Dags att dra vidare för mig

tina-nordstrom-andreas-ivarsson

Allting har ett slut som det brukar heta och ett exempel på det är min medverkan här hos Allt om mat. Snart börjar jag jobba som matredaktör på nystartade KIT.se och det går inte att kombinera med att blogga hos Allt om mat. Det är en positiv nyhet för dig som gillar att läsa det jag skriver, jobba med mat på heltid kommer troligen leda till ännu mer intressant innehåll från mig.

Jag vill dock tipsa dig om att fortsätta följa mig på min blogg www.inthekitchen.se, där kommer jag bland annat att skriva om arbetet med de två kokböcker som ska vara färdiga innan året är slut. Två kokböcker! Ja, jag tänkte att en är lite väl lite för en debutant… en av böckerna är lite hemlig och den andra handlar om mat från Blekinge.

Tack så mycket att du har läst bloggen här på Alltommat.se, finns vissa personer som varit extra aktiva när det gäller kommentarer, en stor kram till er!

Mina 5 favoritinlägg som du borde läsa

1. Så kunde Matfusket lura 500 000 svenskar om jordgubbar

2. Semmelwrap – smartaste sättet att göra den

3. Bara en idiot köar två timmar för en cronut

4. 7 mattrender jag hatar

5. Maten i Seychellerna

LOADING..

Austin Food Works – hipsterstället som inte blivit upptäckt än?

austin-food-works-1

Jag har länge undrat varför det inte finns några ställen i Stockholm som serverar det jag förknippar med barbecue från amerikanska södern. Du vet den där maten vi alla vita medelklassmän äter när vi är i USA och drömmer om att lägga Jonas Cramby-mycket tid på det när vi kommer hem, men det blir aldrig av. Austin Food Works är en ny restaurang i Stockholm som kanske kan uppfylla den ”drömmen”, i alla fall att döma av deras Instagramflöde.

Austin Food Works ligger på Norrtullsgatan 24 i Stockholm, några college football-planer från mitt jobb och jag gick dit med några kollegor tidigare i veckan. Direkt när jag kommer in ser jag hur himla hippt det ser ut där inne, grova bygglampor, (fake-)rostad plåt och Mason Jars-lampor pryder taken, slitet trä, gamla oljeburkar från postapokalyptisk bensinmack i Texas, massor av bourbon och rye pryder sprithyllan. Allt känns så rätt, förutom en sak, klientelet är inte lika coolt. Stans hipsters har inte hittat hit än och än så länge frekventeras Austin Food Works av tråkiga personer som jag. Nog om detta, In The Kitchen är en matblogg, inte en Peter Kadhammar-distanserad reseskildring.

austin-food-works-fried-chicken

Varje dag finns flera alternativ på lunchen, det mesta fokuserar på kött, men vegetariska alternativ finns. Jag fastnade för cornflakes-panerad kyckling som friterats, till den serverades sötpotatis-pommes och någon slags majssallad (typ). Maten känns riktigt spännande för att vara Stockholm. För en stund blundar jag, hugger in i en kycklingklubba och drömmer mig bort till en (än så länge ej genomförd) roadtrip i Texas. Ja, vad ska man säga om smaken? Bra friterad kyckling, bra crunch i ”frityrskalet” och saftigt kött på insidan, med pommes frites som inte gör bort sig och majsen adderade lite fräschör och sötma. Att döma av reaktionerna på mitt Instagram-konto, så borde kanske Austin Food Works undvika bruna tallrikar när man serverar brun mat, men det är en annan historia.

austin-food-works-waffle-burger

En av mina kollegor tog en chopped pork waffle burger, alltså hackat långkokt/grillat fläsk i en våffla. Lite feg kryddning tyckte han, men rätt gott.

 

Efter ett lunchbesök på Austin Food Works känner jag mig nöjd, stället känns lite kul och jag kommer nog gå hit fler gånger. Kvällstid har man också öppet och enligt deras Instagram finns det brisket med riktigt fin ”bark”, ska prova det snart också. Restaurangkedjan Texas Longhorns grundare, Philip Huntzinger, ligger bakom Austin Food Works och vi får se om det blir en kedja även av detta så småningom.

  1. Jaha, så kommer all amerikansk mat till Sverige för eller senare. Kul förståss för er…Men som svenska I USA så drömmer jag om svensk mat. Toast Skagen vilket är det absolut godaste jag vet, räkmackor, mazariner, biskvier, Marabou choklad, mjukost på tub, Estrella chips, grovt bröd, Herrgårdsost, osv, osv.

Comments are closed.

LOADING..

Tina Nordström, nutella och smältost

tina-nordstrom-1

Tidigare i veckan hängde jag med Tina Nordström och hennes partner in crime Benny Cederberg på ett event med Tefal, ett kul möte. Jag och några andra bloggare skulle laga trerätters tillsammans och jag gillar valet av rätter vi körde den här kvällen. Visst gillar jag coola, trendiga rätter och ofta springer jag in i det, men den här kvällen var det en middag utan krusiduller och ibland är det precis vad man behöver. Just det är vad jag förknippar Tina Nordström med, mat från hjärtat.

tina-nordstrom-2

Mitt lag ansvarade för förrätten, surdegsbröd panerade med smält smör, dijonsenap och parmesan.

tina-nordstrom-3

De små ostpanerade hjältarna doppade vi i smältost som vi kört i ugnen en halvtimme så det smält ordentligt.

tina-nordstrom-4

Varmrätt besttod av senapspanerade lammkotletter med varma druvor och oliver, en lätt rätt som lämnade plats kvar till desserten.

tina-nordstrom-5

Desserten var nog bäst, enkelhet när det är som allra bäst. Smörstekta pannkakor med hemmagjord nutella och vispad grädde. Jag har gjort nutella några gånger hemma, bara kört hasselnötter, choklad och lite socker i min matberedare tills konsistensen blivit bra. Tina har kondenserad mjölk i sin nutella (och honung istället för socker), enligt henne ger det bättre konsistens och lenare smak. Jag ska prova min och hennes recept vid något tillfälle, för ett test.

tina-nordstrom-andreas-ivarsson

Precis som alla andra bloggare tar jag bilder med personer jag ser upp till. 😉

Vad tycker du om Tina Nordström?

