”Sotare” – strömming på grillen

Grillsäsong och strömmingssäsong – då passar det att göra godaste strömmingsrätten – så kallade ”sotare”. Sotare är lätt att göra, men det behövs ett grillhalster som man kan klämma fast strömmingarna i. Annars är de svårt att vända dem på grillen och de kan slinka emellan grillgallret om det inte är väldigt tätt. Först lägger man de rensade strömmingarna i salt några timmar – då får de lite fastare konsistens, vilket också är bra i just grillsammanhang.

Till 4-5 personer:

 • 1 kilo färsk orensad strömming
 • 3 msk grovt havssalt
 • 1 msk rapsolja

Rensa strömmingen, men låt ryggbenen vara kvar. Skölj strömmingen väl och blanda den med salt i en bunke. Ställ den kallt 1-2 timmar, men den kan stå lite längre. Efter strömmingen legat i saltet några timmar, häll av den i ett durkslag och skölj i rinnande kallt vatten. Låt den rinna av ordentligt. Lägg i en skål och blanda med olja.

Tänd grillen och låt den brinna ut. Kolen ska vara vita och glöda ordentligt (inte brinna).

Lägg på grillgallret. Placera några strömmingar i taget i halstret och kläm fast dem försiktigt så de inte pressas sönder. Grilla 2-3 minuter på varje sida.

Lägg de färdiggrillade strömmingarna på fat med klippt dill. Grilla resten av strömmingarna och försök hålla de redan grillade varma.

Servera sotarna nygrillade och varma med till exempel kokt potatis, gräddfil, gräslök, rädisor, pressgurka, knäckebröd och ost.

 

 

 1. Det jag fått lära mig av skärgårdsfiskare på Väddö är att Sotare görs över öppen eld och då får man sotet från lågorna. Det som beskrivs här är halstrad strömming

  1. Hej,
   Javisst är det så, men numera får strömmingarna heta sotare trots att de inte alls blir svarta och egentligen, precis som du säger, är halstrade. Orginalsotarna är nog inte så hälsosamma med allt sitt sot, så halstring är bättre, men namnet Sotare är fint och därför tror jag det finns kvar, trots att metoden ändrats.

 2. Karin skriver:

  ja jag håller med , det är så vansinnigt gott.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..