Knorrhane – små fina fiskar

Här i de engelska fiskdiskarna finner man numera en udda fisk – gurnard, eller knorrhane som den heter på svenska. Förr var denna fisk en bifångst och den användes mest som bete vid annat fiske. Men nu, när haven blir utfiskade, så tar man tillvara även de här små lustiga fiskarna. De har nämligen en fin lite skaldjursaktig smak och filéerna är fasta och går bra att steka och grilla.

Gurnards är bottenlevande fisk som sveper med sina stora fenor i bottenslammet och rör upp små skaldjur och annat som den äter. De har verkligen ett personligt utseende och ser nästan ut som små snälla akvariefiskar. Fast så små är de inte utan mer som en abborre. Huvudet är förhållandevis stort och har ett hårt och vasst pansar. Kroppen smalnar av kraftigt.

Dessa fiskar blev jag förstås nyfiken på och köpte hela och filéade dem själv. Men det var faktiskt bland de svårare fiskar jag gett mig på. Nu är mina knivar här inte de allra bästa men det var verkligen ett trixigt jobb med alla vassa taggar och hårt pansar. Det blir mycket svinn på gurnards. Men till slut hade jag i alla fall fina små filéer. Jag föreslår alla som tänker köpa knorrhane/gurnards att låta fiskhandlaren filéa dem.

Jag panerade mina filéer i vetemjöl blandat med lite salt. Stekte dem i smör på strax över medelvärme ca 3 minuter på varje sida. Mot slutet pressade jag över lime. Jag serverade med förkokt färskpotatis som jag sedan smörslungade med lök och chili. Det var verkligen gott. Så kan man ju servera andra sorters fiskar också, t ex abborrfileer eller gös.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..