Vad är en prisvärd fika?

Prinsesstårta från Wienercaféet på Biblioteksgatan i Stockholm

Häromveckan var jag och fikade på hyfsat nyöppnade Wienercaféet i Stockholm och det fick mig att fundera lite, vad är egentligen en prisvärd fika?

Jag vet inte hur bra koll du har på Stockholms konditorier, men Wienercaféet är kanske ett av stans hetaste ställen för tillfället. Tidigare hette stället Wienerkonditoriet och det var ett klassiskt konditori, varken bättre eller sämre än något annat tantfik i centrala Stockholm. Sedan i höstas är det andra bullar som gäller dock, då är det en halvan av Frantzén/Lindeberg, Daniel Lindeberg som bakar i köket. Jag läste lite inför öppningen att de bland annat ville erbjuda Stockholms bästa wienerbröd till sina kunder och lite annat. I den bästa av världar ett konditori i absoluta toppklass, i den sämsta av världar bara ett överprissatt tantfik.

För någon vecka sedan var jag på Wienercaféet för att se hur det verkligen låg till. Direkt när jag kom in såg jag att lokalerna verkligen fått sig ett lyft inredningsmässigt. Känslan jag får är vad hur jag inbillar mig att det såg ut på konditorierna i Paris i början av 1900-talet med mässinginredning och hela baletten. En annan stor skillnad gentemot gamla Wienerkonditoriet är att man på Wienercaféet måste invänta bordsplacering. Denna fredagseftermiddag var det inga problem för oss (jag och min fru) att få bord, kanske brukar det vara mer smockat med folk vid den tidpunkten.

Vi fick ett bord i det inre rummet där vi kunde studera personalen i köket när de bakade. Vi fastnade för en bit prinsesstårta och vanlig kaffe till det, en riktig konditoriklassiker alltså. Enligt mig mäter man hur bra ett konditori är baserat på deras prinsesstårta (eller operatårta som det ofta egentligen är, en äkta prinsesstårta har ingen sylt).

Efter en stund kom en ”vanlig bit prinsesstårta” (eller operatårta, men vi håller oss till prinsess för att det inte ska bli förvirrat i denna text) in, utseendemässigt var den inget extra. Smakmässigt var det desto bättre! Mängden grädde och kvaliteten på densamma var perfekt, bottnen var luftigare och kändes lite färskare än vad jag är van vid och sylten smakade verkligen hallon. Marsipanen då? Den var bra, men jag är duktig på grädde, inte marsipan och kan därför inte bedöma om den är bättre än den som serveras på random tantfik.

Vad kostade kalaset då? 59 kronor för prinsesstårtan och inklusive kaffe kostade det nästan 150 kronor. Vid en första anblick kan man tycka att det är väldigt dyrt med 75 kronor per person, som dessutom delar på en bit prinsesstårta. Men det var inte dyrt och jag ska berätta hur jag resonerar. Låt säga att jag ska ut och ta en fika i centrala Stockholm (city och nära Birgerjarlsgatan), ska jag då ha en bit prinsesstårta kostar den minst 45 kronor och troligen mer. Då är jag inte ens säker på att jag får en bra tårta, det fuskas rätt friskt på svenska konditorier med pulvermixers hit och dit (inget jag hittar på, fråga bara till exempel Sebastien Boudet så kan han berätta).

Lägger jag istället till nästan 15 kronor får jag en väldigt bra bit tårta bakad av Daniel Lindeberg med personal och det är i alla fall jag beredd att betala de få gånger jag faktiskt går på konditori. Gillar du tårta kan du spara in på annat än just dina få besök på kaféer och konditorier. För att knyta ihop säcken så har en prisvärd fika för mig väldigt lite med själva priset, man måste jämföra med det som kommer ut på tallriken och vad man betalar för andra saker.

Vad tycker du om mitt resonemang? Vad är en prisvärd fika för dig?

 1. Lotta skriver:

  Nu har jag det extra förspänt. Är bortskämd med prisvärd ”fika” eftersom jag bor i Mölnbo som ligger granne med Järna. I Järna ligger Saltå Kvarn och här ikring genomsyras allt av antroposofiskt tänkande. Det betyder ekologiskt, rättvisemärkt och närodlat.
  Lilla Maräng och Åsgatan 2 i Järna serverar mycket goda bakverk och har egna blandningar av ekologiskt kaffe.
  Det är alltid prisvärt att dricka kaffe och äta bakverk där, även om det inte är så billigt som på Pressbyrån. Dessutom är det litet och gemytligt och ofta råkar man på någon bekant.
  Tantfik poäng 3, hippiefik poäng 8 och multikulturelllt fik poäng 10.

 2. Prisvärt fika är där man slipper tanter

 3. Mia skriver:

  Vad menar du med tantcafé? Används det i nedsättnade ton? Om det är några som är duktiga på bakverk så är det väl tanter. Respekt åt alla tanter.

  1. Ett klassiskt konditori, som typ Vetekatten eller Tösse i Stockholm (vet inte om du är bekant med de ställena dock). Jag menar inte något negativt med tant-prefixet, för mig är tant något positivt. Hoppas det reder ut frågetecknen.

 4. Alex H. skriver:

  Inte bara en fråga om pengar, utan också kalorier. Då man äter onyttigt tycker jag att det är extra viktigt att få desserter som är värda det. Det är lite tragiskt att riskera sin hälsa för tafflig storköksmat. =)

 5. Malin skriver:

  Jag tycker att deras smörgåstårtebit är mycket prisvärd, om jag får sitta i fåtölj i första rummet med fönster. Men helt ovärd om jag får sitta i ”bakrummet” utan några fönster. Men jag är ju också lite känslig.

Comments are closed.

LOADING..