4 saker att göra med överbliven julskinka

Idag är det dagen efter det stora julbordet och på många håll finns det mycket överbliven mat, särskilt julskinka skulle jag tro. Av respekt för de människorna som inte har tillgång till mat och miljön tycker jag att vi ska slänga så lite som möjligt.

1. Pizza

Gör en julpizza med skinka som du delat i mindre bitar och du har säkert ost kvar från julbordet också. Rent allmänt är pizza en bra städa-kylen-rätt, gör en deg som du brer med tomatsås och sen slänger du upp resterna här.

2. Pytt i panna

Säkerligen fick du även några potatisar över från igår, då är det perfekt att göra en pytt i panna på.

3. Skinkmacka

Jag vet inte om du är lika manisk som jag med skinkmackorna inför och på julafton, men i alla fall jag tröttnar aldrig på mackan med smör, tunna skivor skinka och lite grovkornig senap på toppen.

4. Frys in

Dela skinkan i små bitar och frys in, perfekt om du vill slänga ihop en snabb pasta eller pytt några dagar efter nyår.

Vad brukar du göra med resterna från julbordet?

 1. Mamma brukar alltid köpa en julskinka på extrapris efter jul och göra en enorm sats ärtsoppa, som hon fryser in i 2- eller 3-portionsmängd – perfekt att ta upp efter långa arbetsdagar 🙂

 2. Jag brukar göra en gratäng bestående av skivad potatis, strimlad julskinka, en halv finskuren purjolök och vispgrädde som varvas i en ugnssäker form i ugnen ca 25 min i 225 grader. Mycket gott.

 3. Anton skriver:

  Att göra pulled julskinka funkar utmärkt. Gjorde det på en som ej blev griljerad. 125-150 grader i typ 5 timmar med en bbqmarinad. Smakade mkt bra.

 4. Har man kokt, ogriljerad skinka kvar så måste man ju kunna göra Pulled Julskinka på den. Det måste ju funka. After-Chrismas-Lyx-Tacos 🙂

  1. Kanske värt att prova, men frågan är om man kan dra julskinkan.

 5. Ylva skriver:

  Vilka bra tips! Skinka så här efter jul kostar ca 30 kr kilot och går alldeles utmärkt att frysa. Provat att med julskinka göra snitzel, skinkskiva ca 1 cm tjock, tunt lager senap, några skivor ost, lägg på en skriva till. Panera i uppvispat ägg, mjöl och ströbröd. Stek gyllenbruna, servera gärna med ärtor, potatis och såsen som du kanske gjorde när du lagade till skinkan (om du gör/gjort den i ugnen med folie runt så får du ett smakrikt härligt spad)

Comments are closed.

LOADING..