ANNONS

Kolapaj med extra allt!

/

Den här Tarteletten är en samling av vad jag hade i kylen, jag har bakat massa olika bakverk och det blir ofta lite över av allt… Så den här resttarteletten innehåller ett chokladpajskal, en salt karamellpannacotta, chokladpannacotta, hallonmousse, mangopannacotta och en passionsfruktspannacotta. Jag älskar för övrigt passionsfruktspannacottan, otroligt god!! Tarteletten är toppad med maränger, vaniljsmulor och kanderade mandlar. Som en dröm.

Alla dessa recept finns i min tårtbok som förövrigt är så användbar (utan att vara partisk), jag använder den nästan varje gång jag skall baka även om det inte är en tårta jag bakar. Det finns så många fina användbara recept där i! Du kan baka en vanlig kladdkaka eller bara använda en mousse, pannacotta eller frosting från boken. Jag har inte räknar hur många olika kombinationer man skulle kunna göra men säkert hundratals! Dessutom är bilderna underbara och fotade av Helen Pe.

Köp boken här!

kolapaj

kolatarte 1

Här får du receptet på pajskalet, karamell- och choklad pannacottan. Du kan även göra en stor paj om du inte har små tarteletteformar. Ca 20-24 cm tror jag skulle gå bra.

Kolatarte med choklad- och karamell pannacotta

toppad med maräng, hallonmousse och passionsmousse och mangopannacotta.

6 st tarteletter

Chokladpajskal

  • 130 g smör
  • 3/4 dl florsocker
  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Gör så här:

  1. Pajskal: Mixa ihop smör och florsocker, vetemjöl, vaniljsocker, kakao och salt i en matberedare. När det är en smulig massa tillsätter du ägget och mixar snabbt ihop till en fast deg.
  2. Platta till degen, plasta och kyl i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Klä en springform 20 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalet ca 20 min. (Detta förhindrar att degen glider ner på kanterna lika mycket). Grädda pajskalet ca 15 minuter.

Chokladpannacotta

  • 2 g gelatin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 150 g choklad 55%

Gör så här:

  1. Blötlägg geletinet och hacka chokladen.
  2. Koka upp grädden med socker och häll över den hackade chokladen i en bunke. Rör i gelatinet och häll i formen.

Karamellpannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm salt

Gör så här:

  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Värm grädden i en kastrull med vaniljsockret.
  3. Smält strösockret i en kastrull till en gyllenbrun karamell.
  4. Häll försiktigt gräddblandningen i karamellen, lite i taget, och sjud tills allt är smält. Tillsätt saltet.
  5. Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta i blandningen och sila av.
  6. Häll i formen.

Köp boken här!

tårtbok

0
2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00