Är svenska jordgubbar giftiga att äta?

Är svenska jordgubbar giftiga

De senaste dagarna har jag läst att svenska jordgubbar är giftiga och att man absolut inte ska äta andra jordgubbar än de ekologiska eller KRAV-odlade. Det där låter inte bra alls, om det stämmer alltså. Ska vi rent av hoppa över de härliga jordgubbarna på midsommarafton? Det korta svaret är nej, svenska jordgubbar är inte giftiga och du kan lugnt äta så mycket du vill. För ett lite längre svar rekommenderar jag dig att läsa vidare.

UPPDATERING: Läs gärna mitt inlägg Så kunde Matfusket lura 500 000 svenskar om jordgubbar, där jag går igenom i detalj varför allt Matfusket skrivit om jordgubbarna är helt fel.

Först påstod journalisten Ulf Elfving att konventionellt odlade jordgubbar är farliga eftersom man besprutar bären med kemikalier. Han skrev så där svepande utan att ange fakta som underbyggde hans argumentation, och nej, inga källor alls till var han hittat detta avslöjande.

Sen delade en kompis en bild från den populära och konspiratoriskt lagda Facebook-gruppen Matfusket. Då blev jag ännu mer misstänksam eftersom jag tidigare tagit del av inlägg från gruppen och då har det varit väldigt tunna påståenden.

Så här skriver Matfusket:

”Giftiga jordgubbar – Fåglar dör av besprutningen

Den svenska jordgubben är rejält besprutad. I skrivande stund är det tillåtet att bespruta våra svenska jordgubbar med 44 olika sorters preparat. För att motverka svampangrepp finns 13 olika preparat, 9 olika insektsmedel, 8 preparat mot kvalster och 14 olika växtgifter mot ogräs. Endast 11 av dessa är godkända för ekologisk KRAV-certifierad jordgubbsodling.

När Livsmedelsverket gjorde tester innehöll 83% av de testade jordgubbarna rester av dessa gifter. Det må vara aningen besvärligare att odla utan bekämpningsmedel men det finns de som klarar av att odla ekologiskt. Frågan vi måste ställa oss är snarare, vill vi äta detta gift?

Anonyma bärplockare som varit i kontakt med oss på Matfusket uppger att de varje morgon får gå runt och plocka döda fåglar vid jordgubbsplantorna, för de satt i sig av bären. Hur länge kan detta fortsätta?”

Men är svenska jordgubbar giftiga? Om man läst Ulf Elfvings blogg och dessutom följt Matfusket på Facebook hade man varit livrädd vid det här laget. Och Matfusket refererar dessutom till Livsmedelsverket. Hmmmm…

Livsmedelsverket om bekämpningsmedel i svenska jordgubbar

Vad säger Livsmedelsverkets egentligen då? Jag har lärt mig att man ska kolla direkt hos källan för att vara säker om något är sant eller inte. Matfuskets påstående om att 83 procent av de jordgubbar som Livsmedelsverket testat innehöll rester av bekämpningsmedel stämmer inte, i själva verket var det värre än så, hela 92 procent. Men Matfusket och tidigare Stora Journalistpriset-vinnaren Ulf Elfving berättar inte hela sanningen.

Rent krasst innehåller det mesta vi moderna människor äter rester av bekämpningsmedel och dessa används för att bönderna ska få större skördar (och självklart finns det problem med för mycket bekämpningsmedel, men detta blogginlägg är inte forumet för att ta upp det). För att vi inte ska dö eller bli sjuka av att äta maten har Livsmedelsverket satt upp gränsvärden som inte får överträffas. ”Gränsvärdena är satta till en mycket låg nivå. Det gör att maten är säker för alla konsumentgrupper, även vegetarianer, barn och gravida.” skriver Livsmedelsverket.

Hur nära gränsvärdet låg bekämpningsmedlen som hittats i svenska jordgubbar då?
”Den högsta halten av ett bekämpningsmedel som uppmättes bland de svenska jordgubbarna var endast 6 procent av gränsvärdet, motsvarande andel för utländska jordgubbar var 18 procent.” skriver Livsmedelsverket.

