Makrill med brynt smör, chili och tomat

Recept på stekt färsk makrill med brynt smör, chili och tomat. Ett matminne från England och Littlehampton.

Färsk makrill stekt i smör med chili, citron och småtomater blev det efter att ha inhandlat superfärsk fisk av fiskaren från Selsey Bill. På lördagens Farmer’s market i Arundel stod han på torget och sålde fisk och skaldjur. Två fina makrillar kostade ca 20 kr. Söndagen var jag i Littlehampton och där finns minsann recept huggna i sten. Men först till makrillarna:

De här fina fiskarna filéade jag och byxade för att få bort alla ben. Kryddade filéerna med några flingor havssalt och krossad torkad chili. Sedan stekte jag dem på ganska hög värme i smör. Ca 3 minuter på varje sida. Lyfte upp dem ur stekpannan och lade i ca 250 g halverade småtomater av sorten Moruno som fick steka i lite mera smör som fick fräsa ordentligt ca 1 minut. Till sist pressade jag i en kvarts citron.Totalt gick det åt ca 2 msk smör. Till detta hade jag nykokt färskpotatis. Mums!

I mysiga lilla kuststaden Littlehampton finns en lång strand och även en flod, Arun , som mynnar där. Utmed strand-och flodpromenaden finns med jämna mellanrum stenar med fisk och skaldjursrecept ingraverade. Jag brukar alltid säga att inga recept är huggna i sten. Men här är de ju faktiskt precis det.

Detta är gratinerade ostron och här ett till på fylld havsabborre:

På kajkanten stod fiskhandlaren i sitt skjul och även där får man ett ”dagens recept”.

Det låter riktigt gott. ”Hake” är kummel och det är en slags havsgädda med vitt ganska fast kött. De brukar vara ganska stora.

Det är den stora gapande fisken som är en kummel, alltså ”hake”.

  1. Kul att hitta din blogg. Studentbuffe tider snart så det blir lite surfande! Det lät gott med chli till makrillen. Jag gjorde traditionell med dill häromveckan men tykte inte makrillen smakade så mycket..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..