  1. Älskar henne. Har en bok av henn som är signerad. Tina är så skön att tiita på när hon är med någon tv program. Läste om detta event i någon annan bloggare som jag följer” älska att baka”. Deras lag gjorde pannkakorna. Har aldrig testat att göra egna nutelle,kanske borde man göra det.

Comments are closed.

LOADING..

Matresa i Blekinge – snart är det dags

kroppkakor-blekinge

Som jag berättat tidigare skriver jag en bok om mat från Blekinge, tanken är att den ska finnas redo att köpa till årets julhandel. I början av maj åker jag ner till Blekinge för att göra en av de större researchrundorna på plats där nere, 7 dagar kommer ägnas åt att kolla upp bästa producenterna, testa bästa restaurangerna, besöka bästa gårdsbutikerna och prata med alla matnördar där nere, kort sagt ska jag vända på varje sten där nere för att samla in material till min bok.

I helgen gjorde jag kroppkakor själv för första gången, resultatet ser du på bilden här uppe. Under min research har jag upptäckt att det finns lika många recept på blekingska kroppkakor som det finns kryddpepparkorn i en kroppkaka. Den gemensamma nämnaren är att det är stor andel rå potatis, vilket ger gråa kroppkakor. Sen är det en frisk blandning där vissa kör i kokt potatis, potatismjöl, ägg, mjöl eller pulvermospulver för att binda ihop degen. Jag tänkte försöka hålla mig till kokt potatis, på köpet får man glutenfria kroppkakor och det är ju bra.

Om du har någon koppling till Blekinge får du gärna tipsa mig om vad jag borde ta med i boken, gör det i kommentarerna eller i ett mejl till info@inthekitchen.se och självklart kan du förhandsboka boken redan nu om du vill.

  1. Hej jag skulle vilja tipsa dig om Orranäs Gårdsmejeri med get och ko ost som vunnit silver SM i mathantverk 2011Leverera till resturanger i Stockholm AnnaKarins skafferi med goda marmelader även hon har vunnit fina priser. Bondgården ifrånTv bästa bonden odla sparris.Cafe sött o salt i Kristianopel. Det finns en hel del längs kustvägen Torhamn o Krisianopel.
    Vi har två bra äppelmusteri Karlskrona musteri och ett nytt Bredängs ciderbryggeri. Brömsebro rökeri med bla sina danska smörrebröd.
    Äggaboden i Gärestad är också värt ett besök med sin egengjorda majonäs.
    Hoppas att du finner ngt intressant med dessa tips.
    Skulle också vilja förbeställa boken när det är klar.

  2. Jag kan tipsa om Sölvesborgs pizzeria, som heter just så, eller ”Resta”. Den är bäst i stan, som är överfull med pizzerior, som alla andra. Har dock inte testat Cofee House, som är relativt nya med pizzor och hyllade burgare. Kolla också upp Hotel Edgar! Det är genuina råvaror med lite speciell meny, googla det så hittar du den. Salvatores restaurang omnämns i White guide. Rickard en trappa ner väger maten i lösvikt och man betalar för tallriken sedan. Intressant meny emellanåt med ex. kycklinghjärta. Annars är väl Gourmet Grön i Karlshamn värt att nämnas, och den lär du redan ha med i boken gissar jag. Var och hur förbeställer man?

Comments are closed.

LOADING..

Riktigt fet nyhet från Johan Jureskog

talg-jureskog

Johan Jureskog går verkligen sin egen väg, vilket är fantastiskt och nu har han en rätt intressant produktnyhet. Förutom att släppa kött under eget varumärke börjar han också sälja talg i halvkilosförpackningar, en något underskattad råvara/biprodukt om du frågar mig. Jag fick hem ett paket för att testa och hittills har jag använt det för att göra mina hamburgare lite fetare och som extra smaksättare när jag gjort bearnaisesås hemma.

Om du vill testa talgen ska den finnas i många Hemköpsbutiker snart.

LOADING..

”Du börjar bli som Fredde i Solsidan”

napoleon-gasolgrill

Det här sa min fru till mig häromveckan, och jag blev genast lite orolig. Vad har jag gett mig in på egentligen? Efter ett och ett halvt år i hus har jag tre grillar och den senaste är en gasolvariant med en sidobrännare ifall man vill till exempel koka något.

Jag har länge haft den töntiga åsikten att gasol inte är att grilla på riktigt, och det kanske är så, men gasolgrill är fantastiskt mycket enklare och mer tidseffektivt än att grilla med kol. Okej, man får göra vissa kompromisser och det blir lite annan smak än med kol, men 9 av 10 gånger jag grillar är det marinerade kycklinglår eller hamburgare och då känns det onödigt att lägga en timme extra på att få den perfekta glöden.

Hur tänker du om gasolgrill versus kolgrill?

  1. Kommer aldrig att lämna kolgrillen. Håller mer föregående inlägg om att en del av charmen är att det tar tid. Vi köpte för ett par år sedan en klotgrill med gasolbrännare som tändare. Det fungerar klockrent och har klart kortat ner starttiden och man slipper dessutom bismaken från tändvätskan. Har också två stora grillar vilket gör att vi kan köra en på lång tid med indirekt grillning och en som vi brassar tillbehör på. Perfekt också när vi är många.

  2. För mig får grillning gärna ta tid, tycker om den där stunden när man väntar på den perfekta glöden. Vi har också haft värsting modellen på gasolgrill men kände att det tog bort det där speciell med grillningen. Har grill hemma vid spisen & det blev ju liksom samma sak. Nu kör vi två stora kolgrillar istället & gasolen har fått flytta in i friggeboden. Hade velat ha en sån där stor kolgrill man tillverkar av ”oljefat”.

Comments are closed.

LOADING..

