Gravad lax – ett måste till påsk och jul

Recept på gravad lax. Den här har en rundare smak med kryddpeppar, rörsocker och rom. Röksalt är inte ett måste - det gör man som man vill. Tips på andra smaksättningar.

Det är lätt att grava lax, och det är lätt och roligt att variera smakerna. Den här laxen har jag gravat med havssalt, röksalt, socker, honung, kryddpeppar och mörk rom. Den får en rund och mjuk smak. Det röksalt jag tog är av märket Spice Island och förutom hickoryrökt salt innehåller det även lite kakao. Vill du inte ha röksalt tar du bara vanligt havssalt istället.

Det som är viktigt när det handlar om fisk som ska ätas mer eller mindre rå är att den måste vara fryst ca 3 dygn i -18°. Gravad lax kan frysas före eller efter gravning. Frysbehandlingen tar död på eventuella parasiter som kan finnas i fisken.

Du behöver:

 • 1 kilo laxfilé – en jämntjock mittbit med skinnet kvar
 • 2 msk finkornigt havssalt
 • 1/2 msk hickory röksalt, eller bara vanligt havssalt
 • 3/4 dl rörsocker
 • 1/2 msk kryddpepparkorn
 • 1 msk flytande honung
 • 2 msk mörk rom eller whiskey

Drag bort benen ur laxfilén med en liten laxtång eller annars med hjälp av en liten kniv (helst slö) och din egen tumme.  Lägg laxen med skinnsidan ner i en form med kant. Strö på salt, röksalt och socker. Gnid in det med handen någon minut. Stöt kryddpepparkornen grovt i en mortel och strö över laxen. Ringla över honung och gnid eventuellt in detta lite till på laxsidan (det blir kletigt). Droppa över rommen och täck hela formen med plast. Låt den stå  i rumstemperatur någon timme. Ställ sedan i kylen och efter drygt ett dygn kan du vända sidan så att skinnet kommer uppåt. Laxen är färdiggravad efter 2-3 dygn, vänd den gärna en gång till under tiden. Hur snabbt laxen är färdiggravad beror på hur tjock filén är.

Häll bort vätskan som bildats och skrapa bort lite utav kryddpepparkornen. (Har inte laxen varit fryst före gravning är det nu du kan frysa den). Lägg den gravade laxsidan med skinnsidan ner. Skär tunna fina skivor med en tunn lite böjlig kniv ner mot skinnet. Du ska inte skära igenom skinnet utan vartefter skivorna skärs loss blir skinnet kvar som en trasa.

Att hitta på olika smaksättningar på gravad lax är kul. Socker och salt ingår alltid men sedan kan man mixtra på. Rivet limeskal, ingefära och chili är en god kombo, enbär och lite gin likaså, liksom mynta och en skvätt tequila, och om du gravar laxen täckt med riven rå rödbeta får laxskivorna en fantastisk ceriserosa färgkant som får gästerna att häpna. Men glöm inte att den klassiska varianten med vitpeppar och dill inte alls är fel den heller.

 1. JO, JAG HAR OCKSÅ GJORT GRAVLAX TILL PÅSKEN.
  NU UNDRAR JAG, GÅR DET ATT FRYSA DEN IGEN……..DET HAR BLIVIT LITE KVAR ?

  1. Du kan gott frysa in den igen om du hanterat laxen på bra sätt, d v s aldrig låtit den stå skivad på något buffébord under längre tid. Har man bara tagit fram precis så mycket som går åt och låtit resten ligga i kylen så kan den frysas igen. I mitt hem behöver jag aldrig fundera på det. Min yngsta grabb lägger skivad gravlax på knäckemacka och äter till mellanmål efter skolan.

 2. Helena skriver:

  @Maria: Jag tar helt sonika och smakar på den och ser om den är färdig (givetvis har jag fryst den innan jag gravar den). Det kanske är variationer i fetthalt/vattenhalt i fisken som gör att det tar olika lång tid?

  Jag kan verkligen rekommendera att använda enbär och gin, det blir jättegott!

 3. Maria skriver:

  Hur vet man egentligen att den är färdiggravad? Vid ett tillfälle blev min lax både stenhård och väldigt salt, och min tolkning är att den kanske fick ligga för länge?
  Eller finns det andra anledningar till att det kan bli så? Jag tyckte mig använda samma recept som vanligt (ett grundrecept utan några krusiduller) och samma laxmängd.

  1. Jag har också någon gång för länge sedan fått stenhård alldeles för salt lax. Den fick nog ligga för länge och med för mycket salt. När laxen är färdiggravad beror på hur tjock den är. Jag gravar hellre något för lite än för mycket. Jag har vid något tillfälle skivat upp nästan färdiggravad lax och lagt skivorna omlott med lite av spadet några timmar i kylen. Spadet hällde jag sedan bort vid servering.

 4. Namn skriver:

  Ser utomordentligt läckert ut! Vill gärna också ta tillfället i akt att berätta, att jag under den bästa makrillsäsongen även gravar makrillfiléer (de bör vara så stora som möjligt), på samma sätt som lax. Gärna med en blandning av svart-, vit- och rosépeppar och naturligtvis rikligt med dill. Resultatet blir ett mycket välsmakande alternativ till gravlax, gravad sik o.s.v. Jag tycker nog att makrillen är litet underskattad här på den östra sidan av landet, men det har väl sin naturliga förklaring i att den är svår att få alldeles pinfärsk här, p.g.a. transporterna.

  1. Jag håller med om att makrill är en jättegod fisk. Den har ju så mycket smak att den tål att kryddas rejält utan att tappa sin karaktär. Jag lagar ofta färsk makrill när jag är på Orust på somrarna. Grava har jag aldrig provat, men nu kanske jag ska ta och göra det. Tack för tipset!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..