Nudelsoppa med lax

Recept i asiatisk stil med currypasta, kokosmjölk, chili och lime. Soppan är gjord med lax, men det går att lägga i annan sorts fisk och skaldjur.

Kryddig och god nudelsoppa gjord på flera basvaror som är enkelt att ha hemma. Nudlar, currypasta och kokosmjölk är hållbara produkter som man kan ha i sitt skafferi, lax kan man ha i frysen och faktiskt även spenat även om fryst inte blir lika snygg i soppan som färsk. Här är soppan gjord med färsk chili, mynta, salladslök och lime, men man kan lika gärna använda torkad chili och mynta.  Istället för limeklyftor till soppan kan man  lägga med några torkade limeblad i buljongen. Salladslök är väl något svårare men lite finhackad schalottenlök funkar också. Soppan kan varieras med räkor eller kokt kyckling istället för lax, eller varför inte en helt vegetarisk med mer spenat och sockerärter.

Till 4 personer:

Buljong:

 • 1 finhackad schalottenlök
 • 1/2 msk raps- eller majsolja
 • 2 tsk röd currypasta (Santa Maria)
 • 11 dl vatten
 • 2 tärningar höns-eller grönsaksbuljong
 • 1 msk fish sauce
 • 1 liten burk kokosmjölk, 165 ml

Till soppan:

 • 300 g risnudlar
 • 70 g färsk babyspenat
 • ca 500 g skinn-och benfri laxfilé skuren i ca 1 cm stora tärningar
 • 1 finstrimlad chili
 • 2-4 finstrimlade salladslökar
 • limeklyftor
 • färsk mynta eller thaibasilika

Hetta upp olja i en rymlig kastrull och fräs den finhackade schalottenlöken under omrörning tills den mjuknat, ca 1 minut på medelvärme. Tillsätt currypastan och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll på vatten och ploppa i buljongtärningarna. Låt allt sjuda under lock ca 10 minuter. Tillsätt fish sauce och kokosmjölk och håll soppbuljongen varm.

Koka nudlarna och låt dem rinna av i ett durkslag. Fördela kokta nudlar i soppskålar, lägg i sköljda spenatblad och laxtärningar. Slå på riktigt het buljong och låt skålarna stå någon minut. Eftersom fisken är skuren i ganska små bitar blir den tillagad om buljongen är riktigt het. Låt var och en själv strö på finstrimlad chili, strimlad salladslök och mynta. Pressa lite lime över soppan och den som vill tar även några stänk fish sauce.

Den här soppan fick bra recension av yngsta sonen: ”Det här var fett gott mamma!”

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..