Äntligen fick jag se filmen Foodies

foodies

Tack SVT för att ni förgyllde min påskhelg med intressanta tv-program om mat, tidigare har jag tipsat om filmen om Frantzén/Lindebergs skilsmässa och nu tänkte jag tipsa om dokumentären Foodies. I Foodies följer vi fem av världens verkliga elit-foodies, personer som åker jorden runt för att testa världens bästa restauranger, antingen är pengar inga problem eller så har personerna gjort såna prioriteringar att de kan köra med den livsstilen.

Ibland kan jag (och andra) tycker att jag är lite överdriven i mitt matintresse, men jag är inte ens i närheten av dessa foodies. Samtidigt frågar jag mig hur mycket de här personerna egentligen njuter av maten, det framstår inte riktigt så i filmen. Foodies finns att se ett tag till på SVT Play.

Vad tyckte du om filmen?

  1. Det var intressant att titta. Tack för tipset. Dessa matbloggare har stor makt. Det var bara på början av filmen den Thalandska killen som reste runt med sina föräldrar pengar som visade att han njöt av maten. På de andra kunde jag inte se det. Ena kvinnan åt 13 små rätter till lunch,13 till middag på lyx restauranger i New York. Hur seriös är man då? Hur kan man smällta allt det goda på en gång?
    Men en sak tror jag på att dessa människor som filmen visade de gör detta för att få bekräftelse. Allt handlar om det…

  2. Filmen kändes så oerhört sorglig. Jag tyckte mest att de verkade vara ensamma. Det fanns (eller förmedlades) ingen riktig glädje över att få äta sån god mat.

Comments are closed.

LOADING..

Dokumentären om Frantzén och Lindeberg

frantzen-lindeberg

Ikväll såg jag äntligen dokumentären Hunger på SVT Play, den handlade om uppbrottet mellan Björn Frantzén och Daniel Lindeberg på lyxrestaurangen Frantzén-Lindeberg i Stockholm. Det var 2-3 år sen som herrarna delade på sig och det var intressant att få en tillbakablick till vad som egentligen hände. Jag har haft misstankar om varför de delade på sig och dokumentären visade verkligen upp hur frostigt det var (och kanske fortfarande är) mellan Frantzén och Lindeberg.

Jag känner inte Björn Frantzén, har bara hälsat på honom några gånger och ätit på hans restauranger, men han framstår inte som drömkollegan eller drömchefen precis. Daniel Lindeberg verkar ha en lite mjukare approach och inte lika insnöad/fokuserad på att bara lyckas med restaurangen.

Dokumentären finns just nu att se på SVT Play och jag rekommenderar verkligen att du ser den!

  1. Ja, det är mycket de personerna får offra, och det måste vara ett jobbigt val.
    Bra fråga tycker jag. Jag besöker ibland ”michelinrestauranger” och ofta tycker jag det är värt pengarna, men det är mest för att jag resonerar lite annorlunda än andra, tror jag, Många kollegor undrar hur jag kan lägga 1500-2000 kr för en middag, samma personer som utan att tveka äter lunch (som inte ens är bra) ute varje dag för 90-100 kr. Sen finns det också ”michelinrestauranger” som har lite snällare prisklass. Anledningen till att jag testar dessa restaurangerna är mest för att jag är nyfiken, frågar mig alltid om det är värt pengarna.

  2. Jag tittade också på dokumentären. Den handlade mest om Björns tankar. Jag kunde förstå Björn. Dessa restaurang ägare som har michelin stjärnor de kan ju inte ha det lyckligaste äktenskapet,de hinner väl inte träffa fru/sambo,barn som en vanlig Svensson pappa. Men det är priset de får betala,andra sidan har de gott om pengar,de har rest mycket,de kan unna sig lyx när de vill. Jag är väldigt mat intresserad,har så många kokböcker,tappat bort räkningen. Men jag skulle inte vilja gå på michelin stjärna restaurang och lägga ut så mycket pengar och få äta det lilla,komstiga menyn-:) Men du har ätit där Andreas. Jag är nyfiken vad är det som gör att man besöker sådana restauranger? Är man gourme? Är man nyfiken? Har man gått om pengar så att man kan spendera på vad som helst?

Comments are closed.

LOADING..

Största lunchbesvikelsen på länge – Peony på Karlbergsvägen

peony

Jag gillar inte att såga restauranger, men ibland blir jag rejält besviken och då ska sågen fram. Peony 2 är en restaurang på Karlbergsvägen 43 i Stockholm som serverar mat från det, just nu i Stockholm trendiga, sichuan-kinesiska köket. Restaurangen har varit en stabil spelare för mig de tre senaste åren när det gäller jobbluncher, men något har hänt på sistone.

Min standardbeställning är kyckling med grön peppar som kryddats med ärligt-talat-vet-jag-inte-vad-men-det-brukar-vara-gott-som-fan. I normala fall brukar jag äta det och någorlunda njuta av varje tugga, den här gången var det dock helt smaklöst och kycklingen hade samma konsistens som kartongpapper. För, i området runt St Eriksplan, modesta 89 kronor förväntar jag mig något ätbart i alla fall.

Det blir inga fler besök på Peony 2 för min del, tack för den här tiden.

Undrar du om jag klagade på det här hos personalen? Nej, jag orkade inte denna gången.

När blir du besviken på restaurangbesök?

  1. Jag brukade gå dit rätt ofta och äta.
    Men senaste två ggrna (mars och april i år) har det tyvärr varit riktigt sunkigt.
    Jag förstår inte vad som hänt med recepten/kocken.
    Tråkigt eftersom det var riktigt bra förut.

  2. Senast jag blev riktigt besviken på ett restaurangbesök var när vi fick vänta 1,5 timme på maten i en halvtom restaurang.
    Trots idoga klagomål fick inte någon som helst kompensation. Det tog serveringspersonalen ca: 10 minuter att få fram en öl. Hua.

  3. Trist när man får en dålig upplevelse på ett ställe som varit bra tidigare. Det räcker oftast för att man inte ska komma tillbaka igen. Samma känner jag med dålig service. Blir man inte servad och uppskattad när man spenderar sina pengar – då återkommer jag inte.

Comments are closed.

LOADING..

