Lättaste färskosten gör du själv

Gör din egen färskost och låt mild naturell yoghurt rinna av i ett kaffefilter. Smaksätt på eget vis med pepparrot, gräslök, chili eller vitlök.

Låt alldeles vanlig mild yoghurt rinna av i ett kaffefilter en dryg timme så får du en slags färskost som går att smaksätta precis som du själv vill. Färska örter, gräslök, vitlök, chili, oliver – listan kan bli lång på vad man kan smaksätta med. Färskosten kan man ha som tillbehör till en sallad, på kex eller bröd eller som klutt i en soppa eller gryta.

Det behövs:

 • 5 dl naturell mild yoghurt (3%)

Smaksättning:

 • 1 dl finklippt gräslök eller hackade örter
 • 2 krm salt

Smaksätter du med t ex 1 dl finhackade gröna kärnfria oliver behövs inget extra salt. Några matskedar tapenade är också en god smaksättning där inget extra salt behövs

Ställ ett kaffefilter i en filterhållare eller i en snäv sil. Häll upp yoghurten i filtret och ställ det stadigt över en skål eller kanna. Låt det rinna av i ca 1 timme. Av 5 dl yoghurt får du ca 2 1/2 dl färskost.

Skeda upp den avrunna yoghurten i en skål och blanda ner önskad smaksättning. Låt den stå kallt en stund så att smakerna hinner samla sig och komma till sin rätt.

Vasslan är den vätska som rinner av, och om du inte vill hälla bort den kan den användas som degvätska i brödbak.

 1. Karin skriver:

  minns att jag gjorde sådan här ost på 80-talet , ett recept från AoM , med rose’peppar , det var riktigt, riktigt gott och vackert.

  1. Rosépeppar har blivit lite bortglömt – men det passar, precis som du säger, finfint i den här osten.

 2. Elin skriver:

  Går det att använda denna ost i stället för philadelphia när man bakar cheesecake?

  1. Nej, det skulle jag inte göra. Det är ju ingen riktig ost eftersom den inte varit upphettad. Det är mer som en kräm som påminner om philadelphia. Men det finns ju cheescake som inte gräddas och då kan du säkert pröva med den här egna färskosten. Fast ta lite extra socker – den är ju ganska syrlig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..