Danskt fläskkött är olagligt

Ikväll förfasades jag återigen av danskarnas svinuppfödning, Rapport hade ett långt inslag som handlade om att man kuperar knorren (klipper av den alltså…) helt utan bedövning. Fruktansvärt smärtsamt för grisarna och dessutom bryter det mot EU:s djurskyddsregler, EU har förbjudit svanskupering sedan 2001.

Varför klipper då danska bönder av kultingarnas svansar? Jo, de menar att om svansarna inte klipps av, så biter andra grisar av svansarna. Jag vet inte hur bra påläst du är om grisar, men jag har fått lära mig att anledningen till att grisar biter av svansarna beror på stress. I Sverige kuperar vi inte grisarna och vi har inga problem med avbitna svansar, vad beror det på? Svenska grisar har tillgång till mer halm och mycket mer utrymme än sina danska släktingar.

Vad ska man göra istället då? Köp svenskproducerat fläskkött, de grisarna har i allmänhet haft det betydligt bättre än danska grisar. Visst kostar det lite mer, men då får du helt enkelt köpa kött lite mer sällan. Danskt fläskkött är en vanlig lockvara och jämför man lockpriser på danskt kött med normalpriser på svenskt kött så blir det så klart skillnad.

Och till dig som inte tycker att svenska grisar heller lever i något paradis, så håller jag med dig, men vi kanske ska ta bort det värsta innan vi tar tag i det i vårt land.

Vad tycker du om dansk svinuppfödning? Och hur ofta köper du danskt fläskkött?

 1. per skriver:

  Det är sådant här som gör mig glad över att vara vegetarian. Vad fan skulle vi säga om en hundägare som behandlade sitt djur så här.

 2. per skriver:

  En sådan artikel som gör en glad över att vara vegetarian.

 3. Lehna skriver:

  Aldrig mer!!

 4. Helen skriver:

  Hej Andreas! Jag snubblade in här i jakt efter ett recept på potatisgratäng!

  Kul att så många väljer ekologiskt av de som kommenterat! När en läser igenom KRAVs krav är det hemskt att tänka på alla grisar som inte ens får ha detta minimum av trivsel under sin livstid utan står instängda året runt. http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologiskt-griskott

  Jag vill bara inflika en sak på tal om kupering! Det kan också vara intressant att nämna kastrering, något som svenska bönder utför helt utan bedövning på i princip alla pojkgrisar. Knorr i all ära, kastrering kanske är ännu värre?

 5. Håller med om att grisarna behandlas fruktansvärt illa! De enda som kan påverka det är vi konsumenter. Jag köper alltid svenskt kött även om det är dyrare och inte lika ofta som jag kunde gjort om det vore danskt. Förstår inte hur de stora matkedjorna kan köpa in dansk fläskfilé och sedan sälja dem till lockpriser! Jag var ung på 70-talet och då gick folk man ur huse och demonstrerade på gator och torg över orättvisor. Idag verkar få bry sig mer än om sig själva! Vart är vi på väg? Allt var inte bättre förr men idag kan vi i alla fall inte skylla på okunskap med all information vi får via nätet och media. Hurra för alla som bryr sig om djur och människor!

Comments are closed.

LOADING..