Våffelrecept – här hittar du smartaste receptet

Våfflor, hur gör man det på smartast sätt? Den färdiga pulvermixen är ett stort no no för mig, känns faktiskt onödigt att köpa när alla ingredienser som behövs ändå finns hemma. I YouTube-klippet visar jag hur enkelt det är och receptet finns här nedan.

Innan jag kommer till receptet tänkte jag berätta lite om våffeldagen som firas 25 mars varje år, från början har dagen inget med våfflor att göra. Från början firas Jungfru Marie bebådelsedag och den inträffar 9 månader före jul, så här står det på Wikipedia: ”…är en årlig kristen högtid som firas nio månader före jul i syfte att högtidlighålla att jungfru Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.”. Dagen kallas också vårfrudagen, och det har varken med våfflor eller våren att göra, utan det syftar på ”vår fru” aka jungfru Maria. Som det ofta blir, så har ordet vårfrudagen omformats i folkmun och helt plötsligt blev det en dag då vi äter våfflor. En intressant detalj är också att vårfrudagen inte längre firas 25 mars av Svenska kyrkan, de firar 22-28 mars (en söndag där), men våffeldagen är alltid 25 mars. Nu kan vi det här och du kan gå vidare till receptet.

Mitt recept på våfflor innehåller smör, mjölk, ägg, salt, vetemjöl och bakpulver. Du kan byta ut halva mängden mjölk mot kolsyrat vatten, det ska ge lite luftigare våfflor, men ärligt talat så blir det i stort sett lika bra med enbart mjölk.

Recept våfflor

4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 ägg
100 g smör
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Så här gör du våfflor

1. Smält smöret och ta fram övriga ingredienser.

2. Häll i någon deciliter av mjölken i en skål och häll ned mjöl och salt. Vispa tills du fått en tjock smet. Sen slår du i resten av mjölken och vispar igen. Genom att inte hälla i all mjölk direkt undviker du klumpar i smeten.

3. Knäck äggen och vispa ned i smeten.

4. Avsluta med att hälla i smöret och vispa ihop det också.

5. Nu ska du låta smeten svälla i minst 30 minuter (men du kan göra det kvällen före också, glöm inte att täcka med plast i kylen bara), bakpulver blandar du i precis innan gräddning.

6. Beroende på vad du har för våffeljärn kan det vara smart att pensla med lite smör också, känn efter själv.

Vad brukar du äta till dina våfflor?

  1. Igår så dukade jag med jordgubbar,sylt,grädde,vaniljglass,banan skivor och smällt nutella. Härlig blandning mums blev det-:)

Comments are closed.

LOADING..

Kvällen då Mariestad överraskade mig

mariestads-imperial

Jag håller inte öl från Mariestads särskilt högt om jag ska vara ärlig, kanske är det bara snobberi eller det faktum att jag inte gillar deras lager, eller någon annan anledning. Men man ska väl ge Spendrups varumärke (som inte bryggs i Mariestad…) en chans i alla fall och därför tackade jag ja till deras inbjudan att prova Björn Frantzéns meny som han tagit fram till fyra av Mariestads ölsorter.

flying-elk-mariestads

En intressant samling människor intog The Flying Elks inre pub, många ”gamla dryckesrävar”, men också lite otippade pesoner såsom Titiyo och Leif Pagrotsky. Den speciella anledningen till eventet var premiären för Mariestads ekfatslagrade Imperial, som släpps i 1800 flaskor. Ölet hade tagits fram under en resa på Göta Kanal förra året, där Spendrups hade hyrt en kanalbåt och tagit med bland annat bryggmästaren Richard Bengtsson och Björn Frantzén. 2015 satsar man ännu större och åker med ostindiefararen Götheborg, jag frågade (mest på skämt) om vi kan förvänta oss en IPA från Mariestads framöver. Svaret? En ond blick och ett rungande nej från bryggmästaren (och Edward Blom). Kul.

ostron-flying-elk

Första ölen blev Mariestads Ofiltrerad Export som serverades med pocherat ostron med lagrad äppelgranité, valnötsolja, torkat sjögräs och lantgrädde. En bra aptitretare, där ostronens fiende nummer 1, Björn Frantzén alltså, försökt ta bort så mycket ostronsmak som möjligt.

flying-elk-rabiff

Öl nummer två var den kraftiga Mariestads Old Ox, en öl som för mig fick lite upprättelse den här kvällen. Tillsammans med en fantastisk råbiff var det kvällens höjdpunkt och jag äter gärna det här igen. Friterad kapris är fantastiskt förresten!

flying-elk-rossini

Kvällens huvudnummer, Mariestads Ekfatslagrade Imperial, ackompanjerades av en mastig toast med bland annat oxrevben, foie gras, tryffel och madeirasky (med krämig lökgratäng vid sidan om så klart). Rätten blev lite over the top för min del, för mäktigt med alla dessa smaker i såna mängder och avsaknad av syra. Tyvärr. Skit i maten, det var föl ölen jag var där. Mariestad Ekfatslagrade Imperial var en intressant upplevelse, mycket ekfatstoner (inte överraskande kanske…) och en flört med belgiska öl. Jag ska definitivt inhandla en flaska om jag kommer över det.

glass-flying-elk

Avslutningen på middagen blev Mariestads Dunkel (en mörk lager) och hasselnötsglass (kanske världens minsta glassportion för övrigt).

Kul att Mariestads lyckades överraska mig, ska försöka öppna mitt sinne ännu mer framöver, hoppas jag.

Vad är ditt förhållande till Mariestads?

  1. Inte meningen att vara så bordus i mitt avfärdade av ditt förslag. Är bara av den starka övertygelsenn att världen inte behöver ännu en IPA

Comments are closed.

LOADING..

En matbloggares pinsamma erkännande

stekta-agg

Du kommer skratta nu och det är faktiskt meningen, jag tänkte bjuda lite på mig själv. Ikväll gjorde jag något i köket som jag aldrig gjort förut, något väldigt grundläggande och särskilt om man är matintresserad. Jag stekte ägg! Det har aldrig förr i mitt liv hänt att jag gjort det och jag ska förklara varför.

