Laxpudding – bästa påsklunchen

Recept på en älskad klassiker bland husmansrätterna. En laxpudding gjord på kokt potatis och rimmad lax. Den görs i ugn.

Laxpudding är en klassiker som brukar ingå i gruppen husmanskost. Några vanliga ingredienser som potatis, lök, dill, ägg och så rimmad lax förstås, som kan varieras med några skivor kallrökt lax för mer smak. Laxpudding görs på kall kokt potatis och den bör vara av en fast sort. Laxpudding brukar serveras med skirat smör. Jag tycker det är gott med lite riven pepparrot i eller att göra en kall sås på gräddfil och finhackad gräslök eller riven pepparrot.

Välj en rimmad lax på bit eftersom det inte ska vara alltför tunna skivor i laxpuddingen.

 

Till 4-5 personer:

  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • ca 800 g kall kokt potatis, ca 8 st
  • 500-600 g rimmad lax
  • 1/2 – 1 kruka dill
  • 5 ägg
  • 3 dl mjölk

Skala och finhacka lökarna. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs den hackade löken på strax över medelvärme tills den blir mjuk och lite genomskinlig. Ställ den åt sidan.

Skala potatisarna och skär dem i ca 3-5 mm tunna skivor. Skär laxen även den i 3-5 mm tjocka skivor. Hacka eller finklipp dillen.

Sätt ugnen på 200°. Smöra en ugnssäker form ca 22 x 35 cm. Varva potatisskivor, stekt lök, laxskivor och dill. Översta lagret ska vara potatis. Vispa samman ägg och mjölk och häll över laxpuddingen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Servera laxpudding varm.

Laxpudding

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Laxpuddingform

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..