Glass med kaffe och salt kola
/
Glass med kaffe, salt kola & kaksmulor
- 1 gelatinblad
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl kaffebönor (eller kaffepulver efter smak)
- 120 g äggula
- 135 g strösocker
Gör så här:
- Koka upp mjölken, grädden vaniljsocker och kaffebönor, du kan ev mortla dem lite grovt innan, (får för mig att de släpper mer kaffesmak då). Ta därefter av från plattan och låt dra ca 30 min eller längre.
- Vispa äggulor och socker luftigt, häll ner kaffemjölken över äggvispet och blanda.
- Sila smeten och häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills vaniljmjölken är 84 grader. Dra då av kastrullen från värmen, kram ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Låt svalna.
- Ställ i kylen över natten och kör kaffeglassen i en glassmaskin eller frys i frysen med omrörning var 30 min ca.
- Ringla över kola och kaksmulor på slutet som du vänder ner med några tag.
Salt kolasås
- 120 g glykossirap (knappt 1 dl)
- 180 g strösocker (2 dl)
- 3 dl vispgrädde
- 30 g smör
- ¾ tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Koka upp glykos och
strösocker på medelhög
till hög värme. Låt småkoka
tills det blivit en gyllenbrun
färg, 150 grader. Rör om då
och då. - Tillsätt grädden lite i
taget under omrörning.
Låt koka tills allt gått ihop
till en jämn sås. - Dra kastrullen från värmen,
tillsätt smör, salt och
vaniljsocker och rör om. - Häll över såsen i en skål
och låt svalna i rumstemperatur.
Vaniljsmulor
- 90 g vetemjöl (1 ½ dl)
- 50 g kallt smör
- 45 g strösocker (½ dl)
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk kallt vatten
- ½ tsk bakpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175
grader. - Häll alla ingredienser
i en matberedare och
mixa snabbt ihop till en
smulig massa. - Lägg ut massan på en
plåt med bakplåtspapper. - Grädda i mitten av
ugnen i 10 minuter.
Smulorna ska ha fått lite
färg innan du tar ut dem.