Fram tills för kanske fyra år sedan hade jag extremt många matfobier, exempelvis alla former av ägg var ett stort no no för mig. Jag hamnade allt oftare i situationer där jag tvingades prova det jag fruktade och jag upptäckte en sak; väldigt ofta var det fantastiskt gott! Ett sånt exempel var stekt ägg, supergott som det är eller i till exempel bibimbap.

Ikväll gjorde jag pyttipanna hemma och till det äter man ju stekt ägg, sunny side up (som coola svenskar på weekendresa i New York säger…). Det var först när äggen låg i pannan som jag insåg att jag aldrig stekt ägg innan (vad jag minns i alla fall).

Har du någon lustigt enkel grej som du också gjort förhållandevis sent i livet?

  1. Hej Andreas!
    Fint att du bjussar på dig själv!
    Jag har ALDRIG bakat bullar. Och kanske kommer jag inte att göra det heller. Jag bryr mig inte om bullar.

    Malin

  2. Delar exakt samma erfarenhet som du! Är extremt matintresserad och lagar massor av mat men fram till 42 års ålder hade jag aldrig stekt ett ägg… Så jag kavlade upp ärmarna och testade i höstas. De blev helt okej, men därefter har jag aldrig upprepat det. Men ditt inlägg blev en bra påminnelse. Vanans makt!

Comments are closed.

LOADING..

Melodifestivalen-tips – 3 grymma snacks som du kan göra själv

chips

Ikväll äter vi mycket snacks till Melodifestivalen, jag gillar ju att göra saker själv och här kommer 3 tips på snacks som du kan göra själv hemma. Gör det tillsammans med dina gäster eller barn, det kan vara en kul aktivitet!

1. Chips i mikrovågsugnen

2. Guacamole att doppa chipsen i

3. Tortillapizza – god pizza på 5 minuter

LOADING..

Lyxa till det under kvällens Mello – istället för tacos

lobster-roll

Ikväll är det Mello (eller Melodifestivalen), då äter många tacos (baserar det på att mitt lokala Coop Forum kör en hel melloavdelning med tacotillbehör och chips). Det är inget fel på tacos, men det känns inte så mycket fest. Byt ut din vanliga tacos mot hummer istället, fryst är inte superdyrt.

I veckans YouTube-klipp visar jag dig hur man rensar en hummer på bästa sätt. När hummern är rensad föreslår jag att du gör lobster rolls på den! Och om du inte vill lämna tacos helt kan du så klart göra lobster tacos…

Vad kommer du käka ikväll till finalen i Mello?

LOADING..

Hemmagjord falafel – så gör du det enkelt

Hemmagjord falafel

I målet att äta mindre kött jagar jag på det jag ska ersätta slentrianätandet med, alltså de där gångerna man av bekvämlighetsskäl steker upp falukorv och äter med makaroner. En av mina favoriter när det kommer till det är falafel, något som är väldigt gott, men dessutom enkelt att göra hemma med lite planering.

För att göra hemmagjord falafel enkelt skippar jag friteringen, istället kör jag kikärtsbollarna i olja i en stekpanna, det blir ändå bra crunch och doften av gatukök behöver inte sprida sig hemma heller (en bonus!). Jag tänkte dela med mig av receptet som jag använder just nu, se det som ett grundrecept som du kan tweaka efter smak.

Vad gäller kryddor är det, enligt mig, viktigt med salt, färsk persilja, spiskummin och chili (eller annan peppar). Hur mycket du har i av varje är lite personligt och finns det yngre individer hemma i hushållet kan det vara smart att dra ner på chilihettan.

Ingredienser hemmagjord falafel

400 gram torkade kikärtor
1 gul lök
3 klyftor vitlök (som du grovhackat eller pressat)
1 tsk salt
1 näve färsk persilja
1 tsk spiskummin
Chili efter din egen preferens

Så gör du hemmagjord falafel

1. Det här med planeringen ja. Ta fram en stor skål där du lägger i kikärtorna, fyll på med vatten (ordentligt mycket eftersom att kikärtorna sväller). Sen ska du vänta, snåla inte med blötläggningen, jag brukar blötlägga ett dygn före jag ska äta falafel.

2. Hacka gul lök och bryn det i lite smör eller olja, kör i chili och spiskummin på slutet så det får fräsa med lite.

3. Häll av vattnet från kikärtorna, kör i en matberedare eller använd en stavmixer för att mosa det ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna, konsistensmässigt ska den vara så att du enkelt kan göra bollar.

4. Hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna och provstek en falafel, provsmaka och se om kryddningen funkar. Stek sen resten av dina falafels. Ät det med en härlig sallad eller i pitabröd med till exempel hummus och syrade grönsaker.

Berätta gärna i kommentarerna om hur det blev när du testade hemma och om du har något smart tips på hur man gör falafels får du gärna dela med dig av det också.

PS. Tycker du jag varit seg på att uppdatera bloggen senaste två veckorna? Du har helt rätt. Det ska bli bättre igen, ibland är det bara så att dygnet har för få timmar för att jag ska hinna med allt. Förlåt.

  1. Vart kanon bra! Tack för ett bra recept. Jag gjorde dock mina på kikärtor på burk och det funkade fint det med dock krävdes lite ströbröd i smeten då höll de ihop bättre vid själva stekningen. Åt med pita bröd och sallad tomat och gurka i med lite vitlöks sås! Kan rekommenderas.

  2. Hej! Tänkte prova receptet imorgon, jag har jämfört med flera andra recept och i alla dom står någon form av mjöl med. Behövs det inte för att binda smeten?

  3. Jag tillsatt 2 msk hackad färsk koriander i smeten ….det blev himla gott och jag åt saltgurka och babbla ganosh till

  4. Tack för ett lättlagat recept! 🙂

    Jag kramade falafelbollarna i sesamfrön innan de fick ligga till sig en stund före friteringen. Det gav en supergod knaprig yta som verkligen rekommenderas!

  5. Jag fräser inte löken utan mixar den med,,tar även 1 tsk paprika pulver,malen koriander,olivolja,4 msk mjöl också. Sedan gör jag en god sås med 1 pressad citron,6 msk tahini 3 vitlöksklyftor.

