ANNONS

6 tips för saftiga lussebullar

/

För att få saffransbullarna så saftiga och fina bullar som möjligt använder jag rumsvarmt smör och låter dem jäsa endast en gång efter att jag bakat ut dem. Degen är mer lättarbetad innan den jäst.

saffransbullar recept 1

saffransbullar 1

saffransbullar fyllning 1

Tips för saftiga och smakrika saffransbullar / lussebullar:

  1. Mortla saffranet med socker.
  2. Använd rumsvarmt smör.
  3. Jäs bara en gång men dubbelt så länge.
  4. Om du har russin i blötlägger du dem först (i ca 30 min), annars suger de upp vätska ur bullen.
  5. Grädda inte för länge, du vill inte torka ut dem i onödan.
  6. Pensla med sockerlag efter gräddning för att stänga inne fukten i bullen.

Saffransbullar

25 bullar

Jag bakar halva satsen med fyllning och halva utan.

  • 40 g jäst för söta degar
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 g saffran
  • 1, 25 dl strösocker
  • 130 g smör, rumsvarmt
  • 13 dl vetemjöl special ( 780 g)
  • 3/4 tsk salt

Fyllning

  • 75 g mandelmassa
  • 120 g smörBlanda smör och mandelmassa till en jämn fyllning i en bunke.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
    Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
  2. Mortla saffranet med ca 1 tsk strösocker för att få fram mer smak ur saffranet. Tillsätt i vätskan.
  3. Tillsätt rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin.
  4. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk dela i två delar och kavla ut degen till en rektangel. (om du vill ha fyllning i saffransbullen brer du på den nu och viker rektangeln dubbel). Skär remsor som du formar till bullar eller rulla strimmor som du formar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ned russin om du vill ha det. Låt jäsa ca 2 timmar under bakduk eller till dubbel stl, hur fort det går beror på hur varmt det är i rummet.
  5. Pensla med ett ägg uppvispat med en nypa salt. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.
  6. Om du vill kan du pensla dem med sockerlag för att hålla bullarna extra saftiga. Koka då upp 1 del socker med 1 del vatten. Pensla direkt där du tar ut bullarna.
0
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00