaka som extra om det kommer några fler gäster.

Till ca 8 bitar:

 • 12 digestivekex, ca 180 g
 • 100 g smör
 • 200 g Philadelphiaost
 • 3 msk florsocker
 • 2 dl vispgrädde
 • en rund form, ca 20 cm i diameter. Helst med löstagbar kant.

Till servering:

 • 1/2 liter jordgubbar eller bär.

 

Krossa digestivekexen till fina smulor. Det kan man göra i en matberedare, men har man ingen (min har brunnit upp), så kan man lägga kexen i en plastpåse som man sedan bankar lätt på med t ex baksidan av en kastrull. Det funkar också att kavla påsen med en brödkavel eller flaska.

Blanda kexsmulorna med smält smör och tryck ut dem i jämnt lager i botten och upp på kanterna i formen.

Blanda Philadelphiaost med florsocker. Vispa grädden och blanda den med osten. Bred ut det i formen med smulbottnen. Ställ kakan att stelna i kylen ca 1 timme. Servera med jordgubbar eller andra bär. Pudra eventuellt med florsocker.

Du kan smaksätta fyllningen med t ex rivet citronskal och lite pressad citron. Lite vaniljpulver passar också och är gott till jordgubbar.

 1. Kan man göra den färdig dagen före? (Förutom bären)

  1. Förlåt sent svar – men ja, du kan göra den i förväg (förutom bären). /Charlotte

 2. hej , gjorde denna cheesecake idag , blev super god !! la till lite kanel i botten mmm gott , tack för bra recept

 3. Går denna att gör i förväg och frysa in?

  1. Hej,
   Varför ska du lägga den i frysen? Det är ju en sådan lättgjord kaka och kan stå minst ett dygn i kylen.Den blir inte bra alls om den blir fryst. / Jenkfood

 4. Karin skriver:

  tack för ett toppen recept , fick göra den vid 3 tillfällen nu i Midsommarhelgen . vid ena tillfället så skedade jag över lite gele så att tårta skulle tåla en transport på ca 15 mil i sommarvären och den blev fin o bra. Trevlig sommar /karin

  1. Tack! Det var riktigt roligt att höra. Hoppas du får fler tillfällen att göra den goda kakan/tårtan i sommar. Den är ju god med blåbär och hallon också.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..