  6. Aha, intressant, så du vill ha lite grovare konsistens? Jag har också i vitlök (och gul lök), slarvade att ha med det momentet när jag skrev blogginlägget igår kväll, lagt till det nu.

  7. Hej! Brukar bara mixa en del av kikärtorna, resten mosar jag slarvigt med gaffel eller annat valfritt verktyg. Då blir det schystare textur på falafeln. 🙂 Dessutom har jag i lite vitlök. Det passar så fint ihop med spiskummin, chili och persilja. Det är mina knep.

Comments are closed.

LOADING..

Så äter ett fotbollsfan med stil innan ett derby

friends-arena-derby

I lördags var det återigen fotbollsderby i Solna och jag var där tillsammans med frun och hennes far, självklart hejar vi på AIK! Nu ska inte In The Kitchen bli någon slags fotbollsblogg, istället tänkte jag berätta vad vi käkade.

När jag går på fotboll blir det oftast en kebab eller pizza innan match, den här gången ville jag dock prova något nytt. Pontus in the Park ligger på gångavstånd från arenan och de kör brunch på lördagarna, tyvärr med öppet från 12, men med lite lirkande med Pontus Frithiof på Twitter övertalade jag dem att öppna 11 så alla fotbollsfans med stil kunde käka något innan matchen.

pontus-in-the-park-brunch-1

pontus-in-the-park-brunch-2

Som så många andra bruncher i Stockholm är det buffé även på Pontus in the Park, fanns nästan lite för mycket av det goda och det blev riktigt svårt att välja.

pontus-in-the-park-brunch-3

Det bästa med brunchen var ändå buffébordet, jag var där 3-4 vändor och plockade blåbärspaj med vaniljsås, glass med grädde och sylt! Njöt till fullo under brunchen (och lika mycket hatade jag mig själv efteråt, tjockis-känsla-ångesten är det värsta som finns).

pontus-in-the-park-brunch-4

pontus-in-the-park-brunch-5

Just ja, marängsviss kunde man beställa in och det gjorde vi så klart. Gott!

Trots de stora mängderna mat (mest dessert) hade jag stor behållning av matchen (sög dock att AIK förlorade). Brunchen på Pontus in the Park var fräsch och prisvärd (runt 240 kr per person), kommer nog åka förbi där fler gånger.

Var tycker du att man hittar Stockholms bästa brunch?

LOADING..

flippin-burgers-1

Tillbaka till brottsplatsen igen, för första gången på länge var jag förbi Flippin’ Burgers i Vasastan. En snabb hamburgare innan ett kvällsevent var tanken, men skulle jag slippa kön? (mer…)

  1. Som glutenintolerant är Prime Burger bästa burgaren i stan. Gott bröd, lätt att få plats och goda tillbehör!

    De glutenfria bröden på Flippin föll sönder och gjorde det omöjligt att äta senast jag var där..

Comments are closed.

LOADING..

Michelin-guiden 2015

I torsdags presenterades återigen däcktillverkaren Michelin sin guide med hotell och restauranger i Norden som de rekommenderar. För första gången någonsin fick Norden också din egen guide, kallad Nordic Cities, ett steg framåt för erkännande av restaurangscenen här uppe i norr.

Vad är då nytt, två städer har tillkommit, Århus i Danmark och Malmö i Sverige. Det var så klart på tiden, men det är också ett trist tecken att Michelin inte kan titta utanför städerna här i Norden. Tre av våra bästa restauranger i Sverige ligger inte i någon av de stora städerna, vi har Fäviken utanför Åre (typ), Daniel Berlin Krog i Tomelilla (en timme utanför Malmö…) och PM & Vänner i Växjö.

Varför gör man så här? Ja, ingen vet det förutom Michelin själva. En anledning till att man inte erkänner dessa tre restauranger på momangen är säkerligen prestige, det blir nästan att erkänna att man haft fel om man delar ut stjärnor till dessa restauranger för snabbt. Som sagt, ingen vet exakta bedömningsgrader för Michelin, men det finns ändå två argument till att de inte är konsekventa.

Är Michelin-guiden för bilister eller tunnelbaneåkare?

Om man läser vad de olika stjärnorna betyder så hittar man följande:

En stjärna – Very good cooking in its category
Två stjärnor – Excellent cooking, worth a detour
Tre stjärnor – Exceptional cuisine, worth a special journey

För min del går det här inte ihop om vi lyfter in att Michelin-guiden för Norden begränsat sig med de tre största svenska städerna vad gäller Sverige. Alla tre nämnda restauranger är mycket väl värda en egen resa, och i fallet med Daniel Berlin Krog räcker det med en ”detour”. Not so fast my friend! Inte fasiken delar Michelin ut två eller tre stjärnor bara sådär. Men tittar du på ursprunget med guiden så var det för att guida bilister till hotell och restauranger, bilister alltså. Vad gäller Stockholm så gör du dig själv en fet otjänst om du tar bilen till någon av restaurangerna, här är det mer en Guide Metro om man ska vara krass.

Det här med kontinuitet

Ett argument (och egentligen enda) som representanter från Michelin-guiden ofta lyfter fram, när en svensk journalist frågar om varför det begränsas till Göteborg och Stockholm (och nu Malmö), är att de lyfter fram bra restauranger som har kontinuitet vad gäller kvalitet. Det är så klart bra, men då säger man att det inte finns utanför Göteborg, Malmö och Stockholm. Vad jag vet har till exempelvis Fäviken levererat en upplevelse i världsklass så länge jag har bevakat svenska krogscenen (vilket är relativt kort, men ändå några år). Men kanske måste en restaurang leverera i typ 10 år innan stjärnan kan komma? Är det därför som Oaxen Krog fick sin första stjärna efter ett år, och samma sak med årets nya stjärnor i Göteborg, Koka (som visserligen bara bytte namn) och SK Mat & Människor? Nej, Michelin, kom in i matchen nu.

Det positiva med årets Michelin-guide

Okej, jag är lite sur, men det finns positiva saker i årets guide också. För min del är det en framgång att en restaurang med kvinnlig köksmästaren fått en stjärna (Titti Qvarnström på Bloom in the park i Malmö), att Malmö erkänns som restaurangstad, att fler svenska restauranger får stjärnor och att Oaxen Krog får sin välförtjänta andra stjärna.

