ANNONS

Tips och recept på marängsmörkräm

/

Smörkräm eller marängsmörkräm som det här är är populärt att spritsa och stryka upp tårtor med. Här är lite tips för att lyckas få en fint resultat när du stryker upp tårtan och få jämna kanter.

Tips när du skall stryka upp din tårta med frosting eller marängsmörkräm:

 1. Börja med att stryka ett tunt jämnt lager av frosting på toppen av tårtan. Lättast att använda här är en vinklad palett.
 2. Bred ut ett tunt lager frosting på kanterna med en rak palett, du kan också spritsa ett jämnt lager längs med kanten på tårtan för att sedan dra ut frostingen med en tårtskrapa, eller en degskrapa om du inte har tårtskrapa.
 3. När du gjort ett första lager runtom, men som inte är helt täckande, kan du låta tårtan stå i kylen 15–20 minuter. Då fastnar eventuella smulor i första lagret, frostingen kyls ner och stelnar lite innan du lägger på ett lager till – på så sätt är det lättare att stryka på ett tunnare men ändå täckande lager. Det är godast med ett tunt lager marängsmörkräm.
 4. Jämna till kanten runt tårtans topp genom att dra in ”flikarna” med en vinklad palett.

maränsmörkräm

Foto: Helen Pe

Den här marängsmörkrämen är främst bra att spritsa med eftersom den håller formen. Den gör det också enkelt att få till en snygg jämn kant upptill på tårtan. Om du vill stryka krämen runt en tårta och även spritsa till exempel rosor så behöver du dubbla satsen.

Tips!

Om krämen skär sig: Värm knappt 1 dl några sekunder i mikron och vispa in i resten av krämen, lite i taget. Detta kan behöva upprepas några gånger innan krämen går ihop igen. 

Marängsmörkräm

Räcker runt 1 tårta (18 cm i diameter)
Tid: 30 minuter
 • 140 g äggvitor (ca 4 st)
 • 200 g strösocker (ca 2 1⁄4 dl)
 • 230 g rumsvarmt smör
 • 2–3 tsk vaniljsocker
 • 2 krm salt

Smaksättning

Kom ihåg att smaka av då och då, det är individuellt hur mycket smak man vill ha och ibland hur tålig din marängsmörkräm är. Ibland kan det skära sig lättare än andra gånger speciellt om du smaksätter med bärpuré.
 • 150 g (1 1⁄2 dl) bär- eller fruktpuré, t ex hallon, jordgubb, mango, passionsfrukt (tillsätt ca 1 tsk i taget – för mycket puré gör att smörkrämen lätt skär sig)
 • 2–2 1⁄2 dl salt kolasås. Se recept här
 • 1 msk pressad citron och zest från 1 ekologisk citron
 • 100 g avsvalnad smält choklad
 • 1 dl lönnsirap
 • Brynt smör: bryn smöret, kyl det, låt det bli rumsvarmt och vispa det sedan så det blir ljust och fluffigt
Gör så här:
 1. Värm äggvitor och strösocker över ett vattenbad i en rostfri bunke till- hörande en köksassistent. Vispa hela tiden. När blandningen blivit 65 grader tar du bort den från badet.
 2. Fortsätt vispa i assistenten på medelhög hastighet tills det blivit en fast, glansig och sval maräng. Det är viktigt att marängen är sval, annars kommer smöret att smälta i nästa steg.
 3. Klicka i lite i taget av det rumsvarma smöret och låt det blandas ut helt innan du klickar i mer. Vispa hela tiden på medelhög till hög hastighet. Om krämen skär sig brukar det funka att vispa på högre hastighet ett tag.
 4. Vispa i vaniljsocker, salt och tillsätt vald smaksättning. Vispa i lite smak- sättning i taget och låt det blandas ut helt innan du häller i mer. Om krämen ser ut att skära sig, vispa på högsta hastighet några sekunder.
0
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00