Mina tankar om LRF:s By:Fiket

lrf-by-fiket

Jag läste att LRF startar restaurangkedja för ett tag sedan och tänkte många saker. Det första jag tänkte var att LRF skulle göra en pr-kupp en ”DILL” (visst minns du Lidls kampanj?). Glädjande nog var det mer allvar bakom By:Fiket, som kafédelen heter och i tisdags var jag där för en pressfrukost.

Första By:Fiket ligger på Franzéngatan 1A på Kungsholmen i Stockholm, rakt över gatan från LRF:s huvudkontor. Anders Källström, vd LRF och Per Åhrlin, vd på By-gruppen berättade om vad man vill med satsningen. Kortfattat kan man säga att LRF vill hjälpa svenska producenter på traven med att nå ut med sina fantastiska produkter och By-konceptet är plattformen för det. Alla råvaror på By:Fiket är svenska och jag tycker det är extra kul att det mesta av inredningen också är svenskt, en av trasmattorna är tillverkade av gamla jeans, bara en sån sak. Förutom kaféer kommer man också öppna renodlade restauranger som får suffixet Torget, alltså By:Torget. I framtiden öppnar LRF upp för franchise för den som vill ute i landet.

byfiket-stockholm

Nog om affärsmodell och LRF:s framtida planer, det är för maten du läser In The Kitchen. Utbudet på By:Fiket är fika och luncher (varm macka med soppa) och till pressfrukosten hade de bullat upp en rejäl buffé som jag provade. Det jag gillade mest var de varma mackorna som fått namn efter olika landskap och fyllningarna bestod självklart av råvaror från landskapet ifråga. Jag provade bland annat Upplandsmackan med högrev från Upplandsbonden, färskost, Allerums prästost, pepparrot, senap och rödbeta. Rätterna är signerade systrarna Ulrika och Carina Brydling och jag pratade en stund med Ulrika Brydling om By:Fiket, glädjande nog kommer även en Blekingemacka snart!

Vad tycker jag då om By:Fiket? Har LRF blivit helt galna? Kanske, men inte mer än vanligt, de har ju redan nätverket och kontakt med i stort sett alla svenska producenter. När jag tänker efter har jag gått och väntat på att en stor aktör skulle ta ett helhetsgrepp på svenska råvaror nu när det är så himla hett. Givetvis är det inte enbart en vilja att starta restauranger som ligger bakom satsningen, självklart är det en hel del politik också, LRF är ju ändå väldigt duktiga lobbyister. Jag tror att satsningen med By-konceptet är jättebra för svensk mat, producenter får ytterligare ett skyltfönster för sina produkter och vi vanliga konsumenter får en chans att upptäcka det fantastiska vi har i landet. Nu håller jag bara tummarna på att det genomgående är hög kvalitet på By:Fiket, befriat från onödiga tillsatser.

Vad tycker du om konceptet By:Fiket?

 1. Hejsan!
  Äntligen ett ställe där man kan käka köttbullar med gräddsås och potatismos, ärtsoppa och pannkakor, kallops, isterband, raggmunk med fläsk, kåldolmar, fläskkottklett, stekt fläsk med löksås m m
  Ser fram emot att det statas i hela Sverige

 2. Hejsan
  Jag tycker denna satsning låter bra och där den som gillar lite mer hembakat och naturliga råvaror kan få sitt behov uppfyllt
  Dessutom tror jag att detta kan bli en svensk version av ”starbucks” där man vet att man får gott kaffe, tillbehör och mat

  1. Tråkigt att du tappat respekt för hela organisationen baserat på vad en kommungrupp gjorde, det var inget som LRF centralt låg bakom.

 3. Känns som en bra satsning att just lyfta råvarorna tillsammans med namn på varifrån de kommer. Synd att jag inte hade möjlighet att komma dit och höra mer om det själv så bra att du bloggar om det.

Comments are closed.

LOADING..