Svenska restauranger med Michelin-stjärnor 2015

Stjärnor 2014 inom parantes.

Stockholm
Mathias Dahlgren Matsalen 2 (2)
Frantzén 2 (2)
Oaxen Krog 2 (1)

Esperanto 1 (1)
Gastrologik 1 (1)
Operakällaren 1 (1)
Ekstedt 1 (1)
Mathias Dahlgren Matbaren 1 (1)
Volt 1 (Ny)

Göteborg
Sjömagasinet 1 (1)
Bhoga 1 (1)
Thörnströms Kök 1 (1)
28+ 1 (1)
Koka 1 (Ny)
SK Mat & Människor 1 (Ny)

Malmö
Ambiance à Vindåkra 1 (Ny)
Bloom in the Park 1 (Ny)
Vollmers 1 (Ny)

Vad tycker du om Michelin-guiden?

  1. Hejsan
    Det finns en krog i Malmö som heter Mando som borde få Michelin stjärnor
    Dom har serverat mer än 1.000.000 st plankstek de senaste åren men jag gillar deras wienersnitsel den är nr ett på min bästalistan

Comments are closed.

LOADING..

Låter det jobbigt att pochera ägg? Låt din mikrovågsugn göra jobbet, det tar dig bara en minut (!), se hur man gör i mitt klipp här ovan.

LOADING..

Veckans matinspiration

Food truck från Flippin’ Burgers, sur kommentar till Sebastien Boudet, pocherade ägg och lite till kan du läsa om i veckans Matinspiration. Hoppas du får en fin helg!
(mer…)

  1. Hej Andreas!
    Har ingen problem med sura kommentarer, särskild när dem kommer i konstruktiv syftet 🙂 Jag svarade på din minst lika sur som dig och minst lika konstruktiv!
    Ha det /Sébastien

Comments are closed.

LOADING..

Pochera ägg är något många tycker är svårt och det kräver mycket skicklighet och övning för att bemästra det. Glädjande nog finns det genvägar som gör det hela enklare. I mitt senaste YouTube-klipp går jag igenom två metoder för att göra pocherade ägg smart, mikrovågsugn används i ena metoden och en stekpanna med sil används i den andra metoden. Personligen föredrar jag den med silen eftersom att det är lättare att kontrollera texturen på ägget där. Se klippet där jag går igenom mina tankar eller se respektive klipp för de två metoderna här nedan.

Hur gör du när du pocherar ägg?


Pocherat ägg i mikrovågsugnen.


Pocherat ägg i stekpanna.

LOADING..

Hamburgare från Flippin' Burgers

Stekhet (bokstavligen) nyhet för alla hamburgerhipsters där ute, Flippin’ Burgers börjar rulla under våren med egen food truck. Det är fortfarande köer utanför hamburgerhaket som nog får anses ha gått i bräschen för explosionen av burgarställen i Stockholm (och övriga Sverige), men Jon Widegren med posse ville inte starta ett ställe till.

Så här skriver man på Flippinburgers.se: Istället får vi ta ut svängarna lite med vår nya foodtruck som vi håller på att bygga. Där kommer vi köra slidersversionen av Flippins burgare. Populärt används sliders i betydelsen små hamburgare vilket är rätt i sak – de är små och heter sliders för att de slajdar direkt ner i magen – eller för att ta en annan version av historien: för att de en gång tillagades i amerikanska flottan och slajdade runt på stekbordet i hård sjö.”

slider-fran-flippin-burgers

Jag har faktiskt ätit sliders från Flippin’ Burgers förut, när Jon körde presslunch för sin bok Hamburgare från grunden.

Vad tycker jag då om denna nyhet? Jag är lite delad till det här. Som hamburgerälskare tycker jag att det är väldigt bra att det blir lättare att få tillgång till hamburgare från Flippin’ Burgers. Tänker jag däremot ur en annan synvinkel, nämligen utbudet av food trucks i Stockholm är jag inte lika positiv, tyvärr. Jag har i tidigare inlägg (bland annat Vad serverar egentligen food trucks i Stockholm?) riktat kritik mot det lite för likriktade utbudet av food trucks i Stockholm och denna hamburgerlastbil bidrar inte till att det breddas. Den här food trucken från Flippin’ Burgers kommer dock göra stor succé ändå, det kan jag garantera.

Vad tycker du om denna nyhetsbomb inom Stockholms food truck- och hamburgerscen?

  1. Hej! Har du provat The Barn i Göteborg? Hur står sig deras burgare i då fall mot Flippin?? Jag har aldrig i mitt liv ätit så goa burgare som dom har på the barn!!! Vänlig för svar! Mvh Jonsson

  2. Liksom ovanstående hoppas jag dessa food trucks etablerar sig i fler städer snart. Att Flippin’ hänger på detta koncept ser jag enbart som positivt! Hoppas på att få tillfälle att testa deras sliders i år bara 🙂

Comments are closed.

LOADING..

11 grymma tips till köttfärssås som jag fått från er läsare

Köttfärssås

Foto: Hozinja (CC-BY 2.0)

Mitt recept på köttfärssås blev ett populärt inlägg och glädjande nog har jag fått massa tips även från er läsare om hur man gör en bra köttfärssås, tänkte att det är på tiden att jag delar med mig av det här.

Jag tycker det är fantastiskt att läsa hur himla olika köttfärssås man kan göra även om vi i stort sett använder samma ingredienser och det är kul att så många verkligen lägger mycket tanke på denna älskade pastasås.

Vilken maträtt tycker du att jag ska dela med mig av härnäst?

Utan inbördes ordning kommer tipsen här:

Trogna läsaren Gülay har kört med samma recept i 35 år, måste vara riktigt bra alltså! Sin köttfärssås gör hon så här: hacka 2 lök. Smält 1-2 msk smör el margarin.och fräs löken. Öka värmen och bryn 300 gr nötfärs. Strö över 1 msk mjöl,rör om. Tillsätt 4 msk god tomatpure och 2,5 dl vatten. Smaksätt med 1 tsk salt,1 krm svartpeppar,1 tsk blandat timjan och oregano.1 krm vitlökspulver och någon skvätt äkta soja. Koka såsen under lock 10 min. Klipp persilja över om man vill. Än idag säger min dotter detta är det godaste,enklaste köttfärssåsen.

