ANNONS

Hur många bitar blir en tårta?

/
10 cm4 bitar 250 gr 15 cm 8 bitar 350 gr 20 cm 12 bitar 500 gr 25 cm 20 bitar 750 gr 30 cm 28 bitar 1 kg 35 cm 36 bitar 1,3-1,5 kg 40 cm 45 bitar 2 kg 45 cm 55 bitar 2,5 kg Fyrkantig* 10 cm 5 bitar 250 gr 15 cm 10 bitar 350 gr 20 cm 16 bitar 500 gr 25 cm 24 bitar 750 gr 30 cm 34 bitar 1 kg 35 cm 44 bitar 1,3-1,5 kg 40 cm 54 bitar 2 kg 45 cm 65 bitar 2,5 kg

Foto: Helen Pe. Recept på de olika bottnarna i bilden hittar du i Tårtboken Tårtor-lager för lager, steg för steg

Hur många räcker en tårta till? Det kan vara svårt att veta hur många bitar en tårta blir och det beror ju på om dina gäster tar själva eller om du skär upp den i förväg. Men det finns några riktlinjer du kan förhålla dig till när du skall beräkna antal bitar i en tårta.

tårtbitar

Beräkna antal tårtbitar så här

Runda tårtor:

15 cm – 8 bitar

20 cm – 12 bitar

25 cm – 20 bitar

30 cm – 28 bitar

35 cm – 36 bitar

Fyrkantiga tårtor:

15 cm – 10 bitar

20 cm – 16 bitar

25 cm – 24 bitar

30 cm – 34 bitar

40 cm – 54 bitar

Långpanna:

42 x 30 cm  – 40-45 bitar

Fler guider:

Marängsmörkräm

Recept på de olika bottnarna i bilden hittar du i Tårtboken Tårtor-lager för lager, steg för steg

tårtbok

tårtbitar 2

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Kolapaj med pecan

/
kolapaj

Foto: Helen Pe

En superfavorit som passar utmärkt till bla påskdessert! En krämig och god kolapaj fylld med pekannötter och har en tydlig kolasmak! Gör den bara, du kommer älska den! Jag bakar denna året runt 😉

Pecankolapaj

8 pers
1,5 timma

Chokladpajskal

  • 130 g smör
  • 3/4 dl florsocker
  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1-2 krm salt
  • 2 ägg
  • 90 g pekannötter

Citroncurdgrädde

  • 3 äggulor
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl pressad citron
  • 50 g smör
  • 1⁄2 krm salt

+

  • 2 1/2 dl grädde att vispa upp den med

Gör så här:

  1. Pajskal: Mixa ihop smör och florsocker, vetemjöl, vaniljsocker, kakao och salt i en matberedare. När det är en smulig massa tillsätter du ägget och mixar snabbt ihop till en fast deg.
  2. Platta till degen, plasta och kyl i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Klä en springform 20 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalet ca 20 min. (Detta förhindrar att degen glider ner på kanterna lika mycket). Grädda pajskalet ca 15 minuter.
  4. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från plattan, låt svalna. Vispa ihop äggen och vispa sen ner i kolasmeten. Fyll i pajskalet och placera ut pekannötter. Grädda pajen mitt i ugnen 30-40 min tills fyllningen har stannat. Låt svalna.
  5. Citroncurdgrädde: Vispa lätt ihop äggulor och hälften av sockret i en bunke. Koka upp resten av sockret med citronsaft och smör i en kastrull. Häll smörblandningen i äggulesmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme och rör hela tiden tills krämen tjocknat. Tillsätt smör och salt. Häll krämen i en bunke och låt svalna. Vispa upp curden med vispgrädde till en fluffig kräm.

Se fler

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Sura remmar

/

sura remmar

Foto: Fotograf Helén Pe

Goda sura remmar med hallonsmak. Ett läckert godis som är busenkelt att göra! Öka på vinsyran om du vill ha dem extra sura.

Detta är ett recept jag gjort för tidningen Hembakat nr 4 och där i hittar fler recept på hemgjort godis! Mums!

Sura hallonremmar

ca 10 st
20 min + tid att stelna

  • 1 dl hallonpuré (ca 180 g frysta hallon)
  • 3/4 dl vatten
  • 9 gelatinblad
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl glykossirap
  • 1 krm citronsyra

Garnering

  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk citronsyra

Gör så här:

  1.  Olja en silpatmatta eller bakplåtspapper av god kvalité. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Om du gör egen hallonpuré kokar du upp hallonen och passerar dem genom en sil. Mät sen upp 1 dl.
  3. Koka upp hallonpuré, strösocker och glykossirap i en kastrull, koka till 110 grader. Ta av från värmen och låt svalna lite. Rör sen ner gelatinblad och citronsyra.
  4. Häll ut smeten på plåten och bred ut ett tunt fyrkantigt lager med hjälp av en vinkelpalett. Låt stelna i rumstemperatur tills den går att dra loss från underlaget.
  5. Blanda strösocker och citronsyra i en skål. Skär eller klipp remsor ca 2 cm breda och vänd i sockerblandningen.
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00