Om man fortsätter läsa samma artikel hos Livsmedelsverket (vilket varken Matfusket eller Ulf Elfving kan ha gjort, men jag tror att du klarar av det), så står det att:

”Om man räknar samman mängden rester av olika bekämpningsmedel som hittades i Livsmedelsverkets kontroll 2013 och som man kan få i sig när man äter jordgubbar motsvarar det att en 4-åring som väger 18 kg kan äta 3,6 kg jordgubbar varje dag året runt utan att hen får i sig den mängd bekämpningsmedel som kan innebära risk för hälsan.

De bekämpningsmedel som används idag lagras inte i kroppen. De bryts ned och finns inte kvar i kroppen efter något dygn. Det är därför man kan hitta spår av bekämpningsmedel i urin.”

Lurendrejaren Ulf Elfving

Vad tycker jag om detta då?

Jag blir riktigt förbannad över att Matfusket och Ulf Elfving lurar sina läsare och dessutom förstör för svenska bönder som har det tillräckligt svårt ändå. Jag hade faktiskt förväntat mig mer av en så respekterad journalist som Ulf Elfving (Matfusket har jag inte något förtroende för), men han verkar ha glömt vad källkritik är för något. Den här “jordgubbshärvan” får mig att tänka på påståendena om att vindruvor skulle vara giftiga att äta, vilket stämde, om man åt runt 400 kilo vindruvor om dagen.

Ät så mycket jordgubbar du kan på midsommarafton och alla andra dagar, du kan omöjligt nå upp till de mängder som skulle vara skadliga för dig och långt innan dess kommer din mage att spricka.

Förtydligande: Självklart är ekologiskt odlade jordgubbar ännu bättre att äta än konventionellt odlade.

Vad tänker du om den här “jordgubbshärvan”?

 1. Thomas skriver:

  Det är bra att belysa felaktigheter. Däremot tycker jag att det är en viktig principsak att arbeta för obesprutade livsmedel. Det vi vet idag kan förändras genom ny forskning imorgon. Försiktighetsprincipen borde gälla vid odling av föda men den är tyvärr utkastad idag till förmån för ekonomiska intressen. Det är tragiskt att våra bönder får kämpa men lösningen är inte att hälla ut skadliga medel på odlingarna – lösningen är attitydförändring hos konsumenterna så att mat faktiskt får kosta lite och att den är ekologiskt odlad.

 2. Stina skriver:

  För Livsmedelsverket är sååå förtroliga?! De vill att vi ska använda oss av flytande margarin som är en stor hälsofara för oss. Som innehåller både bensin, kvicksilver, blekmedel m,m
  T, om Coop har dragit tillbaka sin margarin så de har förstått saken. Så Livsmedelsverkets förtrolighet sjunker mer för varje uttalande de gör. Inte tala om vilka sponsorer de har? Barilla, nestle, McDonalds! Vilka sponsrar dig kan man fråga sig?

  1. Stina: Det var härliga konspirationsteorier du har! Sist jag kollade innehöll inte margarin de sakerna du nämnde.
   Ditt påstående om att Livsmedelsverket skulle vara sponsrade av Nestlé, Barilla och McDonald’s får du gärna utveckla, statliga myndigheter är aldrig sponsrade. Jag har inga sponsorer heller.
   Ditt inlägg är så typiskt en konspirationsteoretiker, inte någonstans anger du några källor till dina påståenden!

 3. Stina skriver:

  För Livsmedelsverket är sååå förtroliga?! De vill att vi ska använda oss av flytande margarin som är en stor hälsofara för oss. Som innehåller både bensin, kvicksilver, blekmedel m,m
  T, om Coop har dragit tillbaka sin margarin så de förstått saken. Så Livsmedelsverkets förtrolighet sjunker mer för varje uttalande de gör. Inte tala om vilka sponsorer de har? Barilla, nestle, McDonalds! Vilka sponsrar sig kan man fråga sig?

 4. Anna skriver:

  Hej!

  Bra att få ta del av ‘andra sidans’ argumentation då jag lätt sväljer Matfuskets artiklar med hull och hår. Jag är dock fortfarande bekymrad. För vi äter inte endast jordgubbar med besprutningsrester. Jag är rädd att ‘många bäckar små’ blir faktiskt skadligt i längden.

  Så KRAV är något jag alltid väljer. Kommer göra så med jordgubbar oxå så gott det går..

  1. Hej Anna! Det är jättebra att vara försiktig, men det finns så många andra hälsorisker i det moderna samhället som är så oerhört mycket större än just resterna av bekämpningsmedel.

Comments are closed.

LOADING..