Linda gör så här: Bryn 2 hackade gula lökar och ett par hackade vitlöksklyftor så att de blir mjuka. Bryn ca 500 g färs så att den blir smulig. Krydda med svartpeppar och paprikapulver. Blanda i 2-3 msk tomatpuré, 1 tärning grönsaksbuljong, 1-2 tsk soja och 1 burk krossade tomater. Fyll tomatburken Låt koka några minuter medan du river 2-3 morötter som du sedan har i såsen. Låt det koka ca 20 minuter tills det kokat ihop och tjocknat. Smaka av i fall det behövs salt eller mer peppar.

Cakermaker gör så här: Jag steker ca 1 solo-vitlök och 2 små lökar, ett par pinnar blekselleri, 2 rivna morötter och några finhackade champinjoner till ett ”mos” i ordentligt med smör och kryddor. Sen har jag i tomatpure, ev lite vin, och ca 300 g förstekt köttfärs. Det blir mat till hur många som helst och nu när det är inne att dra ned på köttkonsumtionen känns det ju ”rätt” med en köttfärssås med mindre kött.

Food & Other Stories har detta knep: Jag avslutar alltid med en nypa kanel – det fördjupar smakerna på ett helt magiskt sätt och gör köttfärsen så mycket godare.

Läsaren Hans Lagenius gillar mitt recept, men gör lite annorlunda själv: Brukar göra ungefär som ditt recept, förutom att jag har 2 morötter och i bit rotselleri. Rotsellerin motsvarar ungefär volymen av 2 morötter och få steka med färsen från början. Självklart skall den vara fint riven. Ger en mycket god grundsmak till köttfärssåsen. Pröva det!

Lind skriver: Min favorit köttfärssås har jag lärt mig från mamma: köttfärs, vitlök, tomatpure, krossade tomater, passerade tomater, kalvfond, italiensk salladskrydda. Supergott!

Magnus knep är finhackad chili, lite bett är hans melodi.

Lilian Andersson gav oss ett riktigt matigt recept: Cirka ett 1/2 kilo fin lammfärs, eller mer
Bryn det i rapsolja och smör
Tillsätter tre krossade vitlöksklyftor samt Kikkoman soya
Riven rotselleri, morot samt några finhackade röda tomater
Lite tomatpure
Chili
Vitt vin, vatten, grönsaksbuljong
Finhackade svarta oliver
Några nypor grädde på slutet och mkt fint hackad bladpersilja
Använd pasta av hög kvalitet, koka upp vatten m rikligt m havssalt, lägg i pastan, ställ åt sidan och låt stå m handduk över samt med lock lika länge som pastan skulle ha kokat
Vitaminerna och pastans spänst behålls bättre på detta vis
Så här kokar italienarna som kan sin pasta
Häll pastan i durkslag
Lägg på tallrik m smör, svartpeppar, bolognese
Riv över pecorino
Bon bon appetit!!!

Maria har ett tips för de som har barn: Har barn som inte alls vill känna bitar av lök i köttfärssåsen(vilket jag själv också hatade som barn…) Brukar därför ta hela eller krossade tomater på burk och mixa med mixerstav tillsammans med gul lök, vitlök, kryddor( och ibland lite riven morot eller vad man mer vill ha till.) Och sen häller man i ”tomatmixen” i grytan med den brynta köttfärsen och lite vatten. En liten skvätt ketchup (gärna Heinz) brukar också slinka i…
Och låta det hela puttra ganska länge på lite halvsvag värme. Har testat att – förutom salvia, salt, peppar, rosmarin – ha lite mynta i såsen, vilket höjer smaken.

Micke Hults köttfärssås görs så här: Personligen är olivolja ett måste för stekning. Jag har alltid en flaska billigare hemma för ändamålet.
Aldrig ketchup utan alltid tomatpuré och hellre chilisås än ketchup om det kniper. Vidare vill jag ha min lite ”hot” så jag stoppar i 1-2 hackade chilipeppar om inte barnbarnen är närvarande.
Slutligen kräver enligt mitt tycke rätten en nypa socker.
En bättre rätt för matlådan existerar inte och då ris istället för pasta som ska vara nykokt al dente. Sist att bli bjuden på rätten i ett främmande kök är alltid ett lika spännande äventyr.

Lawe tweakar sin köttfärssås på ett enkelt och smart sätt: Finhacka en skiva aubergine och stek tillsammans med löken. Det ni!

  1. Thaibasilika gör såsen. Köttfärs, selleri, vitlök (6 klyftor), worchestershire sås, krossade tomater, gul lök, socker, rosmarin, thaibasilika, tomat puré, köttbuljong, salt och peppar.
    Cappelini till.

  2. Till den ”klassiska” såsen tillsätter jag ett par stjälkar blekselleri som fått smälta i litet smör och en skvätt glögg (som blir inte sämre av att ha stått öppnad någon vecka). Ett enkelt knep som ger en mustig avrundning till vardagsmiddagen.

  3. Jag gör ganska klassiskt med sofritto (lök, selleri, morot), vitlök som får fräsa i olivolja i en kastrull.
    Vid sidan av bryner jag köttfärs på hög värme. När allt vatten avdunstat tillsätter jag tomatpuré, salt och peppar så att färsen får smak. Bryn purén och sen på med en ordentlig skvätt vin som får reducera ner.
    Över med färden i grytan och koka ur stekpannan med en skvätt vatten. På med krossade tomater, ett bar basilikastjälkar, ett lagetblad och en parmesanskalk. In i ugnen över natten på 100 grader.
    Innan servering drar man i en skvätt citron.

  4. Färska champinjoner, färsk basilika, mycket rödvin, muttis finkrossade tomater, puré, soya, gul lök, vitlök och en oxbuljongtärning. Toppa med parmesan. De e min melodi

Comments are closed.

LOADING..