Pepparkakshus – bästa degen och kristyr

Recept på pepparkaksdeg till pepparkakshus. Bästa kristyren och hur du kan dekorera.

Ett litet pepparkakshus är en mysig julprydnad och skojigt pyssel. Pepparkakshus måste vara lite slagtåliga och inte precis ”gå av för hackor”, så det kräver sin deg. Jag gör alltid det här degreceptet, som är lätt att kavla men sedan blir pålitligt pansarhård (nästan). Jag fäster husdelarna med kristyr eftersom smält socker är för läskigt. Dessutom gillar jag att spritsa. Degen räcker till ett mellanstort hus, några reservdelar samt granar och några gubbar. Kristyr är lätt att färga, men själv föredrar jag vitt. Till det här huset har det gått åt två satser kristyr. Glöm inte att göra en husritning med mallar i papper först.

Deg till pepparkakshus:

 • 3 dl strösocker
 • 2 dl ljus sirap
 • 125 g smör
 • 1 msk mald kanel
 • 1 msk mald ingefära
 • 1 tsk malda kryddnejlikor
 • 1 msk bikarbonat
 • 3 dl vatten
 • knappt 1 kilo vetemjöl

Kristyr:

 • 1 äggvita (ca 35 g)
 • ca 4 dl florsocker
 • 1 krm ättikssprit (12 %)

Blanda socker och sirap i en kastrull och värm det på låg värme ca 10 min. Rör ner smör och låt det smälta. Tag av från värmen.

Blanda kryddor och bikarbonat i en degbunke. Tillsätt vatten och blanda ner smör-och sockerblandningen. Arbeta in mjöl, men efterhand som det blir tyngre går det lättare att ta upp degen på ett bakbord eller annan mjölad arbetsyta, och knåda in mjölet. Nu kan du baka ut direkt eller lägga degen i plast i kylen och baka en annan dag.

Sätt ugnen på 225°. Tag en bit av degen och kavla ut den ca 2 mm tunn och jämn. Vänd den ofta så går den lätt att kavla ut. Lyft över hela den utkavlade degbiten till ett bakplåtspapper och kavla lite till. Lägg ut husmallarna på degen och sporra ut delar. Sporra eller skär även ut fönster och dörrar. Lyft över bakplåtspappret med delarna till en plåt och grädda stora delar ca 8 minuter och små delar ca 5 minuter. När du sporrar ut delar när degen ligger på bakplåtspappret så slipper du få skeva och deformerade delar. Ett välkänt fenomen när degen kletat fast i bakbordet.

Låt delarna svalna på galler. Gör kristyr och fäst först fast fönster i papper eller plast på väggarnas insidor. Dekorera sedan runt fönster och dörrar och låt det torka.

Pepparkakshus

Foto: C Jenkinson

Fäst sedan ihop väggarna och låt dem torka. Ställ eventuellt huset på plattor av pepparkaka. Lägg sist på taket. Beroende på huskonstruktion kanske du måste hålla dem på plats några minuter så kristyren hinner stelna.

Nu kommer det riktigt roliga och det är att dekorera taket. Jag gillar som sagt att spritsa så jag går lös med en liten stjärntyll (själva den lilla spritskonen) och små silverfärgade sockerkulor.

Pepparkakshus

Foto: C Jenkinson

Snyggt tak kan man också få av flagad mandel eller pumpakärnor som kan fästas med kristyr. En lite lösare kristyr blir fina ”istappar”.

Pepparkakshus

Foto: C Jenkinson

Ett litet hus är ett trevligt blickfång och uppskattas av alla.

Pepparkakshus

Foto: Charlotte Jenkinson

 

LOADING..