Bagels – recept på brödet som både kokas och gräddas

Baka egna bagels. Recept där du först kokar bröden och sedan gräddar dem i ugn. De får då en krispig yta men är mjuka inuti.

Bagels är de runda brödkringlorna som förknippas med den engelsktalande delen av världen. Ursprunget till de små bröden finns dock i östra Europa. Bagels ser ut som knubbiga simringar, och kan delas på mitten och antingen rostas som vanliga frukostfrallor eller fyllas med t ex färskost och rökt lax och bli ett smaskigt mellanmål.

Bagels har en härlig konsistens som är mjuk inuti och krispig på ytan. Det blir så eftersom bröden först kokas en kort stund i vatten med lite socker i och därefter gräddas  i ugn. Jag har lite durumvete i mina bagels, men det blir bra med enbart vetemjöl också. Durum ger en mer seg konsistens vilket är bra när bröden ska delas och rostas.

Till 12 bagels:

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk flytande honung eller vit baksirap
  • 1 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 10 dl vetemjöl special

Till kokning:

  • 2 liter vatten
  • 2 msk strösocker

Garnering:

  • vallmofrön och sesamfrön

Finfördela jästen i en bunke och rör ut i fingervarmt vatten, 37°. Tillsätt honung eller sirap, salt och arbeta sedan in mjölet lite i taget. Arbeta degen väl i bunken ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt ca 1 timme.

Tag upp den jästa degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 lika stora bitar. Rulla varje del  ca 30 cm lång med något smalare ändar. Lägg ihop till runda kransar och fäst de smalare ändarna om varandra. Lägg kransarna på väl mjölad yta.

Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 kransar i taget i det sjudande vattnet och låt dem sjuda ca 3 min. Om de sjunker och fastnar i botten av kastrullen är det bara att försiktigt lirka loss dem. De flyter på ytan och om det går är det bra om de vänds någon gång under kokningen. Fiska upp dem med hålslev och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö på de frön du vill ha ovanpå. De kan naturligtvis vara naturella utan frön om man så önskar.

Bagels

Foto: C Jenkinson

Lite bleka och puffiga är de där de ligger på plåten strax före gräddning.

Grädda de kokta bröden mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt dem svalna på galler. Jag gillar bagels med färskost och kallrökt lax, men man tar förstås det man gillar bäst. Mozzarella och tomat, ost och skinka eller kanske bara lätt rostade med smör och marmelad.

Bagels

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..