Vad serverar egentligen food trucks i Stockholm?

Food truck i Stockholm

Häromdagens blogginlägg 10 heta mattrender 2015 lyckades reta gallfeber på Freds Food Truck. Kanske gillade hen inte att jag är trött på food truck-hajpen, men ännu mer troligt är att hen störde sig på denna formulering:
”Problemet med de food trucks som kör runt nu är att det är lite för fantasilöst, det går 12 pulled pork-trucks på dussinet.”

Så här skrev Freds Food Truck till mig på Twitter:
”Om jag räknar rätt så är det max 5 truckar (av totalt ca 35 aktiva) som erbjuder Pulled Pork som ett allternativ på menyn. De flesta nya truckar erbjuder något nytt och eget, synd att du liksom många andra tror att alla serverar PP.”

Vad är då rätt? Är jag ute och cyklar eller är det en riktig grinolle på Freds Food Truck? Både och om du frågar mig och jag ska förklara hur jag tänker.

Tolkar man min formulering bokstavligt så hade jag helt fel, alla food trucks serverar inte pulled pork, men det var å andra sidan inte riktigt det jag menade.

Pulled pork blev här istället ett exempel på amerikansk och mexikansk food truck-kultur. Det jag menade var att det känns som att alldeles för många food trucks serverar sådan mat och det kan vara exempelvis tacos, hamburgare, pulled pork, pulled chicken, pulled beef samt pulled fan och hans moster.

Hur ser det ut i praktiken då? I min sammanställning hittade jag 34 food trucks som har tillstånd i Stockholm med omnejd. 20 av dessa food trucks serverar någon av tidigare nämnda rätter och det är en besvikelse. När food trucks började tillåtas i Stockholm var min förhoppning att matscenen i Stockholm skulle breddas och att det skulle experimenteras mer.

Istället blev utbudet väldigt likriktat – i alla fall hittills. Jag måste dock tilläggas att det finns ljuspunkter om vi bara tittar på truckarnas menyer. Till exempel Punto Sur serverar sydamerikanskt käk och Sook Street Food som serverar mat från Mellanöstern.

Framöver hoppas jag att food trucks i Stockholm blir lite mer spännande, som det är nu finns det nog ingen riktig matnörd som springer genom halva stan för att inmundiga mat från truckarna. Eller okej, ibland kan faktiskt en pulled pork-macka vara riktigt gott.

Vad tycker du om food trucks-scenen i Stockholm?
Är jag en dryg von oben-snubbe med hybris eller har jag en poäng?

 1. Det låter bra, du är varmt välkommen förbi!

 2. JE skriver:

  Dålig variation, hmm.
  Bun bun, vietnamesiska mackor.
  Le truck, kreolskt.
  Freds, typ först i Sverige med pulled pork.
  Jeffreys , sydamerikanskt.
  Funky Chicken, funk musik och amerikanskt mm.
  Sylvias. Pasta.
  Indian Streetfood, indiskt streetfood.
  Odjuret, veganskt.
  Forno auto, vedugnspizza.
  Rolling, tacos mm.
  Sook Mellanöstern
  Curbside. Burgare amerikanskt.
  Back a yard Jamaica.
  Tori truck Japan.
  Nees thai thailändskt

  Sen finns det afrikanskt koreansk och en massa annat också.
  Sen ges supertipset att servera bagels vilket i sig säkert skulle gå utmärkt men känns inte det lite enformigt om nåt då det säkert finns 1000 caféer i stan som redan gör det.

 3. Ja du Andreas, reta gallfeber på mig är kanske är att ta i och att du är trött på Food Truck ”hajpen” bekommer oss inte ett dugg och antagligen ingen annan truck heller. Att du skulle vara delaktig i ”hajpen” som du nämner får stå för dig..

  Och visst om du använder Pulled Pork som en synonym för all amerikansk/mexikansk-fast food inkl hamburgare så har du rätt i att många verkar inspirerats därifrån. Jag visste bara inte att man brukar använda Pulled Pork som ett samlingsnamn för det, därav min reaktion.
  Annars kan man ju se att maten, som enligt dig oftast serveras i truckar också följer den trend som råder i vanliga restauranger, vilket kanske inte är jättekonstigt.

  Att vi alltid har Pulled Pork, Pulled Beef på menyn är ju för att det fortfarande är efterfrågat av våra kunder, skulle jag inte ha någon av de rätterna på menyn så skulle vi tappa många kunder. Vilka kanske inte alla går under kategorien matnördar, vilket är en lite för smal målgrupp att leva på.

  Vi har dock alltid en tredje rätt på menyn där jag försöker vara lite mer kreativ, tex fläsksida med kimchi, Lobster Roll el Fish Taco, och det upplägget tror jag flera andra också kör på.

  Ha det fint!
  Fredrik (Fred´s Food Truck)

  1. Hej Fredrik!
   Det var min tolkning att jag retade gallfeber på dig, det var skönt att det inte var så.
   Jag förstår så klart att speciellt ni som är en av stans äldsta food trucks och kört pulled pork och liknande från starten håller i det. Och att många kunder efterfrågar pulled pork förstår jag verkligen. Det hade varit kul med ännu mer variation bara tycker jag, men ja, man ska inte rikta in sin meny efter vad en wannabe på en matblogg tycker. Vi ses på gatan någon gång hoppas jag och då pratar jag gärna vidare!

 4. anna skriver:

  Andreas,
  Jag tycker du ska lärdom av detta och inte googla fram ett underlag till ett blogginlägg. Du skriver att det ”känns som att alldeles för många food trucks serverar sådan mat” Känns? Gå inte på känsla.
  Du gör det väldigt enkelt för dig, istället för att kalla någon för grinolle som inte delar din åsikt så gör en lite djupare research. Vem vet? På just den bilen som du googlade på och fick träff på så kanske dom har en rätt som överraskar dig

  1. Hej Anna.
   Google är ett väldigt bra verktyg för att få fram information, du borde prova det tycker jag, det gör redan många av världens journalister.
   Jag tycker å andra sidan att du gör det ännu enklare för dig, du missar att jag förklarar (eller i alla fall försöker) hur jag tänker och att jag faktiskt gjorde research och hittade över 30 food trucks som jag gick igenom menyer för. Jag gick igenom fyra olika samlingssidor för food trucks eftersom att det är troligen så de flesta gör när de letar food trucks. Visst kan en bil överraska mig, men jag pratar om hela utbudet och det är för likriktat enligt mig.

 5. Förlåt jag menar Forno Auto.

Comments are closed.

LOADING..