ANNONS

Vaniljbullar med hemgjord vaniljkräm

/

Vaniljbullar! Jag älskar vaniljkräm och vad är då godare än att pimpa sina bullar med det! Ser de inte lite påskiga ut också? som ett ägg i mitten haha 😉 Mycket goda iaf!

vaniljbullar recept

Bulldeg:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk (vatten går också bra om du inte vill eller kan äta mjölk)
  • 120 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 tsk salt
  • 13–15 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg med en nypa salt i att pensla bullarna med

Vaniljfyllning:

  • 120 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Topping:

  • pärlsocker

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizenamjöl
  • 20 g smör

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar.

Så här gör du vaniljbullar:

  1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Tillsätt sist saltet och knåda in det. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
  3. Värm ugnen till 220 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en 2 mm tjock rektangel. Bred på fyllningen på halva rektangeln och vik dubbel. Kortsida till kortsida. Skär sen ca 2 cm breda remsor som du tvinnar och rullar till knutar.
  4. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Tryck lite i mitten på bullen och spritsa dit vaniljkräm.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter. Pensla ev med smält smör och strö över strösocker.
0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00