Skillnaden mellan turkisk och grekisk yoghurt

Andreas Ivarsson från In The Kitchen tycker till

Jag fick några byttor yoghurt för test från Lindahls och det fick mig att återigen tänka på en av vår tids stora gåtor. Nej, jag tänker inte på vem som mördade Palme, om vi verkligen landade på månen eller varför svenska hamburgerbröd är så kassa. Det jag tänkte på var vad som egentligen är skillnaden mellan turkisk och grekisk yoghurt.

En snabb googling visar att beroende på vilket forum du kollar på så finns det olika läger för grekisk eller turkisk yoghurt. Den ena är mer syrlig än den andra skriver folk, vilken som är syrligare verkar skifta lite också. Jag personligen tycker att den grekiska är något mer syrlig än den turkiska, men vilken jag köper beror mest på den som står närmst när jag öppnar dörren i mejerikylen.

turkisk-yoghurt

Jag läste också en intressant sak om yoghurt på Wikipedia, man kan säga att all yoghurt är turkisk, men det går inte att säga att all yoghurt är grekisk. Hur tänker jag då? Jo, ordet yoghurt kommer från turkiskan och är besläktat med verbet yoğurmak som betyder ungefär “som ska ystas eller koaguleras, tjockna”. För övrigt verkar de där turkarna ha dominerat yoghurtscenen totalt.

Sen funderar jag på om beteckningarna grekisk och turkisk yoghurt verkligen används i Turkiet eller Grekland. Är det förresten någon som vet om det även finns cypriotisk, grek-cypriotisk och turk-cypriotisk yoghurt?

Det jag oftast brukar göra med grekisk eller turkisk yoghurt hemma är att mixa den med bär och sedan fryser jag in det (om jag nu kan hålla mig från att inte äta upp det direkt, vilket aldrig har hänt) för att (hypotetiskt) äta det som glass senare. Oftast (i 101 fall av 100) så äter jag det direkt ur bunken med lite krossade Digestivekex på toppen.

Vad säger min bloggkollega och svenskgrekiskan Stina Patetsos om skillnaden mellan turkisk och grekisk yoghurt?

Vad föredrar du, grekisk eller turkisk yoghurt?

 1. LP skriver:

  Konstigt med en person som bloggar om mat men inte bryr sig om vilken sorts yoghurt den köper. Svårt att ta en sån person på allvar.

 2. Vill bara upplysa att yoghurt är så vanligt i Turkiet och det finns så många olika sorter. Så Turkisk mer syrligt eller inte beror på hur man låter den vara över natten. Vilken fet mjölk man använt. Osv….

 3. Gunnar skriver:

  Hitta denna lilla ”blogg” aningen sen, kan man väl säga. Det där med yoghurtens olika syrlighet tycker jag att Lindahls fått om bakfoten. För den äkta Grekiska yoghurten är inte så syrlig som Lindahls gör den utna den är i verkligheten mer som Lindahls turkiska. Dessvärre är det mycket svårt att hitta importerad Grekisk variant utan vi får nöja oss med Lindahls tysktillverkade. Trist tycker jag.
  Mvh
  Gunnar

Comments are closed.

LOADING..