Hönökaka – recept på lättbakat bröd

Hembakat bröd, recept

Foto: Charlotte Jenkinson

Platt, lättbakat och ljuvligt gott bröd.

Det här receptet är en variant av den typ av bröd som de flesta kallar Hönökaka, men på Hönö, som ligger i Göteborgs skärgård, kallas det Bagebröd (med eller utan uttalat ”d” på slutet). Det finns lika många recept på den här typen av bagebröd som det finns hushåll – alla har sitt sätt. Det här är mitt recept och jag bakar de platta bröden på fint rågmjöl och vetemjöl. De blir goda bakade på rågsikt, om man hellre vill ta det. Bröden är lite söta och det kan man anpassa själv efter sin egen smak. De är ljuvliga nybakade och ljumma. För att nagga bröden fick jag äntligen användning för min fina brödnagg som jag köpt på loppis på Orust i somras. Receptet här är på halv sats, men det går att dubblera – tänk då på att mjölmängden kan bli något annorlunda

Till 4 platta bröd, Hönökakor:

  • 20 g smör
  • 2,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 – 3 msk ljus sirap
  • 1 dl fint rågmjöl, 55 g
  • 5 – 6 dl vetemjöl, 300-360 g

Smält smöret och blanda med vattnet tills det blir 37°, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, häll på den ljumma fingervarma vätskan och tillsätt salt och sirap.

Bland ner fint rågmjöl och arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg (hellre lite klibbig än för torr), ta inte i allt mjölet utan spara drygt 1/2 – 1 dl till utbakningen. Täck med bakduk och låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord eller annan lämplig köksyta. Dela degen i fyra jämnstora bitar. Forma, kavla eller tryck ut runda platta brödkakor, ca 1,5 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem väl med nagg (äntligen fick jag använda min fina nagg!!), eller med en gaffel. Täck med bakduken och låt dem jäsa på plåten ca 25 minuter.

Värm ugnen till 250° (tänk på att alla ugnar är olika, jag har en ugn på landet där jag inte skulle sätta på 250° utan 225°). Grädda bröden mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Recept på lättbakat bröd

Foto: Charlotte Jenkinson

Flat-bread-Hono-2

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..

Vegetarisk pastarätt med linser

Pasta med tomatsås och linser.

Snabbt, billigt, gott och passar alla.

Den här goda och vegorätten med spaghetti och tomatsås med röda linser gör jag lite då och då. Det går fort, det är billigt och det är basvaror som du har hemma. Den är dessutom vegansk och är en bra rätt att ha i lunchlådan.

Tomatsås med linser

Till 3-4 personer:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk råsocker
  • 1 förpackning krossade tomater, 400 g
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl torra röda linser

Tillbehör:

  • 300 g spaghetti
  • 2 msk olivolja
  • färsk basilika

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna eller sauteuse. Stek lök och vitlök på medelhög värme tillsammans med rosmarin och peppar ca 5 minuter. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt tomatpuré och socker. Blanda om och tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och salt. Låt det koka upp och sjuda ca 5 minuter. Skölj linserna i vatten i ett durkslag. Tillsätt dem i tomatsåsen och blanda väl. Låt alltsammans sjuda 10-15 minuter tills linserna är klara, tillsätt mer vatten om det behövs. Under tiden koka pastan färdig.

Vid servering: Blanda den nykokta spaghettin med olivolja och ca 1 dl av tomatsåsen. Lägg upp på djupa tallrikar och skeda på mer tomatsås. Strö över nymald svartpeppar och färsk basilika. Den som inte är vegetarian eller vegan kan dessutom riva över lite parmesan för extra smak.

Vegetarisk pastarätt med tomatsås och linser

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lammgryta med bönor och paprika

Beans

Foto: Charlotte Jenkinson

I november var jag i Budapest i Ungern och gick förstås in i den stora saluhallen och där fanns det mängder av inspirerande mat och dryck. Förutom paprikapulver, som ju är ett måste att köpa i Ungern, så fann jag de här vackra bönorna.

Väl hemma så gjorde jag ett riktigt långkok på lammkött som jag hade i frysen. Det var en liten lammstek med ben men jag skar ut benen och så fick de koka med i grytan. De här bönorna är färska och kokar, ganska länge i och för sig, men de behöver inte blötläggas. Man kan använda vanliga torkade vita bönor, men de ska ligga i blöt i kallt vatten över natten innan de kokas. När jag först brynte köttet så hade jag stekfläsk istället för olja i grytan. Stekfläsk eller bacon ger lite smak, men det går att ta bara rapsolja eller smör istället.

Till en stor lammgryta:

  • 500 g stora bönor
  • 800 g lammkött i grytbitar + ev ben
  • 1- 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 4 små gula lökar
  • 1 chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 150 g rotselleri
  • 2 msk rapsolja eller 2-3 skivor stekfläsk eller bacon
  • 3 lagerblad
  • 7 dl vatten
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 röd färsk paprika
  • flingsalt
  • paprikapulver
  • ev färsk rosmarin

Färska bönor räcker om de sköljs i kallt vatten och får rinna av. Torkade bönor måste ligga i blöt ett dygn innan de kokas.

Skär köttet i ca 3 cm stora bitar. Lägg bitarna i en skål och blanda med paprikapulver och svartpeppar. Finhacka lök, chili, vitlök och tärna rotsellerin fint.

Om du använder stekfläsk eller bacon ska det skäras mycket fint och stekas i botten av den stora grytan tills det mesta fettet smält ut. Med olja är det den som ska hettas upp i grytan.

Bryn köttbitarna (och ben om du har med det) i fettet i grytan på hög värme så de får färg runtom, ca 2 minuter. Tillsätt lök, chili, vitlök, rotselleri och  lagerblad och låt fräsa med köttbitarna ca 3 minuter. Blanda om mycket så det inte blir bränt utan bara får färg.

Tillsätt vatten och buljong, koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt grytan sjuda på låg värme ca 1-1 1/2 timme. Häll av vattnet från bönorna om de är blötlagda. Blanda ner bönorna i grytan och fortsätt sjuda under lock tills bönorna blir klara – mina tog 45 minuter, men det kan gå både längre och kortare. Bästa är att kolla lite då och då och prova hur de känns.

Plocka upp benen ur grytan om det är med. Fintärna paprikan och blanda ner den och låt den sjuda med ca 1 minut. Servera grytan med extra paprikapulver, flingsalt, gärna någon örtkrydda och ett gott surdegsbröd.

Recept på lammgryta med bönor.

Foto: Charlotte Jenkinson

Paprikakrydda

Foto: Charlotte Jenkinson

Fresh beans

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..