Snabb kalkonrätt med mycket smak

Mycket smak när man har lite tid. Kalkonbröst får marinera snabbt i soja  medan man kokar ris, gör en kall yoghurtsås och steker zucchini och purjo. Med lite finhackad chili, lime och ingefära får man fart på smakerna på.

Snabbmarinerad kalkon med  frästa grönsaker, till 4 personer:

 • ca 600 g kalkonbröstfilé
 • 3/4 dl japansk soja
 • 2 tsk riven ingefära
 • 1 msk flytande honung

Sås:

 • 4 dl meze yoghurt eller turkisk yoghurt
 • 1 finhackad chili
 • rivet skal av 1 lime
 • 1 msk riven färsk ingefära
 • 2 krm salt
 • 1 pressad vitlöksklyfta (kan uteslutas)

Grönsaker:

 • 1/2 purjo
 • 1 liten zucchini

Till stekning:

 • 2 msk rapsolja

Tillbehör:

 • kokt ris
 • limeklyftor

Skär kalkonfilén i tunna bitar eller strimlor, ca 1/2 cm tjocka. Lägg dem i en skål med soja, ingefära och honung och blanda om. Färsk ingefära skär man bort det bruna skalet på och river sedan den ljusgula roten på rivjärn. Låt stå svalt.

Lägg yoghurten i en skål. Skär upp chilin på längden och skrapa bort frön. Finhacka den men var försiktig med fingrarna efter att ha hackat chili så gnid dig inte i ögonen. Blanda inte heller i all chili i yoghurten, utan smaka av så småningom så den inte blir för stark.

Koka ris enligt anvisningarna på paketet.

Skölj limen i ljummet vatten och torka av den. Riv skalet fint, bara det gröna , och blanda ner i såsen. Riv ingefära och blanda ner det samt salt. Vill du ha vitlök i så pressa ner en klyfta med en liten vitlökspress. Blanda om väl och låt såsen stå kallt.

Skär ett längsgående snitt i purjon och skölj den noga i rinnande vatten. Strimla den fint. Skölj och skiva zucchinin tunt. Stek zucchinin i rapsolja i en stekpanna på strax över medelvärme. Låt den få lite färg, det tar ca 3 minuter. Vänd skivorna och blanda ner purjon. Fräs ca 1 minut tills purjon mjuknat något.

Nu är det till slut dags för kalkonstekning. En stor stekpanna eller wok behövs. Hetta upp rapsolja på hög värme. Tag upp kalkonbitarna ur marinaden och fräs dem på hög värme och blanda om hela tiden, ca 5 min. Häll på marinaden som blev kvar i skålen och låt den steka in i köttet. Det tar ca 2-3 minuter. Blanda om hela tiden. Nu bör kalkonbitarna vara genom stekta. Det är viktigt att de är det så skär igenom en bit för säkerhet skull. De ska vara jämnt ljusa och inte rosaröda.

Servera med ris, frästa grönsaker, kall yoghurtsås och limeklyftor.

Kalkon

Foto: C Jenkinson

 

Jag har en liten chiliplanta som gett ganska många små fina chilifrukter. Först är de gröna och sedan skiftar de sakta till gult. Det är mycket goda och passar en chilifantast som jag.

 

Chiliplanta

Foto: C Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..