Gör egen tacokryddmix och tillbehör

Recept på det du behöver för tacos. Gör din egen kryddmix, egen guacamole och tomatsås. Bättre, billigare, godare och roligare för alla när det är tacofredag.

Tacokväll är många familjers stående helgmys med barnen. Gör man det ofta kan det vara kul  att göra sin egen kryddmix istället för att alltid köpa en påse färdig mix. Med en egen hemmagjord blandning slipper man också ifrån de ibland förekommande smakförstärkarna och sockret. Visserligen har jag lite socker i den här mixen också, men det kan den som vill lätt utesluta.

Till en liten burk, som räcker till 2-3 tacokvällar:

 • 1 msk chilipulver
 • 1 msk anchochilipulver
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk mald spiskummin
 • 2 tsk torkad oregano
 • 1 tsk chili flakes
 • 3 krm salt
 • 2 krm råsocker

Mät upp och blanda alla kryddorna och förvara i en burk med lock. Chili flakes, alltså torkad smulad chili, kan uteslutas om man inte gillar chilihetta.

Till 400 g köttfärs använder jag 2-3 tsk av blandningen.

Guacamole

Guacamole

Foto: Charlotte Jenkinson

En god avokadoröra, guacamole, måste man ha. Det är lätt att göra. Det enda svåra är att hitta mogen avokado. De ska inte vara stenhårda utan kännas lite mjuka.Som i de flesta recept finns inga måsten i guacamole. Avokado är väl det enda som måste finnas med. En del vill ha finhackad koriander med, andra vill ha mynta eller finhackade tomater. Med eller utan vitlök är också en smaksak. Mina pojkar tycker att färsk koriander smakar som bärfis luktar så jag tar aldrig med det, och tomater är det ju i tomatsalsan så min guacamole smaksätter jag med lime, lite vitlök och grön finhackad chili.

Guacamole till 4-5 personer:

 • 3 avokado
 • rivet skal av 1 lime (riv på den fina sidan av rivjärnet och bara det allra yttersta av det gröna skalet. Glöm inte att tvätta limen i ljummet vatten innan du river)
 • 1 msk pressad lime
 • 1 liten pressad vitlöksklyfta
 • 1/2 finhackad grön chili (spansk peppar)
 • 2 krm salt

Dela avokadon genom att skära runtom ända in till kärnan som sitter i mitten. Vrid isär halvorna och pilla ut kärnan. Gröp ur fruktköttet, som ska vara jämnt grön utan bruna partier, med en sked och lägg i en skål.

Mosa fruktköttet med en gaffel eller kör i en matberedare eller med mixerstav direkt i skålen. Du kan göra den helt slät eller välja att få en grövre konsistens.

Blanda ner rivet limeskal, limesaft, pressad vitlök, finhackad chili och salt. Blanda om väl. Guacamole kan börja mörkna på ytan så om den ska stå en stund innan den serveras är det bra att pressa lite lime över ytan och även lägga på plastfilm tätt ovanpå. Förvara den i kylen om den ska stå.

För en ”snällare” guacamole kan du blanda i crème fraiche eller turkisk yoghurt. Det är också ett sätt att dryga ut den. Då kan det behövas lite mer salt och kanske även mer peppar.

Tomatsås

Tomatsås

Foto: Charlotte Jenkinson

Jag har gjort den här tomatsåsen ganska slät med det gör man precis som man vill om man hellre vill ha en grövre mer hackad konsistens.  Fort går det i alla fall.

Det behövs:

 • 4 stora tomater
 • 1 msk olivolja
 • 1 röd chili (spansk peppar)
 • 1 tsk vitvinvinäger
 • 1 tsk råsocker
 • 1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 250°. Häll olja i en ugnssäker form. Dela tomaterna i halvor och lägg halvorna med snittytan ner i formen. Dela och kärna ur pepparfrukten och lägg den bland tomathalvorna. Ställ in formen i het ugn ca 15 min.

Häll upp de ugnsstekta tomaterna och chilin i en skål eller mixer och kör till önskad konsistens. Jag använder förstås min mixerstav till detta. Blanda ner vinäger, socker och salt. Den som vill kan också tillsätta lite finhackad lök och koriander.  För en mörkrödare färg kan man blanda ner 1-2 msk tomatpuré.

Lime är gott till mycket och passar bra till texmex och i asiatiska rätter. Jag har alltid lime och citron hemma. Jag tvättar dem  i ljummet vatten innan jag använder dem. Det är viktigt, särskilt om man ska riva skalet och använda i maten.

 

 

 

 1. Sha skriver:

  Synd att jag kan inte hitta anchochilipulver i affärerna i den smålandäska skogen..

  Jag brukar har lite hemmagjord lökpulver och vitlökspulver i min tacoblandning.

  1. Santa Maria har en ancho som heter Ancho style Chili pepper. I de vanliga kryddburkarna med färgglad etikett. Santa Maria är ju väldigt stora på marknaden så det borde inte vara helt omöjligt att finna eller be den lokala handlaren ta hem. Hemmagjort lökpulver och vitlökspulver kan man givetvis ha om man gillar det. Det är det som är så fiffigt med recept att det egentligen inte finns några gränser, eller något som är absolut rätt eller fel.

 2. Strålande inlägg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..