Hemmagjord falafel – så gör du det enkelt

Hemmagjord falafel

I målet att äta mindre kött jagar jag på det jag ska ersätta slentrianätandet med, alltså de där gångerna man av bekvämlighetsskäl steker upp falukorv och äter med makaroner. En av mina favoriter när det kommer till det är falafel, något som är väldigt gott, men dessutom enkelt att göra hemma med lite planering.

För att göra hemmagjord falafel enkelt skippar jag friteringen, istället kör jag kikärtsbollarna i olja i en stekpanna, det blir ändå bra crunch och doften av gatukök behöver inte sprida sig hemma heller (en bonus!). Jag tänkte dela med mig av receptet som jag använder just nu, se det som ett grundrecept som du kan tweaka efter smak.

Vad gäller kryddor är det, enligt mig, viktigt med salt, färsk persilja, spiskummin och chili (eller annan peppar). Hur mycket du har i av varje är lite personligt och finns det yngre individer hemma i hushållet kan det vara smart att dra ner på chilihettan.

Ingredienser hemmagjord falafel

400 gram torkade kikärtor
1 gul lök
3 klyftor vitlök (som du grovhackat eller pressat)
1 tsk salt
1 näve färsk persilja
1 tsk spiskummin
Chili efter din egen preferens

Så gör du hemmagjord falafel

1. Det här med planeringen ja. Ta fram en stor skål där du lägger i kikärtorna, fyll på med vatten (ordentligt mycket eftersom att kikärtorna sväller). Sen ska du vänta, snåla inte med blötläggningen, jag brukar blötlägga ett dygn före jag ska äta falafel.

2. Hacka gul lök och bryn det i lite smör eller olja, kör i chili och spiskummin på slutet så det får fräsa med lite.

3. Häll av vattnet från kikärtorna, kör i en matberedare eller använd en stavmixer för att mosa det ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna, konsistensmässigt ska den vara så att du enkelt kan göra bollar.

4. Hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna och provstek en falafel, provsmaka och se om kryddningen funkar. Stek sen resten av dina falafels. Ät det med en härlig sallad eller i pitabröd med till exempel hummus och syrade grönsaker.

Berätta gärna i kommentarerna om hur det blev när du testade hemma och om du har något smart tips på hur man gör falafels får du gärna dela med dig av det också.

PS. Tycker du jag varit seg på att uppdatera bloggen senaste två veckorna? Du har helt rätt. Det ska bli bättre igen, ibland är det bara så att dygnet har för få timmar för att jag ska hinna med allt. Förlåt.

 1. Daniel skriver:

  Vart kanon bra! Tack för ett bra recept. Jag gjorde dock mina på kikärtor på burk och det funkade fint det med dock krävdes lite ströbröd i smeten då höll de ihop bättre vid själva stekningen. Åt med pita bröd och sallad tomat och gurka i med lite vitlöks sås! Kan rekommenderas.

 2. Pelle skriver:

  Så du kokar inte kikärtorna?

 3. Shirin skriver:

  Hej! Tänkte prova receptet imorgon, jag har jämfört med flera andra recept och i alla dom står någon form av mjöl med. Behövs det inte för att binda smeten?

 4. nitsa skriver:

  Jag tillsatt 2 msk hackad färsk koriander i smeten ….det blev himla gott och jag åt saltgurka och babbla ganosh till

 5. Tack för ett lättlagat recept! 🙂

  Jag kramade falafelbollarna i sesamfrön innan de fick ligga till sig en stund före friteringen. Det gav en supergod knaprig yta som verkligen rekommenderas!

Comments are closed.

LOADING..