Grönkålssoppa -recept på julens nyttiga gröna

Recept på grönkålssoppa. Grönkål är gott, nyttigt och härligt grön. Gör en värmande soppa och servera med kokta ägghalvor.

Grönkål är frasig, spänstig och intensivt grön. En härlig vintergrönsak som både är prydnad runt skinkan, och en användbar grönsak.  En alldeles vanlig soppa är verkligen inte fy skam. Enkel, god och nyttig – alla goda ting är tre!

kale-1

Foto: Charlotte Jenkinson

När du ska göra soppa, börja med att skölja och ansa grönkålen. Skär bort vissna blad och tag bort de grövsta stjälkarna.

Grönkålssoppa till 4 personer:

  • 500 g ansad grönkål
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 grön eller röd chili
  • 2 msk smör
  • 12 dl vatten
  • 2 buljongtärningar, grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2 msk crème fraiche
  • eventuellt 1 msk idealmjöl

Tillbehör:

  • kokta skalade ägg

Skölj och ansa grönkålen. Hacka den och lägg i en bunke. Skala potatis och lök. Skär potatisarna i bitar och finhacka löken. Skölj och dela chilin på längden. Skrapa ut kärnorna, men om du gillar stark mat så kan kärnorna hänga med i soppan. Finstrimla chilin.

Hetta upp smör i en stor kastrull. Lägg i lök, potatis och chili  och fräs under omrörning på strax över medelvärme ca 2 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp. Låt det sjuda under lock ca 5 minuter.

Blanda ner den hackade grönkålen i den kokande soppan. Blanda om och låt koka under lock ca 10 min. Rör ner crème fraiche och kör soppan slät med en stavmixer direkt i kastrullen eller i omgångar i en matberedare.

Vill du ha en något tjockare soppan kan den redas med idealmjöl som är lättast att vispa ner. Smaka av soppan med mer salt och kanske peppar. Servera den med kokta eller pocherade ägg.

Grönkålssoppa

Foto: Charlotte Jenkinson

Du kan variera soppan och krydda den med svartpeppar eller grönpeppar. Ägg är inte ett måste utan jag har ibland lagt i bitar av stekt halloumiost. Små fina frikadeller (köttbullar) är också gott om man vill ha en mer köttig soppa. Kokt kycklingkött eller kalkon passar också.

Grönkål

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..