Caesar salad med grillad kyckling- recept på en klassiker

Recept på Caesar sallad. Den här Caesarsalladen gör jag med den klassiska vitlöksdoftande dressingen och krutonger, men också kryddig grillad kyckling.

Caesar salad är en riktig världssuccé som många väljer när de finner denna egentligen ganska enkla rätt på restaurangmenyer. Ceasar salad är i grunden bara salladsblad, krutonger och en välgjord och smakrik dressing men nästan alltid läggs det till någon råvara, som förvandlar salladen till en huvudrätt. Vanligast är grillad kyckling men lax eller annan fisk och skaldjur är också populärt. Efter lite tjat övertalade min yngsta son mig att laga Caesar salad med kyckling hemma, eftersom han älskar den rätten. Så häromdagen slog jag till och det blev verkligen otroligt gott. Kycklingfiléerna grillade jag i grillpanna, men hade jag varit på landet hade jag använt kolgrillen. Det blir bra vilket som. Dressingen gjorde jag från grunden med äggula och ganska mycket olja. Men det finns snabbare och smalare varianter, fast här gör jag den klassiska och fetare.

Först kryddade jag kycklingfiléerna som fick ligga och marinera medan jag förberedde resten av salladen. Börja gärna med att mixa ihop kryddorna till en blandning så går det lättare att fördela den på kycklingdelarna.

Till 4 pers:

 • 4 kycklingbröstfiléer
 • 2 tsk rökt paprikapulver
 • 1 tsk grovmald svartpeppar
 • 1 tsk muscovadosocker eller råsocker
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk malda korianderfrön
 • 1 krm spiskummin
 • 1 tsk torkad oregano

Blanda samman alla kryddorna samt socker och salt. Krydda kycklingbrösten med det runtom. Låt dem ligga medan du gör resten av salladen.

Dressing:

 • 1 äggula
 • 2 sardeller
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 1 tsk worcesteshiresauce
 • 1 msk pressad citron
 • 1 dl raps-eller olivolja
 • 1 dl riven färsk parmesanost
 • 2 krm salt
 • 1 krm nymald svartpeppar
 • ev 1-2 msk mjölk

Krutonger:

 • 1/2 ciabattabröd
 • 2 msk olivolja

Till salladen:

 • 1 liten rödlök
 • 1-2 romainsalladshuvuden

 

Dressing: Finhacka sardellerna och lägg dem i en rundbottnad skål tillsammans med äggula, senap, pressad vitlök, worcestersauce och citron. Vispa hela tiden och tillsätt oljan droppvis lite i taget och så småningom i en tunn jämn stråle. Blanda ner riven parmesan, salt och peppar och för en lite tunnare dressing som håller ihop är det bra att vispa ner mjölk.

Krutonger: Sätt ugnen på 200°. Skär brödet i jämnstora tärningar. Häll olja i en ugnssäker form och lägg i brödtärningarna. Blanda om ordentligt och stek dem i mitten av ugnen tills det fått gyllengul färg 8-10 minuter.

Kyckling: Stek de marinerade kycklingfiléerna på hög värme i lätt oljad grillpanna ca 3 minuter på varje sida. Drag bort pannan från värmen och låt dem ligga kvar i grillpannan ca 10 minuter, vänd dem gärna 1-2 gånger under tiden. Har de inte då fått en innertemperatur på minst 68° kan de stekas färdigt i ugnen(200°) som ändå är varm eftersom krutongerna stekts där. På en vanlig utegrill är det bäst med så kallad indirekt grillning, d v s grillkolen föses åt sidorna på grillen så att köttet inte ligger rakt ovanför glöden. Ett lock på grillen är ett måste och när man grillar kyckling är en köttermometer bästa sättet att veta när det är klart. På en gasolgrill kan man bara stänga av den mellersta brännaren och lägga köttet där så får man indirekt grilleffekt, med lock på förstås.

Salladen: Skala och skiva rödlök tunt. Lägg lökringarna i kallt vatten ca 10 minuter. Skölj salladen i kallt vatten och dela bladen. Låt dem rinna av ordentligt eller kör dem i en salladsslunga. När krutongerna är stekta och kycklingen färdiggrillad, blanda salladsbladen med hälften av dressingen. Häll bort vattnet från lökringarna.

Servera på djupa tallrikar med salladsblad, krutonger, varm nygrillad kyckling och lökringar. Ringla eventuellt på mer dressing och toppa med lite hyvlad parmesan.

Caesar-salad

Foto: Charlotte Jenkinson

 1. Lilly skriver:

  Andreas: Din kommentar ser bra ut men snälla använd stor bokstav i början. Versalisering heter det och har funnits tillräckligt länge för att bli använt korrekt.

 2. receptet ser väl gott ut men snälla, Ceasarsallad heter det på svenska. Ceasar salad är mycket engelskt och rätten är tillräckligt gammal och lättöversatt för att ha ett svenskt namn.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..