Sportlovsmackor med snabbgravad lax – goda recept

Recept på goda mackor att ta med på picknick och utflykter. En macka med snabbgravad lax och en med rökt renstek och pepparrot

Min yngsta vill absolut ha gravad lax på sina mackor och då duger inte färdigköpt. Som ambitiös matmamma, utan gravlax i frysen, tog jag därför fram en större portionsbit laxfilé ur frysen, lät den halvtina och skar den därefter i ca 5 mm tunna skivor som jag la ut platt i en form. Skvätte på pressad citron, strödde på salt, socker och peppar och täckte med plastfilm och så fick det grava över natten. En vinterutflykt blir inte fullkomlig utan matsäck fylld med goda mackor och varm dryck. Skidor, skridskor eller bara en promenad en ledig vinterdag spelar ingen roll, bara man får vara ute och sedan avnjuta matsäcken på trevlig plats.

Förutom mackorna på surdegsbröd med färskost och den snabbgravade laxen gjorde jag grillade mackor med pepparrostsost och rökt renstek. Lägg de grillade mackorna i grillfolie så kan de värmas över eld eller på utegrill som ibland finns tillhands på populära utflyktsmål.

Snabbgravad lax:

  • 175-200 g benfri, skinnfri laxfilé
  • 1 tsk pressad citron
  • 1/2 tsk salt, eller snarare lite drygt en halv
  • 1 tsk rörsocker
  • ca 12 krossade vitpepparkorn

Gravad lax bör ha varit fryst för att ta kål på eventuella parasiter. Eftersom det här är snabbgravad lax måste du använda en fryst laxbit att grava. Nåväl, ta fram den frysta biten och låt den halvtina, då går den lätt att skära i ca 5 mm tunna skivor. Skär med vass kniv.

Lägg ut skivorna platt bredvid varandra i en form eller fat med lite kant. Pressa över citron, blanda salt, socker och krossade pepparkorn och strö över det. Täck med plastfilm tätt mot laxen. Låt laxen stå i rumstemperatur någon timme och ställ sedan i kylen till nästa dag.

Laxmacka: Bred färskost (typ Philadelphia) på bröd som ni gillar. (Jag hade ett surdegsbröd och så ett grovt danskt rågbröd). Lägg på skivor av snabbgravad lax och om ni gillar rucola så lägg på några blad. Lägg ihop till dubbelmackor och skär dem eventuellt på mitten så blir mackorna lättare att packa.

Laxmacka

Foto: Charlotte Jenkinson

Så här såg laxmackan på surdegsbröd ut.

Rensteksmacka: Lätt som bara den. Bred pepparrotsost på bröd och lägg på tunna skivor rökt renstek ( givetvis kan man ta skinka eller kalkon eller vad man tycker om på dessa mackor). Grilla i vanlig smörgåsgrill, låt svalna något och slå in dem i grillfolie. På utflykten kan de värmas över grill eller öppen eld, men de kan ätas kalla också, även fast de blir lite sega – goda är de i alla fall.

Macka med rökt renstek

Foto: Charlotte Jenkinson

Grov-macka-med-lax

Foto: Charlotte Jenkinson

Så här såg den grövre laxmackan ut. Det gröna som sticker fram är rucolablad. Lite pepprigt gott som passar till den gravade laxen.

Till sist då den obligatoriska apelsinen. Jag minns från min barndoms skidturer hur man försökte skala nästan frysta apelsiner med slabbiga kalla fingrar. En nästan omöjlig uppgift. Därför skalar jag apelsinen hemma och tar med fina klyftor i liten ask eller plastpåse. Aldrig mera jämmer och elände och klagolåt över hopplös iskall apelsinskalning.

VinterApelsin

Foto: Charlotte Jenkinson

VinterUtflykt

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..