ANNONS

Glass med kaffe och salt kola

/

Glass är en stor passion hos mig och jag har alltid älskat glass och kan äta stora mängder av glass…

Nedan har jag gjort en kaffeglass som jag längtat efter att få skapa. Jag gillar kaffe men mest faktiskt i saker som smakar kaffe än rent kaffe…typ som att man gillar doften av kaffe men inte kaffe. Tillsammans med kaffet blandade jag också ner lite salt kolasås som aldrig skadar och för att få lite crunch som ju är så gott tillsatte jag kaksmulor. Resultatet blev som en dröm och tog så klart slut alldeles för snabbt…

glass kaffe

kaffe glass 1

Glass med kaffe, salt kola & kaksmulor

  • 1 gelatinblad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl kaffebönor (eller kaffepulver efter smak)
  • 120 g äggula
  • 135 g strösocker

Gör så här:

  1. Koka upp mjölken, grädden vaniljsocker och kaffebönor, du kan ev mortla dem lite grovt innan, (får för mig att de släpper mer kaffesmak då). Ta därefter av från plattan och låt dra ca 30 min eller längre.
  2. Vispa äggulor och socker luftigt, häll ner kaffemjölken över äggvispet och blanda.
  3. Sila smeten och häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills vaniljmjölken är 84 grader. Dra då av kastrullen från värmen, kram ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Låt svalna.
  4. Ställ i kylen över natten och kör kaffeglassen i en glassmaskin eller frys i frysen med omrörning var 30 min ca.
  5. Ringla över kola och kaksmulor på slutet som du vänder ner med några tag.

Salt kolasås

  • 120 g glykossirap (knappt 1 dl)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 3 dl vispgrädde
  • 30 g smör
  • ¾ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

    Gör så här:

  1. Koka upp glykos och
    strösocker på medelhög
    till hög värme. Låt småkoka
    tills det blivit en gyllenbrun
    färg, 150 grader. Rör om då
    och då.
  2. Tillsätt grädden lite i
    taget under omrörning.
    Låt koka tills allt gått ihop
    till en jämn sås.
  3. Dra kastrullen från värmen,
    tillsätt smör, salt och
    vaniljsocker och rör om.
  4. Häll över såsen i en skål
    och låt svalna i rumstemperatur.

Vaniljsmulor

  • 90 g vetemjöl (1 ½ dl)
  • 50 g kallt smör
  • 45 g strösocker (½ dl)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten
  • ½ tsk bakpulver

Gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 175
    grader.
  2.  Häll alla ingredienser
    i en matberedare och
    mixa snabbt ihop till en
    smulig massa.
  3. Lägg ut massan på en
    plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av
    ugnen i 10 minuter.
    Smulorna ska ha fått lite
    färg innan du tar ut dem.

 

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00