Kanelbullekrans
/
Kanelbullekrans
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk (eller vatten om du inte har mjölk)
- 120 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl strösocker
- 13–15 dl vetemjöl
- 0,75 tsk salt
- 1 uppvispat ägg med en nypa salt i att pensla bullarna med
- Pärlsocker
Fyllning:
- 120 g rumsvarmt smör
- 1/2 dl farinsocker
- 1 msk kanel, malen
Så här gör du:
- Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken. Rör runt så att den löses upp.
- Tillsätt rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Tillsätt sist saltet och knåda in det. PLasta bunken och låt jäsa till dubbel storlek.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en 2-3 mm tjock rektangel.
- Bred på fyllningen på hälften av rektangeln och vik sen över kortsida till kortsida. Skär ca 2 cm breda remsor som du tvinnar och rullar ihop till bullar.Tänk på att inte lägga dem för tätt de de jäser mycket så håll ca 2 cm mellanrum mellan dem.
(Du kan också bre fyllningen på hela rektangeln, rulla ihop som en rulltårta och skära bitar som du lägger i formen.) - Placera i en springform klädd med bakplåtspapper.
- Värm ugnen till 220 grader.
- Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter.