Tomatsoppa att ha på termos – enkelt recept

Sportlovstider och vinterutflykter blir ännu bättre med varm mat att äta ute. En soppa på termos är perfekt och den här tomatsoppan har jag gjort mer mättande med små kokta risonipastagryn att lägga i. Vis av egen erfarenhet tar jag med de kokta risonigrynen separat och lägger i den varma soppan när den serveras. En gång gjorde jag nämligen en god soppa och lät risonigrynen ligga i soppan. Efter några timmar på termos hade de svällt och soppan var mer som en trögflytande pudding som knappt gick att få ut ur termosen. Inga gryn med i termosen alltså. Gott att lägga i tomatsoppan är också små bitar stekt halloumiost, eller hackade stekta champinjoner eller annan svamp. Kokta linser är också gott när man vill ha en mer mättande soppa.

Tomatsoppa för 4 personer:

 • 3 potatisar, ca 300 g. Helst en mjölig sort
 • en bit rotselleri, ca 150 g
 • 1 gul lök, ca 150 g
 • 1 liten färsk eller torkad chili, piri-piri
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 1 msk olivolja
 • 6 dl vatten
 • 2 tärningar grönsaksbuljong
 • 1 krm torkad timjan
 • 2 burkar tomater, krossade eller hela, à 400 g
 • ca 1 1/2 dl risoni pastagryn, ca 160 g
 • 1 dl vatten
 • smetana eller creme fraiche

 

Skala potatis, rotselleri, lök och vitlök. Skär allt i bitar. Ansa och hacka chilin. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs alla hackade rotsaker, lök och chili ca 2 minuter. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar samt timjan. Sjud under lock ca 10 minuter tills potatis- och rotselleribitarna är mjuka.

Häll på tomatburkarna och skölj ur dem med lite vatten så allt kommer med i soppan. Koka upp någon minut och kör soppan slät med stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och eventuellt lite nymald svartpeppar. Häll upp soppan på termos. Koka risonigrynen enligt anvisningarna på paketet (ca 11 minuter). Skölj dem i kallt vatten och lägg i plastburk med lock eller i plastpåse. Blanda dem med lite olivolja så de inte klibbar ihop.

Servera soppan varm, lägg i kokta risoni och en klick smetana.

Tomatsoppa

Foto: Charlotte Jenkinson

Den här goda soppan kan man givetvis äta hemma också. För vår del blev det ingen utflykt då sportlovsförkylningarna kom som ett brev på posten. Vi stannade inne.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..