Räkcocktail – recept på en förrätt med finess

En fräsch och vacker räkcocktail serverad upphöjd i snygga cocktailglas är en förrätt som slår det mesta. Lätt att göra i förväg och också lätt att variera. Den här är inte alls som en traditionell räkcocktail med dill och Rode Islandsås utan en egen skapelse jag just gjort. Den är med mango, avokado, lime och jalapeno – och så räkor förstås. Köp helst färska och skala själv, annars är frysta oskalade eller handskalade i lake bra alternativ.

Prawn-cocktail

Foto: Charlotte Jenkinson

Räkcocktail till 4 pers:

 • 200 g skalade räkor
 • 2 avokado
 • ärtskott
 • thaibasilika

Salsa:

 • 1 dl fint tärnad mango
 • 1/2 finhackad jalapeno (färsk chili)
 • 1 msk finhackad thaibasilika
 • 1 liten finhackad schalottenlök
 • 1/2 msk pressad lime
 • 1 tsk worcestershiresauce
 • 1 krm socker
 • eventuellt lite salt

Börja med salsan: Blanda mango, jalapeno, thaibasilika, schalottenlök, pressad lime, worcestersauce och socker i en skål. Om räkorna är mycket salta behöver inte salsan salt, men annars kan du ta 1 krm salt i.

Gör i ordning glasen som räkorna ska serveras i. Skölj och sätt några ärtskott i kanten på varje glas. Dela avokadon, tag bort kärnan och gröp ur fruktköttet med en tesked. Varva skalade räkor och avokado i glasen. Toppa med salsa och servera med en extra limeklyfta.

Prawn-cocktail-2

Foto: Charlotte Jenkinson

Den som hellre vill servera räksalladen på assiette med en toast gör naturligtvis det. Man kan också hacka räkorna och sedan blanda samman alltihop förutom ärtskotten och sedan skeda upp på små snittar som drinktilltugg.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..