Chili con carne – recept på grytan som har allt!

Recept på ett riktigt långkok av högrev. Den här mexikanska köttgrytan Chili con carne (ibland stavat Chilli) är en klassiker som vunnit terräng i våra svenska hem. Den här är kryddad med olika chili men också kanel.

Chili con carne, eller ibland stavat Chilli con carne, är den välkända mexikanska köttgrytan som oftast görs på köttfärs, men här gör jag den på högrev. Den ska vara mustig och kryddig men behöver nödvändigtvis inte vara het som drakeld. Gillar man chilihetta är det bara att ösa på, men jag gör ett mellanting, så kan var-och-en krydda lite extra om de så vill. En vän till mig brukar krydda med lite kanel – och den idén har jag stulit. Kanel är ingen stark och het krydda, men kan vara väldigt dominant, så det räcker med en kanelstång som får koka med. Spiskummin är också en intensiv krydda som lätt blir för dominant, så det behövs bara två små kryddmått för hela den här grytan.

Till ca 6 p:

 • 1 kilo högrev (utan ben)
 • 1 msk rapsolja
 • 2 tsk ancho chilipulver (Santa Maria)
 • 1 tsk chilipulver (Santa Maria)
 • 2 tsk torkad oregano
 • 2 krm mald spiskummin
 • 2-3 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 finhackad färsk jalapeno chili
 • 1 kanelstång
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 tärning oxbuljong
 • 1 tsk salt
 • 3 dl vatten
 • 1 burk körsbärstomater, 400 g
 • 2 tetror bönor, à 380 g

Tillbehör:

 • 1/ pkt bacon
 • inlagd jalapeno
 • riven ost
 • avokado
 • färsk oregano
 • lime
 • gräddfil
 • spröda osaltade majschips

Skär bort eventuella senor och hinnor från köttet. Skär köttet i små bitar, ca 1-2 cm stora. Hetta upp olja i en gryta eller stor stekpanna (det behövs så småningom ett lock) och fräs köttbitarna på hög värme. Blanda i alla de torra kryddorna och fräs så att köttet får färg. Det kan vara bra att inte steka allt kött på en gång utan ta det i omgångar i en stekpanna och sedan lägga över i en gryta. Det är viktigt att köttbitarna snabbt får färg. Om de börjar släppa mycket vätska blir de som kokta istället och då är värmen i stekpannan eller grytan för låg. Skulle man råka lägga i några bitar och det blir den oönskade vätskan, kan man faktiskt rädda det hela genom att snabbt ta upp köttet, hälla bort vätskan och börja om från början igen, men nu med hetare panna och lite olja.

När köttet är nästan färdigbrynt, skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka chilin. Fräs det tillsammans med köttet ca 3 min. Nu ska allt ligga tillsammans i en gryta eller stor stekpanna. Sänk värmen och blanda ner kanelstång, tomatpuré, buljong, salt och vatten. Blanda om, låt det börja småputtra, lägg på lock och låt det koka på låg värme ca 1 1/2 timme. Jag kokade på 2:an.

Efter ca 1 1/2 timme, blanda ner tomaterna samt avrunna kokta bönor. Låt det koka ca 10 minuter och servera sedan grytan med finhackad knaperstekt bacon, riven ost, avokado, inlagd jalapeno, lime, gräddfil och majschips.

ChilliConCarne

Foto: Charlotte Jenkinson

Vilka bönor man väljer är en smaksak. Jag gillar stora vita bönor, men vill man hellre ha svarta eller kidneybönor, så tar man naturligtvis dem. Den som vill ha en snabblagad gryta gör den på köttfärs istället.

 

 1. Jaime skriver:

  Gjorde denna grytan igår och den smakade fantastiskt! Trevlig smakbrytning med kanelen.

  1. Det var roligt att höra. Här hemma har jag också fått order om att snart laga den igen.

 2. Phaedre skriver:

  Receptet låter utsökt men en riktig chili ska inte innehålla några bönor enligt hur jag är uppfostrad men jag tänker ändå prova receptet 🙂

  1. Jag har också sett att det egentligen inte brukar vara bönor. Men numera ser man det nästan i alla recept. Man vet egentligen aldrig vad som är rätt och riktigt. Plötsligt börjar någon lägga i bönor i chilin och vips så blir det ”orginal”. Det är väl på det viset det skapas nya recept och nya kombinationer

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..