Vårrullar – vegetariskt recept

Vårrullar är lätta att variera och anpassa för vegetarianer och veganer. De här ”råa” och ofriterade vårrullarna är trevlig plockmat, där man förbereder olika skålar med fyllning, och så får var och en runt bordet blötlägga sitt rispapper och fylla efter eget tycke. Det är faktiskt min son Markus, som har komponerat det här receptet, och jag hjälpte bara till med finliret – som att krydda med sesamolja och göra dippsåsen.

Springroll-1

Foto: Charlotte Jenkinson

Vårrullar till ungefär 4 personer

  • 1 dl sesamfrö
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 230 g naturell tofu
  • 1 msk rapsolja
  • några stänk fish sauce eller soja
  • 100 g färska böngroddar
  • 2 knipplökar
  • ca 200 g blandad råkostsallad – vitkål + morot
  • rostade sjögräschips, ca 50 g
  • thaibasilika eller koriander
  •  2-3 färska chili t ex tahi chili, spansk peppar och piri piri
  • rispapper (rice paper for springrolls), 22 cm, ca 200 g
  • limeklyftor
  • Rena fina salladsblad – isberg eller grönsallad

Dippsås:

  • 2 msk råsocker
  • 2 msk fisksås (fish sauce)
  • 1 msk vatten
  • 1/2 lime, rivet skal + saft
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 finhackad chili

Ta fram en massa skålar av varierad storlek. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme ca 5 minuter tills de blir lätt rostade. Lägg dem i en skål. Skiva champinjonerna och stek dem först i torr stekpanna tills vätskan släpper och de börjar få färg, stek ytterligare ca 5 minuter med rapsolja och sesamolja och krydda med salt och svartpeppar. Lägg de stekta champinjonerna i en skål. Tärna tofun och stek bitarna i olja i en stekpanna några minuter tills de får färg. Krydda dem med några stänk fish sauce eller soja och lägg upp i en skål. Skölj böngroddarna och lägg i skål. Finstrimla knipplökarna och lägg i skål. Lägg upp råkostsallad och sjögräschips i varsin skål. Hacka thaibasilika eller koriander och lägg i skål. Finhacka chili och lägg i skål. Klyfta en lime.

Vegetariska vårrullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Gör dippsåsen: Blanda samman socker, fisksås, vatten, lime, vitlök och chili. Rör om och låt den stå tills sockret löst sig. Ha såsen i en skål på bordet. På bordet ska också finnas en vid skål med vatten där gästerna kan blötlägga sina rispapper några minuter så att de mjuknar. Man behöver också varsin tallrik där man lägger sitt blötlagda rispapper och lägger på vad man önskar från skålarna.

Vegetarsika vårrullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägg ganska centralt på det blötlagda rispappret (det syns inte på bilden eftersom tallriken är vit). Vik sedan över och rulla ihop till en kompakt liten rulle.

Vegetariska vårrullar.

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägg rullarna på ett salladsblad som gör det lättare att hålla i och om man lägger upp flera på ett fat så klibbar de inte fast på fatet och i varandra. Doppa vårrullen i dippsåsen när du ska äta den.

Vegetariska vårrullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Chili, lime och thaibasilika

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..

Hönökaka – recept på lättbakat bröd

Hembakat bröd, recept

Foto: Charlotte Jenkinson

Platt, lättbakat och ljuvligt gott bröd.

Det här receptet är en variant av den typ av bröd som de flesta kallar Hönökaka, men på Hönö, som ligger i Göteborgs skärgård, kallas det Bagebröd (med eller utan uttalat ”d” på slutet). Det finns lika många recept på den här typen av bagebröd som det finns hushåll – alla har sitt sätt. Det här är mitt recept och jag bakar de platta bröden på fint rågmjöl och vetemjöl. De blir goda bakade på rågsikt, om man hellre vill ta det. Bröden är lite söta och det kan man anpassa själv efter sin egen smak. De är ljuvliga nybakade och ljumma. För att nagga bröden fick jag äntligen användning för min fina brödnagg som jag köpt på loppis på Orust i somras. Receptet här är på halv sats, men det går att dubblera – tänk då på att mjölmängden kan bli något annorlunda

Till 4 platta bröd, Hönökakor:

  • 20 g smör
  • 2,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 – 3 msk ljus sirap
  • 1 dl fint rågmjöl, 55 g
  • 5 – 6 dl vetemjöl, 300-360 g

Smält smöret och blanda med vattnet tills det blir 37°, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, häll på den ljumma fingervarma vätskan och tillsätt salt och sirap.

Bland ner fint rågmjöl och arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg (hellre lite klibbig än för torr), ta inte i allt mjölet utan spara drygt 1/2 – 1 dl till utbakningen. Täck med bakduk och låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord eller annan lämplig köksyta. Dela degen i fyra jämnstora bitar. Forma, kavla eller tryck ut runda platta brödkakor, ca 1,5 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem väl med nagg (äntligen fick jag använda min fina nagg!!), eller med en gaffel. Täck med bakduken och låt dem jäsa på plåten ca 25 minuter.

Värm ugnen till 250° (tänk på att alla ugnar är olika, jag har en ugn på landet där jag inte skulle sätta på 250° utan 225°). Grädda bröden mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Recept på lättbakat bröd

Foto: Charlotte Jenkinson

Flat-bread-Hono-2

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..

Vegetarisk pastarätt med linser

Pasta med tomatsås och linser.

Snabbt, billigt, gott och passar alla.

Den här goda och vegorätten med spaghetti och tomatsås med röda linser gör jag lite då och då. Det går fort, det är billigt och det är basvaror som du har hemma. Den är dessutom vegansk och är en bra rätt att ha i lunchlådan.

Tomatsås med linser

Till 3-4 personer:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk råsocker
  • 1 förpackning krossade tomater, 400 g
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl torra röda linser

Tillbehör:

  • 300 g spaghetti
  • 2 msk olivolja
  • färsk basilika

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna eller sauteuse. Stek lök och vitlök på medelhög värme tillsammans med rosmarin och peppar ca 5 minuter. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt tomatpuré och socker. Blanda om och tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och salt. Låt det koka upp och sjuda ca 5 minuter. Skölj linserna i vatten i ett durkslag. Tillsätt dem i tomatsåsen och blanda väl. Låt alltsammans sjuda 10-15 minuter tills linserna är klara, tillsätt mer vatten om det behövs. Under tiden koka pastan färdig.

Vid servering: Blanda den nykokta spaghettin med olivolja och ca 1 dl av tomatsåsen. Lägg upp på djupa tallrikar och skeda på mer tomatsås. Strö över nymald svartpeppar och färsk basilika. Den som inte är vegetarian eller vegan kan dessutom riva över lite parmesan för extra smak.

Vegetarisk pastarätt med tomatsås och linser

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..