Snabbaste matbrödet – recept på focaccia

Recept på focaccia. Lättbakat och gott bröd som bakas i långpanna och kan smaksättas på olika vis. Det här med olivolja, oliver, rosmarin, salvia och flingsalt. Tips hur du varierar smaksättningen.

Focaccia är långpannebrödet som är norra Italiens svar på den syditalienska pizzan. Focaccia bakar du snabbt och kan smaksätta på alla möjliga vis. För några år sedan var det focaccia som var ”innebrödet” tills surdegsvågen svepte det åt sidan. Men focaccia är verkligen perfekt när man snabbt behöver ett gott bröd till maten.

Häromdagen letade jag efter något på en skafferihylla hemma och hittade en halvfull påse durumvete med ett bäst-före-datum som nästan skrek att den måste användas omgående. Strax innan hade jag sneglat på mina örter som jag plockat in från balkongen, och konstaterat att de borde jag också använda snart. Det blev ett focacciabröd med lite durumvete och smaksatt med oliver, rosmarin och salvia.

focaccia-a

Foto: Charlotte Jenkinson

Till ett bröd behövs:

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl durumvete
  • 5 1/2 dl vetemjöl special
  • ca 1 dl avrunna kärnfria oliver (gärna blandade gröna och svarta)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk färsk finhackad rosmarin och salvia (2 tsk om du har torkade örter)

Finfördela jästen i en bunke och rör ut i ljummet vatten. Vattnet ska vara max 37°, vilket är fingervarmt. Det bästa är att känna med knogen eftersom fingertopparna kan vara lite kalla och då känns vattnet varmare än det är. Tar du kallt vatten tar jäsningen längre tid, men det är inget fel.

När jästen löst sig tillsätt 1 msk olivolja och blanda ner mjölet lite i taget. Du måste inte ha durumvete, även om det ger god smak, du kan ta bara vanligt mjöl. Blanda till en jämn deg. Den är ganska lös. Låt den ligga kvar i bunken och ställ den att jäsa. Lägg en ren kökshandduk eller bakduk över bunken och ställ den hyfsat varmt. Ovanpå ett kylskåp eller vid spisen. Degen ska jäsa ca 30 min till sin dubbla storlek.

När degen jäst, sätt ugnen på 225°, både över och undervärme. Häll av vätskan från oliverna och skiva dem. Blanda ner dem i degen, antingen med händerna ( det är klibbigt) eller med en slev. Tag lite extra mjöl så att degen går att hantera. Platta ut den på en plåt med bakplåtspapper. Brödet ska vara ca 25 x 15 cm stort. Lägg över en duk igen och låt det jäsa 15-20 minuter.

Nu kommer det roliga! Tryck med fingret en massa gropar i brödet. Ringla över 2 msk olivolja, strö över flingsalt och finhackad rosmarin och salvia (har du torra kryddor behöver de inte hackas). Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 minuter. Servera brödet nygräddat och ljummet.

Du kan smaksätta focaccia på många sätt. Finhackad och lättstekt lök och riven parmesan är gott. Likaså rostade valnötter och timjan. Jag har lagt i tärnad fetaost och oliver och en annan gång  finhackad knaperstekt bacon. Det är mycket som passar i en focaccia. Det är bara att använda sin fantasi.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..