Potatis- och purjolökssoppa recept på god vardagsmat

Recept på vardagsmat. Soppa går snabbt och lätt att göra och det är lätt att variera. Det här är en enkel soppa med potatis, rotselleri och purjolök. Den är kryddad med chili och vitlök.

Potatis-och purjolökssoppa är både billigt och gott och är en familjefavorit. När jag var 25 år tillbringade jag ett halvår i skidparadiset Sun Valley i Idaho i USA. Vi bodde några personer i en iskall stor husvagn där sängtäcket och gardinerna frös fast i innerväggen om nätterna. Pengar var det ont om och då började jag experimentera med olika billiga maträtter. De allra flesta av enbart grönsaker, och Idaho är ju känt för sina potatisar så den ingrediensen var ju liksom given. Dessutom värmde soppor väl i den ömkliga bostaden där uppe i bergen. Den som vill ha en vegetarisk soppa väljer grönsaksbuljong, veganer kan ta någon sojabaserad produkt istället för crème fraiche och grädde.

Till 4 personer:

  • 1 kilo potatis
  • ca 100 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten färsk chili
  • 1 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
  • 1 purjolök
  • 1/2-1 dl vispgrädde eller crème fraiche

Skala potatisarna och rotselleri och skär i bitar. Skala och finhacka eller pressa vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och hacka chilin. Lägg i en kastrull och häll på vatten. Lägg i buljongtärning och koka upp. Koka på medelvärme under lock tills potatisen är halvkokt.

Ansa och skölj purjon noga. Gör en längsgående snitt på purjon så att du kan vika upp den och skölja under rinnande vatten. Det kan samlas jord mellan bladen i den gröna delen av purjon och den vill man inte ha. Var därför noggrann.

Skär den sköljda purjon i bitar (spara en liten bit av det ljusgröna till när soppan ska serveras) och när potatisen är halvkokt lägger du i bitarna och fortsätter koka soppan under lock ca 5 min.

Tillsätt grädden och kör soppan slät med en mixerstav eller i en matberedare. Har du sparat en lite bit purjo kan den strimlas mycket tunt och användas att strö ovanpå soppan. Smaka av soppan med salt och kanske även nymald svartpeppar om man gillar det.

En skink-eller ostmacka är toppen att servera till soppan. Eller kanske en nybakad focaccia som finns på recept här.

potatispurjosoppa

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..