Så gör du en Mississippi Mud pie

Baka utan ugn. Recept på en härligt chokladig "mud pie". En barnsligt god kaka / paj / dessert med fyllning av smälta marshmallows och choklad.

En riktig choklad-och godisdröm för alla oss godisgrisar. En mjuk luftig och lite lagom kletig ”mud pie” är inte svårt att göra och den förgyller vilken ruggig hösteftermiddag som helst. Fast jag bjöd på min mud pie en ovanligt solig novemberdag – och det smakade lika gott för det. Första gången jag fick en mud pie var på den restaurang i Idaho i USA  där jag jobbade en vintersäsong i min ungdom. Någon i personalen bjöd oss och vi stod vid ”luckan” och goffade i oss och hade antagligen härligt chokladiga leenden när vi sedan mötte restauranggästerna. Det var bland det godaste i godisväg jag någonsin ätit, och den här är nog ganska lik, fast den i Idaho var ännu mer ”muddy”.

Det behövs ingen ugn för att göra en mud pie och det enda som är lite svårt är att blanda den smälta chokladen med  den smälta marshmallowsblandningen.

Till ca 12 bitar behövs:

  • 150 g digestivekex
  • 50 g smör
  • 250 g marshmallows
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm kanel
  • 300 g mörk choklad
  • 3 msk starkt kaffe
  • 3 msk mörk rom eller kaffe om du inte vill ha alkohol i
  • 4 dl vispgrädde

Smula digestivekexen och blanda dem med smält smör. Pressa ut smulblandningen i botten på en form med löstagbar kant (springform), ca 24 cm i diameter.

Blanda marshmallows, mjölk och kanel i en tjockbottnad kastrull och smält dem på låg värme, blanda ner kaffe och rom. Ställ åt sidan. Smält chokladen i en skål i ett sjudande vattenbad, eller i mikron. Blanda försiktigt med marshmallowsblandningen.  Vispa grädden och blanda först ca 1/3 med choklad-och marshmallowsmixen. Rör sedan ner resten av den vispade grädden. Häll allt ovanpå smulbottnen. Ställ i kylen minst 3 timmar. Garnera gärna med riven choklad. Det hade jag tänkt göra, men se, någon hade norpat min choklad ur skåpet och ätit upp den. Så det blev ingen dekoration alls. Fast denna mud pie blev lika god för det.

 

  1. Men jämarns vad god den ser ut!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..