Vaniljbullar med hemgjord vaniljkräm
/
Bulldeg:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk (vatten går också bra om du inte vill eller kan äta mjölk)
- 120 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl strösocker
- 0,75 tsk salt
- 13–15 dl vetemjöl
- 1 uppvispat ägg med en nypa salt i att pensla bullarna med
Vaniljfyllning:
- 120 g rumsvarmt smör
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Topping:
- pärlsocker
Vaniljkräm
- 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
- 5 dl mjölk
- 100 g äggula
- 100 g strösocker
- 35 g maizenamjöl
- 20 g smör
Gör vaniljkrämen så här:
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
- Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
- Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
- Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar.
Så här gör du vaniljbullar:
- Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
- Tillsätt rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Tillsätt sist saltet och knåda in det. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
- Värm ugnen till 220 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en 2 mm tjock rektangel. Bred på fyllningen på halva rektangeln och vik dubbel. Kortsida till kortsida. Skär sen ca 2 cm breda remsor som du tvinnar och rullar till knutar.
- Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Tryck lite i mitten på bullen och spritsa dit vaniljkräm.
- Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter. Pensla ev med smält smör och strö över strösocker.