Baka din egen formfranska

Baka egen formfranska är lätt och så blir det ju så mycket godare, och billigare också. Det går bra att skiva brödet och frysa in det, så är det bara att ta fram så många skivor som man vill rosta. Jag tar oftast i några dl grahamsmjöl som gör brödet lite grövre och ger en god smak. Degen ska vara ganska lös och den bör arbetas ganska kraftigt före första jäsningen. Den som tycker att det är ett bra träningspass för armarna gör det för hand ca 10 minuter, men det är ju onekligen rätt bekvämt med en köksmaskin som gör jobbet på fem minuter. Men lönen för denna möda är att degen sedan inte arbetas mer utan läggs direkt i formarna efter första jäsningen.

Till 2 bröd:

 • 50 g jäst
 • 6 dl vatten
 • 1 msk rapsolja
 • 1 1/2 tsk salt
 • 1 msk honung
 • 3 dl grahamsmjöl (165 g)
 • 8 dl vetemjöl special (480 g)
 • 2 st 1,5 liters avlånga brödformar

Finfördela jästen i en degbunke. Rör ut den i fingerljummet vatten, 37°. Blanda ner salt, honung och grahamsmjölet. Rör om och låt det stå ca 10 minuter så att mjölet sväller lite grann. Arbeta in vetemjölet lite i taget och arbeta degen kraftigt för hand ca 10 minuter eller med köksmaskinen ca 5.  Det här är en ganska lös deg som kan tycks klibbig, men den ska vara det. Täck degbunken med ren kökshandduk och låt den jäsa, helst på lite varm plats, som bredvid spisen eller ovanpå kylskåpet.Låt den jäsa minst 30 minuter till sin dubbla storlek.

Lägg bakplåtspapper i två formar, eller pensla formarna med olja. För att få motspänstiga bakplåtspapper på plats i en trång form är det bra om man knycklar ihop dem i handen och extra bra går det om man fuktar pappren också. Då kan man få dem att snällt formas och stanna i formen. Stjälp upp den jästa degen i formarna. Degen är ju ganska lös så det går med en träslev att liksom fösa degen direkt från degbunken ner i formarna. För att dela av den kan man ta en sax och klippa eller  använda en degskrapa. Ställ formarna med deg att jäsa ca 30 minuter.

Värm ugnen till 200°. Grädda bröden på nedersta falsen ca 35 minuter. Stjälp upp de färdiggräddade bröden på galler och låt dem svalna.

 

 1. Babis skriver:

  Toast eller rostbröd är faktisk ett kinesisk recept, därför är nu trenden i San Francisco där finns nu 60% kineser. Bröd innehåller ett ägg och 90-100g
  TangZhong Se mer på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=bxlmGtrZB5k

  Den här är det riktiga receptet… Jag jäser degen i tre timmar.

  Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..