ANNONS

Smulpaj med bär

/

Frasig och god bärpaj med smuldeg. Finns det en bättre fika eller dessert? Alltid lika uppskattad!
Jag använder mixer till att göra degen men du kan nypa ihop degen förhand också. Formen jag använde var ca 20 cm i diameter. Du kan byta ut bären till vilka bär du vill eller varför inte rabarber. Tänk på att om du använder sura bär kan du behöva addera mer socker till bären.

smulpJ3

Servera med en hemgjord vaniljkräm!!

smulpaj

Smulpaj

Smuldeg:

  • 120 g smör, gärna kallt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1 /2 dl havregryn
  • 1/2 dl grovt hackad mandel (kan uteslutas)
  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 500 g frysta blandade bär (tina och låt rinna av)
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk maizena eller potatismjöl

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader. Smöra en pajform ca 20 cm i diameter.
  2. Mixa hop smör, strösocker, vetemjöl, havregryn och salt i en matberedare tills det precis går ihop. Mixa sen snabbt i den hackade mandeln.
  3. Blanda bär, socker, vaniljsocker och maizena i en bunke. Häll i den smörade pajformen och fördela degen jämnt över bären.
  4. Grädda i ca 25 min tills pajen fått lite färg. Servera ljummen med vaniljkräm, vaniljsås eller vaniljglass.

Vaniljkräm:

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizenamjöl
  • 20 g smör

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och
    maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar.
  5. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och servera till blåbärspajen.
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00