Det var väl bara en tidsfråga innan även kebaben skulle uppgraderas, precis som hamburgaren har gjort de senaste åren i Sverige och nu har det skett.

kebab-snack-bar-meny

Det var väl bara en tidsfråga innan även kebaben skulle uppgraderas, precis som hamburgaren har gjort de senaste åren i Sverige och nu har det skett. Ett av de första ställena (mig veterligen) som försökt förfina ”kebab i bröd” (eller kebabrulle mer exakt) är nyöppnade Snack Bar i ”finfoodcourten” K25 på Kungsgatan i Stockholm. Det lilla hålet i väggen är startat av två personer Chez Betty på Roslagsgatan och av Jon Lacotte som tidigare jobbat på restaurang Frantzén. Grunden till konceptet skapade trio efter Jon Lacottes kebabresa i Frankrike, likt Jon Widegren gjorde inför öppnandet av Flippin’ Burgers alltså. Snack Bar är deras tolkning av ett franskt snabbmatshak.

Menyn är väldigt enkel, kebabrulle och fransk hamburgare. För mig blev valet enkelt, kebab! Väldigt förväntansfull stod jag och väntade medan personalen förberedde min 95-kronorskebab (kebaben är franskinspirerad, priset verkar vara inspirerat av Oslo).

kebab-snack-bar

Som du ser har Snack Bar en riktig kebabrulle som man skär av köttet från. Vad skiljer då deras kebabrulle från den man får på random kebabhak? För det första är deras bröd en galette (tunnbröd/pannkaka gjord på bovetemjöl) och sen är det såserna som skiljer sig lite åt. Ska jag vara petig, så måste jag även nämna köttet, Snack Bar använder kalvkött från Frankrike istället för nötkött från vuxna djur som andra kebabhak gör.

Några tuggor in i kebabrullen gillade jag det redan, köttet, grönsakerna och så såserna. Den där överdrivna saltningen och fettet som man ibland stöter på i kebabvärlden fanns inte där, istället var det harissasåsens hetta tillsammans med sauce blanches (vit sås på svenska, bestående av majonnäs, yoghurt, kvarg, mynta, persilja, kummin, citron, vitlök, espelette och örter) krämighet som satte tonen.

Det är kul att någon försöker uppgradera kebaben, och när jag tänker efter känns inte 95 kronor supersaftigt, det är kanske 20 kronor mer än vad man är van vid och det kändes lite fräschare (mindre fett troligen) och renare i smakerna än de kebabrullar jag inmundigat genom åren. Det ingick också pommes frites, men som den nästanfobiker till pommes frites jag är tog jag istället en tomatsallad.

Vilket blir nästa ställe som börjar köra finkebab eller finns det redan massa såna ställen som jag bara har missat?

Var hittar jag bästa kebaben förresten? Tipsa gärna i kommentarerna.

 1. Peter skriver:

  Den här kebaben låter precis som Campuskebaben i Malmö som kostar typ 55kr med läsk.

 2. Tobias skriver:

  Michels Mat & Sånt i Karlskrona har jag inte hittat nån i varken Göteborg eller Stockholm som lyckats toppa. Dom kan ju inte det här med kebabsås utanför Karlskronas gränser!

 3. apan skriver:

  Blev extremt besviken på deras kebab. När vi talar smak osv. var den mycket bra, den hörde verkligen hemma i finkebabrummet. Men storleken på den var larvig, fick inte ens plats i mina två händer och det var typ 3 tuggor. Kändes som ett mellanmål med pommes.

  Har dock hört att deras andra saker på menyn är mer bukfylliga så bara testa på.

 4. Andreas skriver:

  Jag gillade deras kalvkebab. Däremot tyckte jag att dippsåsen de serverade till pommesen var trist. Smakade ingenting (med en touch av torkad mynta). Ser fram emot att testa hamburgermackan.

 5. bark skriver:

  Jag skulle spontant svara Pizzeria Napoli i Norrköping. Jag har regelbundet ätit kebab där sedan slutet av åttiotalet och aldrig blivit besviken. Men det beror också på att det är min referens för hur en kebab ska smaka.

  Palmyra i Årsta kommer säkert att nämnas. Men jag tycker de mer handlar om volym än smak. Inte dåligt, men inte heller fantastiskt.

  Jag ser verkligen fram mot att få äta snygg-kebab!

Comments are closed.

LOADING..