Jag ska skriva en kokbok

Fika hos mormor Valborgshelgen 2011

Ja, du läste rätt, jag ska skriva en egen kokbok (precis som alla andra matbloggare, kockar och kändisar där ute). Min bok ska dock inte vara som alla andra, min kommer vara mycket smalare. Huvudämnet för boken blir Blekinge, landskapet jag kommer från och en del av Sverige som är rätt okänd i resten av landet.

Vänta lite, du ska alltså skriva en bok om ett av Sveriges minsta landskap, vem fan ska köpa den? Det stämmer och jag tror att det kan bli, i sammanhanget, stort intresse för en sån bok i Blekinge. Och ja, jag tror nog inte att den kommer sälja som smör i hela landet (som ju Johan Hedbergs grymma bok om just smör gjorde).

Vad ska då min kokbok innehålla? I dagsläget har jag bara några lösa idéer, men jag vet att den kommer vara receptbaserad. Jag vill att min kokbok ska förmedla de positiva sidorna av mitt fina hemlandskap, att folk utifrån ska blir nyfikna på Blekinge, men också att folk härifrån ska vara stolta över vad vi har.

En av mina stora kokboksfavoriter heter A Taste of Canada och är skriven av Rose Murray. Vad jag gillar med den är att den är lika stor del storytelling som en kokbok, alltså en bok man kan läsa även om man inte lagar recepten. Och så innehåller den så klart fantastiska bilder!

Jag kommer hålla dig uppdaterad om min kokbok här och så klart testa alla recept här innan det hamnar i boken. Tipsa gärna vänner från Blekinge om att jag gör detta, jag tar gärna emot tips om maträtter jag borde ha med, samt producenter och platser jag borde besöka.

Vad tycker du är viktigt i en kokbok? Vore jätteintressant att få veta det!

 1. Tidigare böcker om Blekinges mat: Ann-Marie Williamsson skrev sin ”Kulinariska utflykter i Sveriges trädgård” 2003, och Gunnel Haller ”Matkultur i Blekinge” redan 1987. Själv var jag med om att skriva ”Med smak av Blekinge” som kom ut 1997, den senare finns fortfarande att köpa på Blekinge museum som gav ut den. ”Ett litet inlägg om sill” av Ted Bergdahl och Leifh Stenholm är också en trevlig bok med framför allt Blekingevinkel.

 2. kinna skriver:

  Vad skoj! Inte lätt att skriva utan att ha ett förlag – men man kan ju alltid starta ett eget som vi gjorde med Klefstadforlag.se. Kanske Eriksberg Vilt och natur kan vara något för dig. Plus att ordförande Bailli Délégué för Chaine de Rottisseur Carl Wachtmeiser har rötter i Blekinge och fortfarande stark anknytning dit. Lycka till!

 3. Hej
  Antar att du känner till SmakUpplevelse Blekinge. Vi är en paraplyorganisation med mathantverkare och upplevelseentreprenörer.
  Du kan finna många trevliga recept och människor i vår förening.

  1. Hej Anette!
   Jag har inte superbra koll på er, men känner till organisationen. Ni står på min lista att kontakta!

 4. Vad kul! Jag håller också på sedan några månader med min ”hemliga” kokbok. Har du redan kontakt med något förlag eller startar du kontakten när du har ett råmanus?

  1. Spännande, den får du berätta mer om längre fram. Jag kommer nog köra helt förlagslöst, jag ser faktiskt inget alls som jag kan tjäna på att släppa just denna boken via ett förlag, kanske ändrar jag mig och då får jag försöka kontakta ett förlag. 🙂

 5. Låter jätteintressant med en blekingsk kokbok 🙂

Comments are closed.

LOADING..